Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Χαμηλά 20 μηνών για την επιχειρηματική δραστηριότητα - Αναπόφευκτη η ύφεση

Ευρωζώνη: Χαμηλά 20 μηνών για την επιχειρηματική δραστηριότητα - Αναπόφευκτη η ύφεση
Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί ως προς τις δαπάνες
Σχετικά Άρθρα
Επιδεινώθηκε η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, εξαλείφοντας πιθανότατα κάθε ελπίδα ότι η νομισματική ένωση θα αποφύγει την ύφεση, καθώς ο αυξημένος πληθωρισμός ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει.
Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί ως προς τις δαπάνες καθώς η περιοχή οδεύει προς τους χειμερινούς μήνες με τις ήδη υψηλές τιμές της ενέργειας να είναι πιθανό να ανέβουν περαιτέρω, ενώ οι επιχειρήσεις υποφέρουν επίσης από τις αλυσίδες εφοδιασμού που διαταράχθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνει το Reuters.
Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη, υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών, στο 48,1 τον Σεπτέμβριο, από 48,9 τον Αύγουστο.

Ύφεση το δ΄τρίμηνο 2022

"Οι τελικοί δείκτες PMI της ευρωζώνης για τον Σεπτέμβριο υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές στην περιοχή δεν έχουν αρχίσει ακόμη να μειώνονται, ακόμη και όταν η δραστηριότητα φαίνεται να επιβραδύνεται", δήλωσε η Jessica Hinds της Capital Economics.
"Πιστεύουμε ότι ορισμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, συρρικνώνονται ήδη και αναμένουμε ότι η ευρωζώνη στο σύνολό της θα διολισθήσεισε ύφεση το δ' τρίμηνο".
Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών εξασθένησε στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, αν και στη Γαλλία, ενώ η ανάπτυξη ήταν ασθενέστερη από την προκαταρκτική εκτίμηση, ήταν ταχύτερη από ό,τι τον Αύγουστο.
Στη Βρετανία, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επιχειρήσεις υπέστησαν τον περασμένο μήνα την πιο έντονη συρρίκνωση της δραστηριότητας από τις αρχές του περασμένου έτους.
Υπάρχει 60% πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη εντός ενός έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα, ενώ σε άλλη δημοσκόπηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει 75% πιθανότητα ύφεσης στη Βρετανία.
Αντιστρέφοντας την πτωτική τάση, τόσο οι σύνθετοι δείκτες τιμών εισροών όσο και οι δείκτες τιμών εκροών αυξήθηκαν απότομα, υποδηλώνοντας συνεχείς και εκτεταμένες πληθωριστικές πιέσεις.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές του, ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, προσθέτοντας ότι αυτό πιθανώς σημαίνει ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να ηρεμήσει.

Υπό πίεση η ΕΚΤ

Οι τιμές αυξάνονται πολύ ταχύτερα σε ολόκληρη την περιοχή από ό,τι θα ήθελε η ΕΚΤ.
Παράλληλα με τη μείωση της δραστηριότητας, αυτό αφήνει την κεντρική τράπεζα να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα να στηρίξει την ανάπτυξη.
Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά πρωτοφανείς 75 μονάδες βάσης και υποσχέθηκε περαιτέρω αυξήσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ακόμη και όταν το μπλοκ οδεύει προς μια χειμερινή ύφεση και δελτία φυσικού αερίου.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα μεγαλύτερη υποστήριξη για μια ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, αφού ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 10% τον Σεπτέμβριο, πέντε φορές πάνω από τον στόχο της Τράπεζας.

Μειώνονται οι δαπάνες

Η άνοδος των τιμών, ιδίως του ενεργειακού κόστους, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές σημαίνει ότι οι καταναλωτές κρατούν το χέρι στην τσέπη και μειώνουν τις δαπάνες.
Ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών του μπλοκ υποχώρησε στο 48,8 τον περασμένο μήνα από 49,8, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.
Τα στοιχεία της Τετάρτης έρχονται μετά από μια αδελφή έρευνα τη Δευτέρα, η οποία έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη μειώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, καθώς η αυξανόμενη κρίση του κόστους ζωής έπληξε τη ζήτηση, ενώ οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας περιόρισαν την παραγωγή.
Ο συνδυασμός αυτών των δυσμενών παραγόντων σήμαινε ότι η αισιοδοξία μειώθηκε απότομα. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, όταν η πανδημία εδραίωνε την επιρροή της.
"Κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι εμπροσθοβαρείς συνιστώσες των Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών σκιαγραφούν μια ζοφερή εικόνα", πρόσθεσε ο Hinds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης