Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρασκήνιο από Βρυξέλλες - Η Ελλάδα τινάζει στον αέρα τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο - Υποχώρησε η Ουγγαρία

Παρασκήνιο από Βρυξέλλες - Η Ελλάδα τινάζει στον αέρα τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο - Υποχώρησε η Ουγγαρία

Τη Δευτέρα (3/10/2022) πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες για να πειστούν Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα να δεχθούν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Νέα συνεδρίαση σήμερα (4/10/2022)

Σχετικά Άρθρα

Άκαμπτη παραμένει η στάση της Ελλάδας όσον αφορά το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, τη Ρωσία έχει προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας (Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhzhia), Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα έχουν σηκώσει αναχώματα, λόγω ανησυχιών και τη ναυτιλιακή βιομηχανία, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες που μίλησαν στο Politico, δύο συναντήσεις των πρεσβευτών της ΕΕ δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ελλάδα να συμφωνήσουν στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Ρωσίας. Την πρώτη συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων (Coreper) το πρωί της Δευτέρας (3/10/2022) ακολούθησε ακόμα μία, το απόγευμα της ίδιας ημέρας. «Ενώ η Ουγγαρία δεν μπλοκάρει πλέον το πακέτο, οι ανησυχίες σχετικά με τη ναυτιλιακή βιομηχανία παρέμειναν εμπόδιο» δήλωσαν στο Politico οι διπλωμάτες.

Νέα συνάντηση σήμερα (4/10)

Ωστόσο, οι πρεσβευτές θα έχουν νέα συνάντηση σήμερα (4/10/2022) για να γεφυρωθεί το χάσμα και η συμφωνία να έχει «κλείσει» πριν τις Συνόδους στην Πράγα, την Πέμπτη και την Παρασκευή (6-7/10/2022). «Ο χρόνος είναι σημαντικός, διότι οι ηγέτες θέλουν μια συμφωνία για τις κυρώσεις εγκαίρως για τις συνεδριάσεις τους τόσο την Πέμπτη (για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα) όσο και την Παρασκευή (το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, «οι νομικοί της ΕΕ θα πρέπει να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες του πακέτου και στη συνέχεια να το στείλουν πίσω στους πρεσβευτές για την τελική συμφωνία. Αυτό θα πρέπει να συμβεί στη συνεδρίαση του Coreper την Τετάρτη (5/10/2022)».
politico_5.JPG

Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Στο επίκεντρο του νέου πακέτου κυρώσεων βρίσκεται στο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. «Μεταξύ των δύο συνεδριάσεων της Δευτέρας, η Επιτροπή προσπάθησε να βρει λύσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα όσον αφορά τις ανησυχίες τους σχετικά με το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico.
Μάλιστα, διπλωμάτες χωρών που έχουν ήδη πληγεί από τις κυρώσεις υπογραμμίζουν «όταν πρόκειται για κυρώσεις, όλοι πονάνε κάποια στιγμή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης