Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Erian (Allianz): Οι πιθανότητες μιας ύφεσης είναι «άβολα υψηλές» - Έτσι θα γλιτώσει η Fed μία νέα Μεγάλη Ύφεση

El Erian (Allianz): Οι πιθανότητες μιας ύφεσης είναι «άβολα υψηλές» - Έτσι θα γλιτώσει η Fed μία νέα Μεγάλη Ύφεση
Oι προτάσεις El Erian

Eάν η Fed αποφύγει περαιτέρω λάθη και οι ΗΠΑ λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν μια απότομη ύφεση, τότε η τελευταία εάν και όποτε πραγματοποιηθεί δεν θα ήταν τόσο σοβαρή όσο το κραχ του 2008,  σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μ.Εl Erian.
Ο Erian δεν «μασάει τα λόγια του» για την Fed και την έχει πολλάκις κατηγορήσει για την καθυστερημένη αντίδρασή της στην προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού. 
Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο η καθυστερημένη απάντηση είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πληθωρισμός ανέβηκε σε υψηλό 41 ετών αυτό το καλοκαίρι με τους τραπεζίτες να βρίσκονται σε πανικό με τις συνεχόμενες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Υψηλές πιθανότητες ύφεσης

Υπό αυτό το πρίσμα οι πιθανότητες μιας ύφεσης είναι «άβολα υψηλές», όμως, και αν όντως επέλθει, πιθανότατα δεν θα ήταν τόσο σοβαρή όσο η Μεγάλη Ύφεση, η οποία έπληξε την οικονομία με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 10%. «[Μια ύφεση παρόμοια με το 2008] δεν θα συμβεί - εκτός αν κάνουμε περισσότερα λάθη πολιτικής», επεσήμανε σε συνέντευξή του στο New York Magazine την Πέμπτη, προσθέτοντας πως υπάρχουν τέσσερα πράγματα που μπορούν να γίνουν ώστε να υπάρξει μία «πολύ σύντομη και ρηχή ύφεση» σημείωσε ο El Erian.

Oι προτάσεις El Erian

O οικονομολόγος κατέθεσε τις προτάσεις του για την οικονομία και τις ενέργειες της Fed, τονίζοντας με έμφαση, ότι η Fed θα πρέπει να βελτιώσει η Fed την κατανόησή της για την οικονομία και τις αποφάσεις πολιτικής, ενώ θα πρέπει να ενισχύσει την προστασία των πιο οικονομικά ευάλωτων.
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και του ανθρώπινου κεφαλαίου στην αγορά εργασίας, ενώ σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει στενή παρακολούθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των μη τραπεζικών ιδρυμάτων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης