Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Διχάζει τη Fed το κόστος της αντιμετώπισης του πληθωρισμού – Γκάζι ή φρένο στην αύξηση των επιτοκίων;

ΗΠΑ: Διχάζει τη Fed το κόστος της αντιμετώπισης του πληθωρισμού – Γκάζι ή φρένο στην αύξηση των επιτοκίων;
Η Bank of America αναφέρει ότι η πίεση στις συνθήκες δανεισμού βρίσκεται σε ένα «οριακά κρίσιμο επίπεδο», πέρα από το οποίο αρχίζει η δυσλειτουργία των πιστωτικών αγορών
Σχετικά Άρθρα

Καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες των επενδυτών για ενδεχόμενη εφαρμογή πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες, οι περισσότερες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και αγορές κρατικών ομολόγων δέχθηκαν νέες πιέσεις την εβδομάδα που πέρασε, προκαλώντας περαιτέρω σύσφιγξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις αρχίζουν να «μετρούν» τον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τόσο στην αγορά εργασίας (με ένα κύμα απολύσεων εν μέσω εκτίναξης των τιμών της ενέργειας να προκαλεί κοινωνικούς κλυδωνισμούς) όσο και στην ανάπτυξη καθώς πληθαίνουν οι «Κασσάνδρες» που προφητεύουν ύφεση…
Το παραπάνω πλαίσιο οδήγησε τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federan Reserve) να εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το πόσο γρήγορα θα πρέπει αυξήσουν τα επιτόκια, καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν τον υψηλό πληθωρισμό με την αυξανόμενη πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Με το επιτόκιο της Fed να βρίσκεται πλέον στο 3% έως 3,25%, κοντά στον στόχο που έχουν θέσει, οι αξιωματούχοι αρχίζουν να μιλούν διαφορετικά για τον χαρακτήρα με τον οποίο πρέπει να φτάσουν εκεί, αναφέρει το Bloomberg.
Fed's new normal for pace of tightening may be hard to escape | Flipboard
Ο διχασμός

«Γεράκια» όπως η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ Loretta J. Mester δηλώνει ότι πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να κερδίσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτό προκαλέσει ύφεση.
Η αντιπρόεδρος Lael Brainard προσέφερε μια ελαφρώς ηπιότερη εκτίμηση, ενώ συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη σύσφιξης της πολιτικής.
Στην ομιλία της την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, την πρώτη από την ηγεσία του διοικητικού συμβουλίου της Fed μετά τη συνεδρίαση των αξιωματούχων την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόωρης υποχώρησης.
Αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το πόσο γρήγορα πρέπει να προχωρήσουν, ενώ συζήτησε μια σειρά από τρόπους με τους οποίους ο παγκόσμιος κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία.
Η συνάδελφός της από το Σαν Φρανσίσκο Mary Daly τόνισε επίσης το κόστος του να κάνει κανείς πάρα πολλά -αλλά και πολύ λίγα- για να χαμηλώσει τις τιμές.

Τι άλλαξε…

Τα σχόλιά τους εισήγαγαν μια μικρή διαφοροποίηση σε αυτό που ήταν μια ομοιόμορφη εκδήλωση της ακλόνητης βούλησης από τους περιφερειακούς προέδρους της Fed να… συντρίψουν τον πληθωρισμό.
Η Bank of America αναφέρει ότι η πίεση στις συνθήκες δανεισμού βρίσκεται σε ένα «οριακά κρίσιμο επίπεδο», πέρα από το οποίο αρχίζει η δυσλειτουργία.
Αυτό είναι κάτι που η Fed θέλει να αποφύγει, επειδή οι καταρρεύσεις της αγοράς είναι δύσκολο να ελεγχθούν και μπορούν να επιταχύνουν την ύφεση.
Οι διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων φάνηκαν στις προβλέψεις τους που δημοσιεύθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου και έδειξαν ότι 8 αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι θα τελειώσει το έτος με επιτόκια στο εύρος 4% έως 4,25%, ενώ εννέα ήταν κατά ένα τέταρτο υψηλότερα.
Door slams on Fed 'put' as market pain takes back seat to inflation fight |  Reuters
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης