Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στρασβούργο: Ευρωβουλευτές προτείνουν να κλείσει το Ευρωκοινοβούλιο για εξοικονόμηση ενέργειας

Στρασβούργο: Ευρωβουλευτές προτείνουν να κλείσει το Ευρωκοινοβούλιο για εξοικονόμηση ενέργειας
Το νέο κτίριο στο Στρασβούργο, εμβληματικό δημιούργημα του γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Studio/Paris, διαθέτει εμβαδόν άνω των 650.000 τ.μ. μαζί με τα βοηθητικά κτίρια γραφείων.
«Το περιοδεύον τσίρκο της ΕΕ συνεχίζεται, αλλά εμείς τουρτουρίζουμε», διαμαρτύρεται με το γνώριμο ύφος της η εφημερίδα Bild.
Τι εννοεί ο αρθρογράφος;
Ότι σε εποχές κρίσης, που το κόστος της θέρμανσης πολλαπλασιάζεται, εκατοντάδες ευρωβουλευτές (και από κοντά επιστημονικοί συνεργάτες, διερμηνείς, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, οδηγοί, βοηθητικό προσωπικό, συνολικά κάπου 5.000 άτομα) συνεχίζουν τις μετακινήσεις τους από τις Βρυξέλλες προς το Στρασβούργο και τούμπαλιν, προκειμένου να συμμετάσχουν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διαρκεί περίπου τέσσερις μέρες στην πρωτεύουσα της Αλσατίας.
Κάθε μήνα, με αξιοθαύμαστη συνέπεια.
Με μοναδική εξαίρεση τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου.
«Μέχρι την άνοιξη θα έπρεπε να συνεδριάζουμε μόνο στις Βρυξέλλες», δηλώνει στην Bild ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Peter Lize, επισημαίνοντας μάλιστα ότι έχει καταθέσει το ίδιο αίτημα στην πρόεδρο της Ευρωβουλής Roberta Metsola.

Ποια είναι η έδρα της Ευρωβουλής;

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής Morits Kerner από το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) δηλώνει ότι «το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πρέπει να περιπέσει σε χειμερία νάρκη, για λόγους ενεργειακής πολιτικής.
Αποτελεί χλευασμό προς τους φορολογούμενους να πληρώνουν ταυτόχρονα θέρμανση και φωτισμό σε δύο διαφορετικά κτίρια, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο».
Λογικό ακούγεται, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι το νέο κτίριο στο Στρασβούργο, εμβληματικό δημιούργημα του γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Studio/Paris, διαθέτει εμβαδόν άνω των 650.000 τ.μ. μαζί με τα βοηθητικά κτίρια γραφείων.
Αλλά στην πραγματικότητα η πρόταση για προσωρινό λουκέτο στο Στρασβούργο είναι παλιά και απλώς επανέρχεται με νέο περιτύλιγμα.
Τώρα προέχει η «εξοικονόμηση ενέργειας».
Προ ετών ακουγόταν το επιχείρημα της εξοικονόμησης πόρων στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι οι μετακινήσεις στοιχίζουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Άλλοι λένε ότι απλώς «είναι παράλογο να διαθέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο διαφορετικές έδρες, σε δύο διαφορετικές πόλεις».
«Πολύ σωστά», απαντούν οι υπέρμαχοι της αλσατικής πρωτεύουσας, «γι' αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μόνο μία έδρα.
Και αυτή είναι το Στρασβούργο».
Γιατί έτσι έχουν τα πράγματα με βάση τις Συνθήκες.
Οι οραματιστές της Ενωμένης Ευρώπης ήθελαν να δώσουν ανάγλυφη την εικόνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, με τους (αρχικά διορισμένους και αργότερα εκλεγμένους) εκπροσώπους των λαών να συνδιαλέγονται εκεί ακριβώς που οι πρόγονοί τους πολεμούσαν στα χαρακώματα.
Κι έτσι το Στρασβούργο, άλλοτε μήλον της έριδος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, ορίστηκε ρητώς ως έδρα του Κοινοβουλίου.
Υπήρχαν βέβαια και πρακτικοί λόγοι, καθώς οι πρώτοι ευρωβουλευτές βρήκαν φιλόξενη στέγη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδρίαζε στο Στρασβούργο από το 1949.
Για να αλλάξει η έδρα, θα πρέπει να τροποποιηθούν οι Συνθήκες.
Οι πιθανότητες να συναινέσει σ' αυτό η Γαλλία είναι τόσες, όσες και να συνυπογράψει τη μεταφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Γερμανία.
Ή μήπως όχι;
«Κι όμως, στην πραγματικότητα οι Γάλλοι δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα να συναινέσουν, αρκεί να λάβουν τα κατάλληλα ανταλλάγματα», έλεγε πρώην ευρωβουλευτής, πολέμιος του Στρασβούργου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης