Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Fed θα προχωρήσει σε νέα επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. - Ισχυρή η αγoρά εργασίας

Η Fed θα προχωρήσει σε νέα επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. - Ισχυρή η αγoρά εργασίας
Η Fed έχει ως στόχο να επιβραδύνει τη ζήτηση για εργασία ως κεντρικό στοιχείο της μάχης της κατά του πληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα

Στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης εκτιμάται ότι θα προχωρήσει η Federal Reserve στη συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου, με φόντο τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία είδαν σήμερα 7/10 το φως της δημοσιότητας, καθώς η απασχόληση παραμένει ισχυρή.
Η αποτίμηση των futures που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της Fed υποδήλωνε πιθανότητα 92% για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της, που τώρα βρίσκεται στο 3%-3,25%, στο εύρος 3,75%-4% όταν συνεδριάσει το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Πριν από την έκθεση του υπουργείου Εργασίας, η οποία έδειξε ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 263.000 θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5% από 3,7%, οι πιθανότητες είχαν διαμορφωθεί στο 85%.
Η Fed έχει ως στόχο να επιβραδύνει τη ζήτηση για εργασία ως κεντρικό στοιχείο της μάχης της κατά του πληθωρισμού που αυξάνεται με υπερτριπλάσιο ρυθμό από τον στόχο του 2%.
Η Fed αύξησε το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού ταχύτερα φέτος από κάθε άλλη φορά από τη δεκαετία του 1980 για να αποφορτίσει την οικονομία και να μειώσει τις πιέσεις στις τιμές.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επηρεάσει την αγορά κατοικίας, καθώς η έλλειψη προσφοράς είχε συμβάλει στην αύξηση των τιμών πάνω από 40% κατά τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας.
Με τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων να αυξάνονται σχεδόν στο 7%, οι πωλήσεις κατοικιών επιβραδύνθηκαν.
Τα στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που κατέδειξαν ότι οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν σημαντικά τον Αύγουστο και η αστάθεια στις παγκόσμιες τιμές των μετοχών, καθώς η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες, είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες ότι η Fed θα επιβραδύνει σύντομα ή ακόμη και θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν σταθερά αποκρούσει το εν λόγω αφήγημα, ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο τους για τη μείωση του πληθωρισμού συνεπάγεται «πόνο» στις αγορές.
Η έκθεση της Παρασκευής για την απασχόληση ενίσχυσε αυτή την άποψη.
«Εάν είστε κάποιος που ψάχνει για μια παύση ή μια στροφή ή οτιδήποτε άλλο, σας λένε σχεδόν ξεκάθαρα ότι δεν το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Shawn Cruz, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλαγών στην TD Ameritrade στο Σικάγο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης