Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάσμα στην ΕΕ μετά την Πράγα: Χωρίς κοινή γραμμή για την «έκρηξη» στις τιμές φυσικού αερίου και το πλαφόν - Διχάζει η Γερμανία

Χάσμα στην ΕΕ μετά την Πράγα: Χωρίς κοινή γραμμή για την «έκρηξη» στις τιμές φυσικού αερίου και το πλαφόν - Διχάζει η Γερμανία
Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Draghi είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει για την επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις 20-21 Οκτωβρίου ένα ευρύτερο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για μείωση των τιμών και πιο μακροπρόθεσμα βήματα για επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα 7/10 στην Πράγα ανέδειξε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ενιαία γραμμή για το πως θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου και το αν θα μπει τελικά πλαφόν στις τιμές πώλησης.
Πολλές χώρες της ΕΕ θέλουν το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν σε σημαντικές λεπτομέρειες.
Στη συζήτηση τίθενται διάφορες επιλογές όπως ο «δυναμικός διάδρομος αερίου» που πρότειναν η Ελλάδα και άλλες χώρες, ένα ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή ή μόνο για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Η Ευρώπη συζητά το θέμα εδώ και εβδομάδες, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα, αν και οι 27 έχουν συμφωνήσει άλλα κοινά βήματα για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την οξεία ενεργειακή κρίση καθώς οι ανεξέλεγκτες τιμές απειλούν να επιφέρουν ύφεση στο μπλοκ.
Το θέμα πρόκειται να απασχολήσει και πάλι τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το στοίχημα είναι να υπάρξει μια απόφαση στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Μητσοτάκης: Μπορεί να υπάρξει μια δραστική παρέμβαση στην επόμενη συνάντηση

Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί στην επόμενη Σύνοδο Κόρυφης να υπάρξει μια κοινή δραστική παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο.
«Χαίρομαι γιατί μετά από επίπονη ελληνική προσπάθεια οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Εστω και καθυστερημένα πρέπει να κινηθούμε για να μειωθούν οι τιμές και να διασφαλίσουμε παράλληλα την επάρκεια τροφοδοσίας», επεσήμανε.
«Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μειώσουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αυτόν ακριβώς τον σκοπό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είπε ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά να γίνει» ακόμα πριν προκύψει μια συμφωνία.

Η πρόταση Draghi στο τραπέζι 

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Draghi είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει για την επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις 20-21 Οκτωβρίου ένα ευρύτερο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για μείωση των τιμών και πιο μακροπρόθεσμα βήματα για επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η επιβολή πλαφόν προτείνεται από πολλά ευρωπαϊκά κράτη για να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία κάποτε κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ευρώπης, και τις τιμές του φυσικού παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερα από ό,τι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021.
Η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε ένα ανώτατο όριο, ανησυχώντας ότι θα δυσχεράνει την αγορά του φυσικού αερίου που χρειάζονται οι οικονομίες τους και θα περιορίσει κάθε κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης.

Κοινές αγορές; 

Η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Michel.
«Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υπενθύμισε ο Michel. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.

Διχάζουν τα 200 δισ. της Γερμανίας από το πακέτο στήριξης

Καθώς οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης παραμένουν, διάφορες χώρες εκφράζουν διαφωνίες για τα σχέδια της Γερμανίας να δαπανήσει έως και 200 ​​δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για να προστατεύσει τους Γερμανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.
«Η πλουσιότερη χώρα, η πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την κρίση για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις της στην ενιαία αγορά. Αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι η ενιαία αγορά», είπε ο Morawiecki.
Ο γερμανός καγκελάριος Scholz είπε ότι κατά τη Σύνοδο λύθηκαν διάφορες «παρεξηγήσεις» σχετικά με το πακέτο του Βερολίνου, το οποίο υπερασπίστηκε ως το σωστό, προσθέτοντας ότι η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλοι έχουν επίσης τα δικά τους πακέτα μέτρων στήριξης.

Στήριξη στην Ουκρανία

Πάντως, επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το μπλοκ επιθυμεί να δείξει ενότητα υποσχόμενο συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία και μέσα για να στηρίξουμε την Ουκρανία με οικονομικά μέσα, με στρατιωτική υποστήριξη, με ανθρωπιστική υποστήριξη και φυσικά με πολιτική υποστήριξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, der Leyen, δήλωσε ότι το μπλοκ θα στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης