Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασυμβίβαστοι οι Τσέχοι επιχειρούν να αλλάξουν τη σχέση της «μελλοθάνατης» ΕΕ με το Ισραήλ - Οι βαθιές ρίζες.... ασφάλειας

Ασυμβίβαστοι οι Τσέχοι επιχειρούν να αλλάξουν τη σχέση της «μελλοθάνατης» ΕΕ με το Ισραήλ - Οι βαθιές ρίζες.... ασφάλειας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid θα ηγηθεί της ισραηλινής πλευράς στις συνομιλίες (3/10), ενώ της αντιπροσωπείας της ΕΕ θα ηγηθεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell
Σχετικά Άρθρα

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει από καιρό αγανακτήσει με αυτό που θεωρεί ως υπερβολικά επικριτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο Ισραήλ.
Τώρα, ως εκ περιτροπής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πράγα μπορεί να έχει την ευκαιρία να αλλάξει το κλίμα αυτό συγκαλώντας μια συνάντηση μεταξύ της ΕΕ- Ισραήλ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid θα ηγηθεί της ισραηλινής πλευράς στις συνομιλίες, ενώ της αντιπροσωπείας της ΕΕ θα ηγηθεί ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell.
Γιατί η Τσεχική Δημοκρατία και άλλες μετακομμουνιστικές χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι τόσο ένθερμοι υποστηρικτές του Ισραήλ;
Και θα μπορέσει η Πράγα να αλλάξει τη στάση της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική απέναντι στο Ισραήλ ή απλώς υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια στον δρόμο;
Η Τσεχία είναι ίσως ο πιο ενθουσιώδης υποστηρικτής του Ισραήλ στην ΕΕ.
Η Τσεχία και άλλοι ισχυροί υποστηρικτές του Ισραήλ, όπως η Ρουμανία, προσπάθησαν εδώ και καιρό να προστατεύσουν το Ισραήλ με ψήφους στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.
Για παράδειγμα, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump μετέφερε την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ το 2018 – παρόλο που το ανατολικό μισό της πόλης θεωρείται διεθνώς ως κατεχόμενο έδαφος – η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία άσκησαν βέτο σε οποιαδήποτε κριτική της ΕΕ.
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη ΕΕ, η Ανατολική Ευρώπη δεν πιστεύει ότι η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος θα πρέπει να είναι καθοριστική για τη σχέση της ΕΕ με το Ισραήλ, μια στάση που προφανώς χαιρετίζει το εβραϊκό κράτος.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ έχει συμφέρον να ελπίζει ότι η ισχυρή του σχέση με χώρες όπως η Τσεχία, η Ρουμανία και ούτω καθεξής θα βοηθήσει στην υποστήριξη του Ισραήλ εντός της ΕΕ», ο Azriel Bermant, ανώτερος ερευνητής στο Τσεχικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (IIR). , είπε στο bne IntelliNews σε συνέντευξή του.

Έλλειψη ενσυναίσθησης

Στην Τσεχία, μεταξύ των πολιτικών, του κατεστημένου εξωτερικής πολιτικής και των δημοσιογράφων, και από την ακροδεξιά έως τους φιλελεύθερους και μέχρι την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατική αριστερά, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για το Ισραήλ.
Σε αυτό βοηθά το γεγονός ότι υπάρχουν λίγες μεγάλες διαφωνίες με το Ισραήλ, κάτι που δεν συμβαίνει με την τρέχουσα ριζοσπαστική δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν οργισμένα επιχειρήματα σχετικά με τον ρόλο της χώρας στο Ολοκαύτωμα.
Στα μάτια της Δυτικής Ευρώπης τουλάχιστον, υπάρχει επίσης μια εκπληκτική έλλειψη ενσυναίσθησης ή ακόμη και ενδιαφέροντος για τα βάσανα ή τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κάτω από τα 55 χρόνια κατοχής.
Όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε μια βίαιη επίθεση στη Γάζα το 2021, ο Τσέχος σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Jakub Kulhanek πέταξε αμέσως στο Ισραήλ και δήλωσε:
"Το κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει μια εξωφρενική, βάρβαρη επίθεση.
Θέλω να εκφράσω την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στο κράτος του Ισραήλ , η οποία έχει το σαφές και αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Γι' αυτό θα κρεμάσω την ισραηλινή σημαία στο παλάτι Τσέρνιν [το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας]».
Σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο τον περασμένο μήνα που διοργανώθηκε από το Τσεχικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (IIR) και το Ισραηλινό Ινστιτούτο Περιφερειακών Εξωτερικών Πολιτικών (Mitvim), ο Πρέσβης της Τσεχίας στο Ισραήλ Martin Stopnicky υπερασπίστηκε όχι μόνο το δικαίωμα του Ισραήλ να επιτίθεται σε στρατιωτικούς στόχους σε γειτονικές χώρες, αλλά και η σιωπηλή κριτική της για την εισβολή του Putin στην Ουκρανία. «Αυτοί οι επικριτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο», είπε.
Όταν απάντησε, η Άννα Αζάρι, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Πράγα, κράτησε τις παρατηρήσεις της σύντομες, αστειεύοντας «ο Τσέχος πρέσβης έδωσε όλες τις εξηγήσεις που δίνουμε όταν μας επικρίνουν».
Επιπλέον, στην Τσεχία, ακόμη και αν σηκώσετε τα δεινά των Παλαιστινίων, εκείνη κινδυνεύει να τερματίσει την πολιτική σας σταδιοδρομία.
«Είναι μέρος της παράδοσης της τσεχικής εξωτερικής πολιτικής, πιθανώς το μόνο που δεν έχει αμφισβητηθεί», δήλωσε στο bne IntelliNews η Ιρένα Καλχούσοβα, επικεφαλής του Κέντρου Ισραηλινών Σπουδών Herzl στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα.
Ο Tomas Tozicka, υποψήφιος του φιλελεύθερου κόμματος των Πειρατών για την Άνω Βουλή, αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2020 λόγω του παρελθόντος που είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ ως «φασιστικό κράτος».
Υπήρξε επίσης κατακραυγή τον Μάιο του 2020 όταν ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Tomas Petricek, μαζί με δύο πρώην υπουργούς Εξωτερικών, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή που επέκρινε τα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η συνεχιζόμενη κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967 θεωρείται από καιρό παράνομη από τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ, και ακόμη και η Πράγα υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών στο παλαιστινιακό πρόβλημα, τουλάχιστον στα χαρτιά.
Ο λαϊκιστής Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν –ο οποίος κάποτε συνέκρινε τον εκλιπόντα Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ με τον Αδόλφο Χίτλερ– προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να περιορίσει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.
Τον περασμένο Δεκέμβριο προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμποδίσει τον Jan Lipavsky να γίνει υπουργός Εξωτερικών , φοβούμενος ότι η στάση του απέναντι στο Ισραήλ δεν ήταν αρκετά υποστηρικτική.
Από τότε που αναγκάστηκε να κάνει πίσω, αρνήθηκε να συναντήσει τον Lipavsky.
Ο Ζέμαν συνεχίζει να πιέζει για τη μεταφορά της τσεχικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Βαθιές ρίζες

Όπως πολλές πτυχές της πολιτικής στην Ανατολική Ευρώπη, αυτή η ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ έχει βαθιές ιστορικές ρίζες.
Σε όλη την περιοχή, οι στάσεις απέναντι στο Ισραήλ σήμερα διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από τη ντροπή για το Ολοκαύτωμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έλαβε χώρα στην περιοχή, μαζί με την επιθυμία να τηρηθεί μια εκ διαμέτρου αντίθετη στάση από εκείνη των μεταπολεμικών κομμουνιστικών καθεστώτων.
Πολλές από τις χώρες της περιοχής αισθάνονται την έντονη ανάγκη να επανορθώσουν την ιστορία τους.
Στο Μεσοπόλεμον το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής διοικούνταν από δεξιά αυταρχικά καθεστώτα που ήταν συνήθως αντισημιτικά.
Η Τσεχία, η μόνη φιλελεύθερη δημοκρατία στην περιοχή πριν από τον πόλεμο, ήταν μια σημαντική εξαίρεση: ο ιδρυτής της Τσεχοσλοβακίας, Πρόεδρος Tomas Garrigue Masaryk, ήταν ένθερμος υποστηρικτής ενός εβραϊκού κράτους στο Ισραήλ και οι εξαγωγές όπλων της χώρας στους Εβραίους εποίκους, ήταν ζωτικής σημασίας.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, φασίστες και ντόπιοι συνεργάτες σε πολλές μελλοντικές χώρες της Ανατολικής ΕΕ –ιδίως στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Βουλγαρία και τα τρία κράτη της Βαλτικής– βοήθησαν τους Ναζί να εξοντώσουν τους Εβραίους.
Μετά τον πόλεμο, τα κομμουνιστικά καθεστώτα που εγκατέστησε η Σοβιετική Ένωση ακολούθησαν την «αντισιωνιστική» εξωτερική πολιτική της Μόσχας, αποφεύγοντας το Ισραήλ και δημιουργώντας δεσμούς με τους Άραβες εχθρούς του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Απελευθέρωσης του Αραφάτ.
Εξαίρεση εδώ ήταν η Ρουμανία του Νικολάε Τσαουσέσκου, η οποία ακολούθησε τη δική της εξωτερική πολιτική και ήταν η μόνη κομμουνιστική χώρα που δεν διέκοψε τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989, η Κεντρική και Νότια Ευρώπη ήθελαν να χαράξουν μια παχιά γραμμή στις προηγούμενες εξωτερικές πολιτικές τους και να δείξουν τη νέα τους πίστη στις ΗΠΑ και τη Δύση.
Το Ισραήλ είναι μια σπάνια κοινοβουλευτική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή (αν και οι Ισραηλινοί Άραβες έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους Εβραίους) και σύμμαχος των ΗΠΑ. Επομένως, η υποστήριξη του Ισραήλ θεωρήθηκε ως απόδειξη του νέου δυτικού και δημοκρατικού προσανατολισμού του. Για την Τσεχική Δημοκρατία η υποστήριξη του Ισραήλ θα αντιπροσώπευε επίσης μια επιστροφή στα ιδανικά της Πρώτης Δημοκρατίας στον Μεσοπόλεμο.
Για εκείνες τις χώρες που συμμετείχαν στο Ολοκαύτωμα, η υποστήριξη του Ισραήλ θα λειτουργούσε ως ένα είδος καθυστερημένης συγγνώμης, η οποία θα ήταν επίσης χρήσιμη για να αποδείξουν τα νέα τους διαπιστευτήρια στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, το Ολοκαύτωμα παραμένει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα –ιδίως στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Κροατία και τα κράτη της Βαλτικής– επειδή οι δεξιοί πολιτικοί συχνά εξακολουθούν να σέβονται τους προγόνους τους του Μεσοπολέμου ή του πολέμου και αρνούνται τη συμμετοχή τους στο Ολοκαύτωμα. Θεωρούν τη χώρα τους ως άλλο ένα θύμα των Ναζί παρά ως συνεργό.
Αυτό το ζήτημα συνεχίζει να εκρήγνυται από καιρό σε καιρό, βλάπτοντας τις σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις ΗΠΑ.
Το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας επιμένει ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως θύμα και έχει καταστήσει ποινικό αδίκημα να κατηγορούνται οι Πολωνοί ως συνένοχοι στα ναζιστικά εγκλήματα.
Πέρυσι το Ισραήλ ανακάλεσε επίσης τον πρεσβευτή του για έναν νόμο που θεώρησε ότι περιορίζει τις εβραϊκές αξιώσεις αποκατάστασης , αν και οι σχέσεις από τότε έχουν αποκατασταθεί.

Ασυμβίβαστη προσέγγιση

Το σύγχρονο Ισραήλ θαυμάζεται από τις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την αδιάλλακτη προσέγγισή του ως προς τη δική του ασφάλεια και τη στρατιωτική του ανδρεία. Θεωρούν ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση και για την Ευρώπη, τόσο ενάντια στην ισλαμική τρομοκρατία όσο και ενάντια σε εχθρικά κράτη όπως η Ρωσία, και πιστεύουν ότι η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία μόλις έδειξε ότι έχουν δίκιο.
Οι Ανατολικοευρωπαίοι υπερασπίζονται τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις σε εχθρικούς γείτονες και βάσεις τρομοκρατών, καθώς και την καταστολή της παλαιστινιακής αντίστασης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Έχουν σφυρηλατήσει στρατιωτικούς και μυστικούς δεσμούς με το Ισραήλ, το οποίο έχει γίνει σημαντικός προμηθευτής όπλων και ασφάλειας στην περιοχή, όπως αποκάλυψαν τα πρόσφατα σκάνδαλα σχετικά με τη χρήση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus εναντίον εγχώριων αντιπάλων.
Η σκληρή προσέγγιση του Ισραήλ είναι αξιοζήλευτη επειδή έρχεται σε τόσο έντονη αντίθεση με την αδυναμία και την αδυναμία της ίδιας της Ανατολικής Ευρώπης υπό τη σοβιετική κυριαρχία.
Για τους Τσέχους, για παράδειγμα, η εκπληκτική νίκη του Ισραήλ εναντίον των γειτόνων του στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 ήρθε ακριβώς πριν από την αποτυχία τους να αντισταθούν στην εισβολή των γειτόνων τους του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1968 – η οποία έγινε ένα διαμορφωτικό γεγονός για πολλούς από τους πολιτικούς που ξεσηκώθηκαν στην εξουσία μετά το 1989.
«Το Ισραήλ έχει αυτή την εικόνα ότι είναι μια χώρα που μπορεί να αμυνθεί», λέει η Καλχούσοβα. «Οι Τσέχοι στην ιστορία τους δεν το έκαναν».
Δεδομένου του προηγούμενου τραύματος της χώρας στο Μόναχο το 1938 – όταν η Βρετανία και η Γαλλία βοήθησαν να πείσουν την Τσεχοσλοβακία να παραχωρήσει τις συνοριακές περιοχές της Σουδητίας στη ναζιστική Γερμανία – οι Τσέχοι πολιτικοί είναι εύλογα δύσπιστοι για την ευρωπαϊκή πίεση στο Ισραήλ να επιδιώξει ειρήνη παραχωρώντας εδάφη στους Παλαιστίνιους (ακόμη και αν τα κατεχόμενα εδάφη, σε αντίθεση με την Τσεχική Σουδητία, δεν είχαν ποτέ στην πρόσφατη ιστορία μέρος του Ισραήλ).
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, οι Τσέχοι έχουν δημιουργήσει στενούς δεσμούς ασφαλείας με το Ισραήλ.
Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση αγόρασε ισραηλινό ραντάρ και οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στις προσπάθειες καταπολέμησης των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ ανθρώπων, για παράδειγμα στον ακαδημαϊκό χώρο, και το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τσεχίας στη Μέση Ανατολή, με την αυτοκινητοβιομηχανία Skoda Auto να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη εκεί.
Οι δεσμοί μεταξύ του Ισραήλ και της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης έγιναν ακόμη πιο στενοί όταν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέστρεψε στην εξουσία στο Ισραήλ το 2009.
Σφυρηλάτησε μια «λαϊκίστικη συμμαχία» με ακραίους δεξιούς ηγέτες στην περιοχή, ιδίως με τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν. Ο Νετανιάχου καλλιέργησε αυτούς τους δεσμούς ως τρόπο να αποδείξει ότι η ΕΕ ήταν διχασμένη σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Ο Orban τα χρησιμοποίησε απλώς ως ένα άλλο ζήτημα για να διχάσει την Ευρώπη.
Οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ και της Ουγγαρίας και οι δεξιοί υποστηρικτές τους συνέδεσαν επίσης το κύμα των Σύριων προσφύγων το 2015 με το κύμα αραβικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη. Για τον Νετανιάχου, αυτή η αφήγηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δυσφημήσει Άραβες και Ευρωπαίους επικριτές του Ισραήλ ενώ για τον Όρμπαν και άλλους ριζοσπάστες δεξιούς ηγέτες, θα δημιουργούσε φόβους ότι θα μπορούσαν να δεσμευτούν ότι θα υπερασπιστούν τους λαούς τους.
Για τον Νετανιάχου, αυτοί οι δεσμοί ήταν πολύ πιο σημαντικοί από τις παραδοσιακές ισραηλινές ανησυχίες για το Ολοκαύτωμα ή τον ανατολικοευρωπαϊκό αντισημιτισμό. Τ
ο 2017, χαστούκισε ακόμη και τον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Βουδαπέστη για την κριτική του στον Όρμπαν για την ανάρτηση αντισημιτικών διαφημιστικών πινακίδων που απεικονίζουν τον μπαμπούλα Τζορτζ Σόρος , τον φιλελεύθερο Αμερικανο-Ούγγρο φιλάνθρωπο, τον οποίο και οι δύο ισχυροί θεωρούν εχθρό.
Ωστόσο, οι πιο φιλελεύθεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι αυτή η λαϊκιστική συμμαχία έχει βλάψει τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της χώρας. Βεβαίως, οι αταξίες του Νετανιάχου εντός της ΕΕ, καθώς και οι καταστολές στη Δυτική Όχθη, ήταν και οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι Βρυξέλλες έβαλαν στον πάγο την Ένωση Ισραήλ ΕΕ το 2012.
Ως σημερινός κάτοχος της προεδρίας της ΕΕ, η Πράγα ελπίζει τώρα ότι τα αστέρια βρίσκονται σε ευθυγράμμιση για την επανέναρξη αυτού του διαλόγου, κυρίως επειδή ο Νετανιάχου διαδέχθηκε έκτοτε πρωθυπουργός ο Λαπίντ.
«Ο Λάπιντ ανέτρεψε την πολιτική του Νετανιάχου για βελτίωση των σχέσεων με την Ουγγαρία του Όρμπαν, η οποία έπληξε τη φήμη του Ισραήλ ως δημοκρατίας», λέει ο Μπέρμαν. «Έχει πάρει μια πολύ πιο ρεαλιστική στάση, θέλει να δημιουργήσει διάλογο με την Ευρώπη και όχι να δημιουργήσει διχασμούς», πρόσθεσε.
Πέρυσι ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Gabi Ashkenazi παρευρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Βερολίνο, την πρώτη φορά που ένας Ισραηλινός το έκανε.
«Οι σχέσεις ΕΕ και Ισραήλ έχουν βελτιωθεί αρκετά σημαντικά τον περασμένο χρόνο λόγω της νέας ισραηλινής κυβέρνησης», δήλωσε η Maya Sion-Tzidkiyahu του Mitvim στο διαδικτυακό σεμινάριο IIR/Mitvim. «Οι διαφωνίες εξακολουθούν να παραμένουν, αλλά το Ισραήλ θεωρείται πλέον πολύ περισσότερο ως σύμμαχος», πρόσθεσε.
Με μια διευθέτηση δύο κρατών να φαίνεται τόσο μακριά όσο ποτέ και με την κρίση της Ουκρανίας να την κάνει να φαίνεται λιγότερο σημαντική, η Πράγα ελπίζει ότι η ΕΕ θα θέσει το θέμα της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας στη μία πλευρά και θα προσπαθήσει να σημειώσει πρόοδο σε άλλα ζητήματα.
Ο Ράντομιρ Καρλίκ του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας είπε στο διαδικτυακό σεμινάριο ότι η Πράγα πίεζε για την επανέναρξη του διαλόγου εδώ και πολύ καιρό. «Έχουμε την αίσθηση ότι η παρατεταμένη απουσία του Συμβουλίου Σύνδεσης στέρησε από την ΕΕ ένα κατάλληλο μέσο διαλόγου με το Ισραήλ», είπε.

Νέα ευκαιρία;

Η ΕΕ είναι επίσης πιο επιδεκτική στην οικοδόμηση ευρύτερων δεσμών με το Ισραήλ, επειδή τα ίδια τα αραβικά κράτη έχουν αρχίσει να το κάνουν.
Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Αβραάμ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ το 2020, το Ισραήλ εγκαθίδρυσε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, σηματοδοτώντας την πρώτη εξομάλυνση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες από το 1994. Φέτος η Τουρκία έχει επίσης αποκαταστήσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις .
Οι Βρυξέλλες, οι οποίες αρχικά τυφλώθηκαν από τις συμφωνίες, τώρα φαίνεται να τις βλέπουν ως ευκαιρία.
«Η ΕΕ έχει κουραστεί από αυτή την ιδέα ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς μια ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους», λέει η Καλχούσοβα.
Οι Βρυξέλλες προσπαθούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τις βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών για να προωθήσουν τη δική τους Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σε βασικά ζητήματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.
«Η ΕΕ σκέφτηκε ότι εάν οι αραβικές χώρες το κάνουν αυτό, ίσως είναι προς το συμφέρον μας να ξεκινήσουμε μια νέα πολιτική με το Ισραήλ», λέει ο Μπέρμαν. «Νομίζω ότι η ΕΕ έρχεται στην ιδέα ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι πραγματικότητα και ότι υπάρχει μια ευκαιρία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός της», προσθέτει.
Τον Αύγουστο έγιναν συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ, του Μαρόκου και του Ισραήλ για το νερό, και τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Ισραήλ ελπίζουν να επεκτείνουν αυτή τη μορφή συνεργασίας και σε άλλα θέματα. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην ΕΕ Haim Regev είπε στη διαδικτυακή εκπομπή IIR/Mitvin ότι το πετρέλαιο και η επισιτιστική ασφάλεια είναι πιθανά μελλοντικά θέματα.
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ισραηλινή τεχνολογία και επιστήμη. Το Ισραήλ συνδέεται ήδη με επιστημονικούς φορείς της ΕΕ, όπως τα Προγράμματα Πλαίσιο για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN), και αποτελεί μέρος του παγκόσμιου συστήματος πλοήγησης Galileo της ΕΕ.
Για τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές χώρες, η ζωντανή κουλτούρα νεοφυών επιχειρήσεων του Ισραήλ είναι άλλο ένα μεγάλο ενδιαφέρον και οι χώρες της περιοχής ονειρεύονται να μεταφέρουν με κάποιο τρόπο αυτήν την επιχειρηματική ενέργεια στην πατρίδα.
Η επιθυμία να διακοπούν οι ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία μετά την εισβολή του Putin στην Ουκρανία έδωσε έναν ακόμη ισχυρό λόγο για τη βελτίωση των δεσμών με το Ισραήλ, το οποίο αναπτύσσει τα αποθέματά του φυσικού αερίου . Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Ιούνιο για να συζητήσει τις πιθανές εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ στην ΕΕ, σε ένα ταξίδι που ξεχωρίζει για την έλλειψη κριτικής της για την ισραηλινή πολιτική στα κατεχόμενα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης