Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο μέτωπο με τους Brexiters ανοίγει η Liz Truss - Τι ζήτησε από τους Ευρωπαίους;

Νέο μέτωπο με τους Brexiters ανοίγει η Liz Truss - Τι ζήτησε από τους Ευρωπαίους;
Υπάρχουν δυνάμεις στο Λονδίνο που προτρέπουν την Truss να συμμετάσχει στα φόρα της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Οι καιροί πρέπει να είναι δύσκολοι στο Λονδίνο: η Βρετανία του Brexit θέλει να επανενταχθεί στην πολιτική κοινότητα της Ευρώπης;, αναρωτιέται το Politico.
Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που ήταν παρόντες σε συνάντηση την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο είπε στους Ευρωπαίους εταίρους του ότι η πρωθυπουργός Liz Truss είναι όχι μόνο πρόθυμη να παραστεί στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα την επόμενη εβδομάδα, αλλά και ότι είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο.
Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα υπό διαμόρφωση σχήμα ευρωπαϊκών χωρών, οι ηγέτες των οποίων έχουν ως στόχο να συναντώνται τακτικά.
Η "λέσχη", η οποία θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει τους ηγέτες της ΕΕ, υποψήφιες χώρες όπως η Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία, καθώς και γείτονες που δεν θέλουν να ενταχθούν στην Ένωση, όπως η Νορβηγία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος διαφήμισε τη νέα λέσχη ως έναν τρόπο για τους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητούν ζητήματα που επηρεάζουν την ήπειρό τους.

Θετικό το Λονδίνο στη... λέσχη

Το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε γνωστό ότι είναι πρόθυμο να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση, κάτι που δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των αξιωματούχων την Πέμπτη, δήλωσαν πηγές στο POLITICO.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε να αλλάξει το όνομα της λέσχης σε "Ευρωπαϊκό Πολιτικό Φόρουμ".
Η Μολδαβία -μια άλλη χώρα εκτός ΕΕ- προσφέρθηκε επίσης να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.
Κυβερνητική πηγή του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι η χώρα ενδιαφέρεται ενδεχομένως να φιλοξενήσει περαιτέρω συναντήσεις, αλλά σημείωσε ότι και άλλες χώρες ενδιαφέρονται επίσης.
Η πρώτη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα θα επικεντρωθεί στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην ενεργειακή ασφάλεια.
Η Truss είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε συζητήσεις για τη μετανάστευση και την ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά παραμένει επιφυλακτική ως προς την ανάγκη για ένα ακόμη πολυμερές φόρουμ.

Άνω κάτω το Λονδίνο

Για την Truss, η κίνηση να επανενταχθεί σε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο είναι μια επιλογή υψηλού κινδύνου σε μια ευαίσθητη στιγμή.
Το ευρωσκεπτικιστικό Συντηρητικό Κόμμα της την επέλεξε ως νέα ηγέτη του πριν από λιγότερο από ένα μήνα και ήδη παλεύει να σώσει τη θέση της μετά από τις καταστροφικές πρώτες εβδομάδες.
Με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει μια πλήρη οικονομική κρίση χάρη στην ανακοίνωση της Truss για σαρωτικές φορολογικές περικοπές, δεν έχει την πολυτέλεια να εξοργίσει τους συναδέλφους της.
Μένει να δούμε σε ποιο βαθμό τα μέλη των Συντηρητικών, οι ψηφοφόροι και οι συνάδελφοί της στο κοινοβούλιο υποστηρίζουν το σχέδιό της να πλησιάσει ξανά την Ευρώπη.
Ο πρώην υπουργός David Lidington - ο οποίος υποστήριξε την παραμονή στο δημοψήφισμα της Βρετανίας - δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια "πολύ ευπρόσδεκτη εξέλιξη".

Η μεταστροφή της Truss

Τα τελευταία έξι χρόνια από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ το 2016, οι διαδοχικές κυβερνήσεις - στις οποίες υπηρέτησε η Truss - προσπάθησαν να απομακρυνθούν από τις Βρυξέλλες.
Ως υπουργός Εξωτερικών πριν γίνει πρωθυπουργός, η Truss τήρησε σκληρή γραμμή με τις Βρυξέλλες για τις διαφορές του Brexit, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης διαφωνίας σχετικά με τους εμπορικούς κανόνες για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Η Truss και ο Macron συζήτησαν την ιδέα για μια πολιτική κοινότητα που θα περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν συναντήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, υπήρχαν λόγοι για τους οποίους η βρετανική πλευρά φάνηκε απρόθυμη να υπογράψει, και όχι μόνο η επιθυμία να μην φανεί ότι η Truss συζητά κάτι που μοιάζει με την ΕΕ.
Αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο οι εκπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου πρότειναν την αλλαγή του ονόματος από "κοινότητα" σε "φόρουμ" κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Πέμπτης.
Τη Δευτέρα, το Εργατικό Κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης το έθεσε προς συζήτηση, προτρέποντας την Truss να πάει στη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.
"Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας, οι εταίροι μας, υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη.
Σίγουρα θα πήγαινα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, David Lammy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης