Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bespoke: Η ιστορία δείχνει ότι η ανάκαμψη του S&P 500 από τα χαμηλά του 2022 δεν σηματοδοτεί το τέλος της bear market

Bespoke: Η ιστορία δείχνει ότι η ανάκαμψη του S&P 500 από τα χαμηλά του 2022 δεν σηματοδοτεί το τέλος της bear market
Οι bear market τελειώνουν με μεγάλες κινήσεις το S&P 500, άνω του 4% αναφέρει η Bespoke
Σχετικά Άρθρα
Το αμερικανικό χρηματιστήριο κινείται ξανά ανοδικά σήμερα 4/10/22, με τον δείκτη S&P 500 να σκαρφαλώνει πάνω από τα χαμηλά του 2022, αλλά η Bespoke Investment Group προειδοποιεί ότι η ιστορία δείχνει ότι η πρόσφατη ανάκαμψη μπορεί να μην σηματοδοτεί το τέλος της bear market.
Η έρευνα της Bespoke σχετικά με τα κέρδη της πρώτης ημέρας μετά τα χαμηλά της bear market διαπιστώνει ότι οι bear markets συνήθως τελειώνουν με ακόμη μεγαλύτερες κινήσεις από αυτή που παρατηρήθηκε τη Δευτέρα, 3/10/22, όταν ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,6%.
Η μέση άνοδος στο τέλος μιας bear market είναι «στην πραγματικότητα πάνω από 4%», έγραψε η εταιρεία σε σημείωμά της.
Οι αμερικανικές μετοχές κινούνται ανοδικά από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται και το δολάριο χάνει μέρος της ισχύος του.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις της αγοράς σημειώνονται καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις ότι η Fed ενδέχεται να κάνει πίσω από την πολύ επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Προβληματίζει τους αξιωματούχους της Fed η μεγάλη ισχύς του δολαρίου

Τη Δευτέρα, 3/10 «οι αγορές επωφελήθηκαν σαφώς από τις τεράστιες μειώσεις των αποδόσεων των ομολόγων, γεγονός που αποδίδεται στις ανησυχίες που εξέφρασαν ο πρόεδρος της Richmond Fed Barkin και η αντιπροέδρος της Fed Lael Brainard σχετικά με τον αντίκτυπο της μεγάλης ανόδου του δολαρίου», ανέφερε η Bespoke στο σημείωμά της.
Η υποχώρηση του δολαρίου, σε συνδυασμό με την μείωση των αποδόσεων και την ενίσχυση των μετοχών, έδειξε ότι οι επενδυτές τείνουν να υιοθετήσουν την άποψη ότι η Fed μπορεί και να περιορίσει λίγο την επιθετικότητα της πολιτικής της.
Αν και το δολάριο έχει υποχωρήσει λίγο αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης US Dollar ICE εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη 15% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.
Το δολάριο ενισχύεται καθώς η Fed συσφίγγει τη νομισματική πολιτική της, με σκοπό για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού.
«Σε γενικές γραμμές, η ενίσχυση του δολαρίου τείνει να μειώσει τις τιμές των εισαγωγόμενων αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η Brainard σε ομιλία της, αναφερόμενη σε ζητήματα παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
«Αλλά σε ορισμένα άλλα κράτη, η αντίστοιχη υποτίμηση του νομίσματος μπορεί να συμβάλει σε πληθωριστικές πιέσεις και να απαιτήσει πρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να αντισταθμιστεί».
Η Fed «αποδίδει προσοχή στα σημεία οικονομικής ευπάθειας που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την εμφάνιση πρόσθετων δυσμενών κραδασμών», πρόσθεσε η Brainard.
«Για παράδειγμα, σε χώρες όπου τα επίπεδα του δημόσιου χρέους ή του χρέους των εταιρειών είναι υψηλά, τα αυξημένα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξήσουν το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους και τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος».


Αντίρροπες κινήσεις σε δολάρια, αποδόσεις και μετοχές

Όσον αφορά την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, το 10ετές ομόλογο υποχώρησε κατά 15,2 μονάδες βάσης τη Δευτέρα 3/10 στο 3,650%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 10,3 μονάδες βάσης στο 4,103%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.
Οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να υποχωρούν την Τρίτη, 4/10, με το διετές να περνά στο 4,08% και το 10ετές στο 3,60%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του FactSet.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης ICE US Dollar, που αποτελεί μέτρο της ισχύος του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού ανταγωνιστικών νομισμάτων, υποχώρησε περισσότερο από 1%, ενώ οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ισχυρά ανοδικά, με τον Dow Jones Industrial Average να κάνει άλμα 2,4%, τον S&P 500 να σκαρφαλώνει 2,6% και τον Nasdaq Composite να ενισχύεται κατά 2,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet
Ωστόσο, μετά την ανάκαμψη αυτής της εβδομάδας, ο S&P 500 παραμένει 20% χαμηλότερα των ιστορικών υψηλών στα οποία έφτασε εντός του 2022.
«Υπάρχει πολύ υψηλή αμφίδρομη μεταβλητότητα μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων, τάση που μας δείνει ότι οι αγορές περιμένουν τη στροφή στην πολιτική της Fed, αλλά δεν βλέπουμε κάποιο λόγο για να αλλάξει η Fed την πολιτική της», τονίζει η Bespoke στο σημείωμά της.
«Μέχρις ότου η Fed απομακρυνθεί μόνιμα από την ανησυχία της για τον πληθωρισμό, το περιβάλλον θα είναι αντίξοο για τις μετοχές ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο θα παραμένουν ψηλά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης