Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία και επίσημα Donbass, Kherson, Zaporizhia – Απομένει η υπογραφή Putin – Τι γίνεται με τα σύνορα

Ρωσία και επίσημα Donbass, Kherson, Zaporizhia – Απομένει η υπογραφή Putin – Τι γίνεται με τα σύνορα
Μετά τη Δούμα και η Άνω Βουλή ενέκρινε την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών
Σχετικά Άρθρα

Ρωσικό έδαφος και επίσημα αποτελούν πλέον οι επαρχίες του Donetsk, του Luhansk, της Kherson και της Zaporizhia καθώς μετά τη Δούμα, και η Άνω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε ομόφωνα και επικύρωσε τους νόμους που προβλέπουν την προσάρτηση και την ένταξη των τεσσάρων αυτών περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Αυτό που απομένει πλέον είναι η υπογραφή από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, κάτι που θεωρείται τυπική διαδικασία.

Ρώσοι πολίτες

Βάσει των όσων επικύρωσαν η Δούμα και η Άνω Βουλή της Ρωσίας, οι κάτοικοι των νέων «οντοτήτων» αναγνωρίζονται ως Ρώσοι πολίτες, αρχής γενομένης από την 30η Σεπτεμβρίου, την ημέρα που οι περιοχές αυτές εντάχθηκαν στη Ρωσία. Ωστόσο, έχουν δικαίωμα να απορρίψουν τη ρωσική υπηκοότητα σε διάστημα ενός μήνα όσοι διαμένουν σε αυτές τις περιοχές..
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk θα διατηρήσουν το status τους ως ανεξάρτητες Δημοκρατίες μετά την ένταξη τους στη Ρωσία και η ρωσική γλώσσα θα είναι η επίσημη γλώσσα τους
Όσον αφορά τις επαρχίες της Kherson και της Zaporizhia, αυτές θα ενταχθούν στη Ρωσία ως «οντότητες», αν και θα εξακολουθήσουν να ονομάζονται «περιοχές».
Οι κυβερνήσεις των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk συνεχίζουν έως τον ορισμό νέων υπουργικών συμβουλίων, ενώ οι κυβερνήσεις των Kherson και Zaporizhia πρέπει να ορίσουν κυβερνήτες βάσει της ρωσικής νομοθεσίας.

Τι προβλέπεται για τα σύνορα

«Τα σύνορα των ανεξάρτητων Δημοκρατιών και των «περιοχών» θα είναι τα ίδια με αυτά που υπήρχαν την ημέρα της δημιουργίας τους και της ένταξης τους στη Ρωσία» αναφέρει η απόφαση της Άνω Βουλής, στην οποία επισημαίνεται ότι βάσει των διεθνών συμφωνιών, τα σύνορα τους με άλλες χώρες θεωρούνται σύνορα της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk εντάσσονται στη Ρωσία σύμφωνα με τα σύνορα του 2014, που ορίζουν τα Συντάγματά τους.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως οι νόμοι κατοχυρώνουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές εγγυήσεις για τους κατοίκους των νέων περιοχών, ενώ διαμορφώνεται ένα νέο σύστημα για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους.

Μεταβατική περίοδος

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι και οι τέσσερις αυτές οντότητες έχουν μια μεταβατική περίοδο έως την 1η Ιανουαρίου του 2026 προκειμένου να λύσουν θέματα που άπτονται στρατιωτικών θεμάτων και της στρατιωτικής θητείας.
Επιπλέον, αναφέρεται πως εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου, θα πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ένταξης των περιοχών αυτών στα οικονομικά, χρηματοπιστωτικά, πιστωτικά και νομικά συστήματα της Ρωσίας, όπως επίσης και στο κυβερνητικό σύστημα.
Οι ρωσικοί νόμοι και άλλες κανονιστικές πράξεις είναι σε ισχύ από την ημέρα που οι περιοχές αυτές εντάχθηκαν στη Ρωσία, ενώ αναφέρεται πως η Ρωσία εγγυάται σε όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών να μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα.

Το ρούβλι

Όσον αφορά το επίσημο νόμισμα αυτό ορίζεται πως θα είναι το ρούβλι.
Σε πλήρη ισχύ θα τεθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2023, καθώς έως τα τέλη του 2022 θα επιτρέπεται και η παράλληλη χρήση του ουκρανικού νομίσματος hryvnia.

Έγκριση και από τη Δούμα

Της απόφασης της Άνω Βουλής είχε προηγηθεί η απόφαση της Δούμας, η οποία ενέκρινε την προσάρτηση των περιοχών αυτών στη Ρωσία.
Σημειώνεται πως δεν υπήρξε ούτε ένας από τους 450 Ρώσους βουλευτές που να καταψήφισε τους σχετικούς νόμους.
Οι ψηφοφορίες αυτές έρχονται τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις παραδέχονται πως πλέον δεν ελέγχουν πλήρως καμία από τις τέσσερις αυτές επαρχίες καθώς οι Ουκρανοί κατάφεραν να «πατήσουν» τις τελευταίες ώρες στις επαρχίες τόσο της Kherson όσο και του Luhansk.

Στον αέρα τα σύνορα

Την ίδια στιγμή, αδιευκρίνιστα παραμένουν τα σύνορα των επαρχιών που προσαρτώνται στη Ρωσία.
Αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov δεν προσδιόρισε με ποια σύνορα θα ενταχθούν στη Ρωσία οι επαρχίες Kherson και Zaporizhia, αναφέροντας πως αυτά θα καθοριστούν κατόπιν διαβούλευσης με τους πολίτες των περιοχών αυτών, ο επικεφαλής της Επιτροπής Κρατικής Δόμησης και Νομοθεσίας της ρωσικής Δούμας Pavel Krasheninnikov έδωσε κάποιες διευκρινίσεις.
Όπως είπε η επαρχία της Zaporizhia θα ενταχθεί στη Ρωσία με τα διοικητικά της σύνορα ενώ η Kherson θα προχωρήσει και με δύο περιοχές της περιφέρειας του Nikolayev.
Ο Krasheninnikov, τον οποίο ο Putin όρισε ως επίσημο εκπρόσωπο του για την εξέταση των προσχεδίων των ομοσπονδιακών, συνταγματικών νόμων για την ένταξη των περιοχών αυτών, είπε πως τα πράγματα με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk, όπου ήδη υπάρχουν Συντάγματα, είναι ξεκάθαρα, καθώς εκεί τα σύνορα είναι σαφώς καθορισμένα.
«Όσον αφορά τη Zaporizhia, θα ενταχθεί με τα διοικητικά της όρια.
Όσον αφορά την Kherson, γνωρίζουμε ότι ο ανώτατος αξιωματούχος της περιοχής αυτής, αποφάσισε και την ένταξη δύο περιοχών της επαρχίας του Nikolayev στην επαρχία της Kherson» είπε ο Krasheninnikov.

Η Β. Κορέα αναγνωρίζει την ένταξη Donbass, Kherson, Zaporizhia στη Ρωσία

Στην αναγνώριση των δημοψηφισμάτων σε Donbass, Kherson, Zaporizhia και των αποτελεσμάτων τους για ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσία προχώρησε η Βόρεια Κορέα.
«Σεβόμαστε τη βούληση των κατοίκων που φιλοδοξούσαν να ενσωματωθούν στη Ρωσία και υποστηρίζουμε τη στάση της ρωσικής κυβέρνησης να εντάξει τις παραπάνω περιοχές στη σύνθεση της Ρωσίας.
Τα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που καθορίζει τις αρχές της ισότητας των λαών και του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση σύμφωνα με τις νόμιμες μεθόδους και διαδικασίες, ώστε η βούληση των κατοίκων των δύο δημοκρατιών και των δύο περιοχών να μπορεί να αντικατοπτρίζεται πλήρως» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Jo Chol Su, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.
Όπως είπε, «οι ΗΠΑ καταχρώνται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» και «παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις ανεξάρτητων χωρών και παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματά τους καθώς επιδιώκουν να διατηρήσουν τον μονοπολικό κόσμο».
«Δεν θα επιστρέψουν ποτέ οι μέρες που οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως ασπίδα και μέσο επιθετικότητας για να διατηρήσουν την υπεροχή τους» υπογράμμισε ο Βορειοκορεάτης διπλωμάτης, ο οποίος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει σειρά πολέμων κατά κυρίαρχων κρατών, όπως στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, χωρίς ωστόσο να έχει κληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για εξηγήσεις.
Σημειώνεται πως η Β. Κορέα είναι από τα ελάχιστα κράτη που έχουν αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης