Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στροφή 180 μοιρών για την Bridgewater: Τα μετρητά δεν είναι πια… σκουπίδια

tags :
Στροφή 180 μοιρών για την Bridgewater: Τα μετρητά δεν είναι πια… σκουπίδια
H άνοδος των επιτοκίων συνέβαλε στη μεταστροφή του ιδρυτή της Bridgewater, Ray Dalio…

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου, η Bridgewater, σε ό,τι αφορά την επενδυτική της στρατηγική.
Παρότι τα τελευταία χρόνια διεκήρυττε επανειλημμένως πως «τα μετρητά είναι σκουπίδια», πλέον «βλέπει» το δολάριο ως μια πολύ καλή επένδυση… 
«Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και άλλαξα γνώμη για τα μετρητά ως περιουσιακό στοιχείο: δεν νομίζω ότι τα μετρητά είναι σκουπίδια» έγραψε ο ιδρυτής του fund Dalio στο Twitter τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.
«Με τα υπάρχοντα επιτόκια και με τη συρρίκνωση του ισολογισμού από τη Fed, τώρα βρισκόμαστε σε ουδέτερο επίπεδο: η οικονομία ούτε βλάπτεται ούτε επηρεάζεται θετικά» συνέχισε.
«Με άλλα λόγια, το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο είναι πλέον σχεδόν σωστό».
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και συνεπικεφαλής επενδυτής της Bridgewater Associates απέρριπτε τα μετρητά ως… άχρηστα τον Απρίλιο του 2020, καθώς περίμενε σχεδόν μηδενικά επιτόκια και μια τεράστια προσφορά χρήματος να διαβρώσει την αξία των δολαρίων προϊόντος του χρόνου.
Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια στο 3% φέτος και μεταπήδησε από την άντληση δολαρίων στην οικονομία στη μείωση των διαθεσίμων ομολόγων της (QT).
Ως αποτέλεσμα, τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων πρόκειται να αυξηθούν, τα ανταγωνιστικά περιουσιακά στοιχεία θα έχουν σχετικά χαμηλότερη απόδοση και υπάρχει μικρότερη πίεση στο δολάριο από την αύξηση της προσφοράς.
Ως εκ τούτου, ο Dalio ανησυχεί πλέον λιγότερο για την εξάτμιση της αξίας του νομίσματος των ΗΠΑ.
Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων του κόσμου, έχει αυξηθεί κατά 17% φέτος, σκαρφαλώνοντας σε υψηλά 20ετίας.
Το δεύτερο μέρος του tweet του Dalio υποδηλώνει ότι είναι ικανοποιημένος με το τρέχον εύρος των αμοιβαίων κεφαλαίων τροφοδοσίας από 3% έως 3,25% και ότι θα αυξανόταν περισσότερο το δολάριο εάν τα επιτόκια ανέβαιναν υψηλότερα.
Πρόσφατα προέβλεψε μακροπρόθεσμα επιτόκια άνω του 4,5%, υποδεικνύοντας ότι βλέπει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, το tweet του επικεφαλής της Bridgewater δείχνει ότι έχει αμφιβολίες για το δολάριο.
Είχε προηγουμένως επισημάνει τον πληθωρισμό ως βασική απειλή, δεδομένου ότι οι αυξανόμενες τιμές μειώνουν την αγοραστική δύναμη. 
«Φυσικά τα μετρητά είναι ακόμα σκουπίδια» είπε τον Μάιο.
«Ξέρεις πόσο γρήγορα χάνεις την αγοραστική σου δύναμη;»…
Ο Dalio πρότεινε επίσης τον Απρίλιο του 2020 ότι η Fed δεν θα ήταν σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά για να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό και να δημιουργήσει πραγματική απόδοση για τους επενδυτές.
Δεδομένου ότι υπάρχει ανησυχία σχετικά με τον επιτοκιακό κύκλο της κεντρικής τράπεζας και τη βύθιση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση το επόμενο έτος, αυτό παραμένει μια σχετική ανησυχία.
Φαίνεται ότι ο Dalio είναι λιγότερο bearish για τα μετρητά υπό το πρίσμα της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, αλλά δεν είναι ακόμη bullish, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και μπορεί να υπάρχει ένα όριο στο πόσο υψηλά μπορούν να πάνε τα επιτόκια. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης