Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ - Λίβανος συζητούν την διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, μετά από πρόταση των ΗΠΑ

Ισραήλ - Λίβανος συζητούν την διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, μετά από πρόταση των ΗΠΑ
Πρόκειται για μια συμφωνία που ενισχύει την ασφάλεια και την οικονομία του Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα

Το Ισραήλ και ο Λίβανος συζητούν μια συμφωνία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, μετά από μια πρόταση των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το Bloomberg.
"Συζητάμε τις τελικές λεπτομέρειες, οπότε δεν είναι ακόμη δυνατό να πούμε ότι πρόκειται για μια τελειωμένη συμφωνία", δήλωσε ο Lapid για το σχέδιο.

Τα συμφέροντα

"Ωστόσο, όπως απαιτήσαμε από την αρχή, η πρόταση διασφαλίζει πλήρως τα διπλωματικά συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ, καθώς και τα οικονομικά μας συμφέροντα", είπε.
"Πρόκειται για μια συμφωνία που ενισχύει την ασφάλεια και την οικονομία του Ισραήλ".
Η συμφωνία θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αρχίσει να αντλεί φυσικό αέριο από το υπεράκτιο κοίτασμα Karish χωρίς την απειλή επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ, την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη μαχητική ομάδα. Θα επιτρέψει επίσης στον Λίβανο να αρχίσει τις έρευνες στην περιοχή.
Το Ισραήλ δήλωσε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου από το Karish στην ανατολική Μεσόγειο θα του επιτρέψει να αυξήσει τις εξαγωγές.
Η εισηγμένη στο Λονδίνο Energean Plc, η οποία πρόκειται να εκμεταλλευτεί το Karish, δήλωσε τον Μάιο ότι οι ροές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν φέτος.
Το Ισραήλ δεν έχει αντιρρήσεις για την ανάπτυξη ενός επιπλέον λιβανέζικου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη συνοριακή περιοχή και θα λάβει μερίδιο από αυτό, δήλωσε ο Lapid στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Διαχωρισμός του κοιτάσματος φυσικού αερίου Kana

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Haaretz, η αμερικανική πρόταση θα διαχωρίσει το κοίτασμα φυσικού αερίου Kana, με την πλειοψηφία να πηγαίνει στο Λίβανο, ο οποίος θα πληρώνει δικαιώματα σε αντάλλαγμα για την άδεια να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή που παραμένει στο έδαφός του.
Ο εκπρόσωπος του Λιβάνου, Nabi Beri, δήλωσε το Σάββατο στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat με έδρα το Λονδίνο ότι η πρόταση "κατ' αρχήν ικανοποιεί τα αιτήματα του Λιβάνου", σύμφωνα με το Associated Press.
Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Benjamin Netanyahu επέκρινε τη συμφωνία, λέγοντας ότι ο Lapid "παραδόθηκε στις απειλές" του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Hassan Nasrala.
Η συμφωνία θα έδινε στον Λίβανο ένα γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο ο Netanyahu είπε ότι ανήκει στους πολίτες του Ισραήλ.
Εάν η πρόταση εγκριθεί από την τρέχουσα μεταβατική κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν θα είναι νόμιμη, δήλωσε ο Νετανιάχου και ότι εάν γίνει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, δεν θα δεσμεύεται από αυτήν.
Το Ισραήλ προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με τον Λίβανο για πάνω από μια δεκαετία για το θέμα αυτό, δήλωσε ο Lapid.
Η πρόταση υποβάλλεται τώρα σε νομικό έλεγχο και στη συνέχεια θα υποβληθεί για συζήτηση και έγκριση, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης