Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν επτά αποθήκες πυραύλων στην Ανατολική Ουκρανία – Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Kherson

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν επτά αποθήκες πυραύλων στην Ανατολική Ουκρανία – Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Kherson
Μεγάλο πλήγμα για τις ουκρανικές δυνάμεις η καταστροφή του εν λόγω εξοπλισμού

(upd) Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επτά αποθήκες πυροβολικού και πυραύλων της Ουκρανίας στις περιοχές Kharkiv, Zaporizhzhia, Mykolaiv και Donetsk, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα.
Επίσης επλήγη ραντάρ του συστήματος αεράμυνας S-300 κοντά στη Nova Kaluha στην περιοχή Kherson της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters.
Το ρωσικό σύστημα αεράμυνας ενεργοποιήθηκε στην Kherson και ακούστηκαν τουλάχιστον πέντε εκρήξεις, όπως μετέδωσε το Tass.
Τα ίχνη των ρουκετών στον ουρανό πάνω από την πόλη δεν ήταν ορατά, καθώς ήταν σκοτεινά.
Ωστόσο, ακούστηκαν εκρήξεις.
Το Tass δεν έχει επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών σχετικά με την εκτόξευση πυραύλων αεράμυνας πάνω από την Kherson.

Zelensky: Εκκαθαρίστηκε η Lyman

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε την Κυριακή (2/10/2022) ότι η πόλη Lyman, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «εκκαθαρίστηκε πλήρως» από τις ρωσικές δυνάμεις, μία ημέρα αφού η Μόσχα αποφάσισε να αποσύρει τον στρατό της από το προπύργιό της αυτό στην επαρχία Donetsk.
«Από τις 12:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) η Lyman είναι εντελώς καθαρή.
Ευχαριστώ τους στρατιωτικούς μας», τόνισε ο Zelensky σε σύντομο βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.

Εδαφικά κέρδη

Το Κίεβο ευελπιστεί πως η πόλη Lyman θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σταθμό για περαιτέρω εδαφικά κέρδη προς τα ανατολικά.
Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις την Κυριακή (2/10) για την κατάσταση της πόλης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο (1/10) ότι αποσύρει στρατεύματα από την περιοχή «σε σχέση με τη δημιουργία απειλής περικύκλωσης».
Η αποχώρηση αυτή ήρθε μία μέρα μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών που καλύπτουν σχεδόν το 1/5 της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Lyman από την Ουκρανία τον Μάιο και το είχαν χρησιμοποιήσει ως κόμβο εφοδιασμού και μεταφοράς για τις επιχειρήσεις τους στα βόρεια της περιοχής του Donetsk.
Η αποχώρηση είναι η μεγαλύτερη απώλεια της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης από την κεραυνοβόλα αντεπίθεση της Ουκρανίας στη βορειοανατολική περιοχή του Kharkiv τον περασμένο μήνα.
Ο Serhiy Gaidai, κυβερνήτης της περιφέρειας Luhansk που γειτονεύει με το Donetsk, είπε ότι ο έλεγχος του Lyman θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη στην περιφέρειά του, την πλήρη κατάληψη της οποίας ανακοίνωσε η Μόσχα στις αρχές Ιουλίου.
«Η απελευθέρωση αυτής της πόλης στην περιοχή του Donetsk είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την περαιτέρω απελευθέρωση της περιοχής του Luhansk», έγραψε ο Gaidai στο Telegram.
Οι προσαρτημένες στη Ρωσία περιοχές ξεπερνούν το 19% της συνολικής επιφάνειας της Ουκρανίας.

Ρωσικός θυμός

Οι οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης έχουν προκαλέσει ένα νέο κύμα κριτικής στη Ρωσία για το πώς αντιμετωπίζεται η στρατιωτική της επιχείρηση.
Ο σύμμαχος του Putin, Ramzan Kadyrov, ο ηγέτης της Τσετσενίας ζήτησε αλλαγή στρατηγικής «μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις συνοριακές περιοχές και τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων».
Άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Dmitry Medvedev έχουν υποστηρίξει ότι η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, αλλά η έκκληση του Ramzan Kadyrov ήταν η πιο επείγουσα και σαφής.
Η Ουάσιγκτον λέει ότι θα απαντήσει αποφασιστικά σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin ότι η κατάληψη της Lyman θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στον ρωσικό στρατό.
«Είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Austin σε συνέντευξη Τύπου.
Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται πάνω στις γραμμές ανεφοδιασμού που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να προωθήσει τα στρατεύματα και το υλικό της προς τα νότια και προς τα δυτικά.

Macron: Νέες κυρώσεις στη  Ρωσία

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεσμεύθηκε την Κυριακή (2/10/2022) να «εργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους του για την επιβολή νέων κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky ο Macron «επανέλαβε την έντονη καταδίκη του για την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία» τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
«Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει πλήρως την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα και να εργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την επιβολή νέων κυρώσεων» εναντίον της Ρωσίας, επεσήμανε η γαλλική προεδρία.
Η ΕΕ αντέδρασε την Τετάρτη (28/9) στην προσάρτηση στη Ρωσία τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας προτείνοντας κυρίως την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και νέων περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές με τη Μόσχα.
Παράλληλα το Παρίσι καταδίκασε την κράτηση του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhizhia τον οποίο ελέγχει η Ρωσία, του Ihor Murasov, τον οποίο συνέλαβε την Παρασκευή (30/9) ρωσική περίπολος.
Ο Macron και ο Zelensky «υπογράμμισαν την άμεση ανάγκη να επιτραπεί πολύ σύντομα να αλλάξει το ουκρανικό προσωπικό που διασφαλίζει τη λειτουργία και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων» του πυρηνικού σταθμού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης