Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σίγουροι για βαρύ χειμώνα και βαθιά ύφεση παγκοσμίως το 2023 oι επτά κορυφαίοι οικονομικοί εγκέφαλοι στον κόσμο

Σίγουροι για βαρύ χειμώνα και βαθιά ύφεση παγκοσμίως το 2023 oι επτά κορυφαίοι οικονομικοί εγκέφαλοι στον κόσμο
Έρχεται ο χειμώνας και… η ύφεση…
Σχετικά Άρθρα

Τα προειδοποιητικά σημάδια για την παγκόσμια οικονομία εμφανίζονται διαρκώς...
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve, αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Ωστόσο, παρότι αυτές οι πολιτικές αποσκοπούν στον κατευνασμό της οικονομίας, αυξάνουν επικίνδυνα την πιθανότητα ύφεσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες των επιχειρήσεων προετοιμάζονται για απολύσεις, καθώς τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Meta και η Google προειδοποιούν ή ανακοινώνουν πάγωμα προσλήψεων.
Εύλογα, λοιπόν, η συζήτηση για την ύφεση μαίνεται τους τελευταίους μήνες: Σύμφωνα με έρευνα σε 400 CEOs των ΗΠΑ της εταιρείας συμβούλων KPMG, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, περίπου το 90% των CEOs δηλώνουν ότι έρχεται ύφεση.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη βιώσει δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, γεγονός το οποίο θεωρείται ότι είναι τεχνική ύφεση.
Βέβαια, το αρμόδιο γραφείο της αμερικανικής κυβέρνησης δεν κάνει λόγο για ύφεση…
Από την άλλη, αυτό δεν εμπόδισε τους δισεκατομμυριούχους, τους επενδυτές και τα πιο οξέα οικονομικά μυαλά του κόσμου να δηλώνουν δημόσια τις απόψεις τους σχετικά με το εάν η οικονομία η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται επίσημα - ή οδεύουν προς την ύφεση.

Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase
1_511.JPG
Ο Dimon προειδοποίησε τους επενδυτές τον Μάιο για επικείμενη οικονομική αναταραχή και αστάθεια στις αγορές, προβλέποντας -και προβλέποντας σωστά- ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα συνεχιζόταν ενώι η Fed είχε λάβει ήδη το μονοπάτι της νομισματικής σύσφιξης.
Μετά την παροιμιώδη πρόβλεψη για «σύννεφα καταιγίδας, μεγάλα σύννεφα καταιγίδας», ο Dimon είπε τον Ιούνιο ότι αυτά τα σύννεφα μετατράπηκαν σε «τυφώνα».
«Δεν ξέρουμε αν θα είναι μικρός τυφώνας ή υπερθύελλα Sandy.
Καλύτερα να φροντίσεις τον εαυτό σου» είπε.

Carl Icahn, πρόεδρος της Icahn Enterprises
2_397.JPG
Όσον αφορά την απόδοση των μετοχών για το υπόλοιπο του έτους, «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη», σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Carl Icahn, ο οποίος μίλησε στο Best New Ideas in Money Festival τον περασμένο μήνα.
Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Icahn Enterprises έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει τους επενδυτές για επικείμενες δυσκολίες στην οικονομία των ΗΠΑ, κατηγορώντας τη Fed για τη μετάβαση από την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
«Τυπώσαμε πολλά χρήματα και απλώς πιστεύαμε ότι το πάρτι δεν θα τελείωνε ποτέ», είπε στο MarketWatch στο φεστιβάλ.
«Το πάρτι τελείωσε».
Στις παρατηρήσεις του, ο Icahn συνέκρινε τα προβλήματα με την αύξηση του πληθωρισμού το 2022 με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περισσότερα από χίλια χρόνια πριν.
«Ο πληθωρισμός είναι τρομερό πράγμα.
Δεν μπορείτε να το θεραπεύσετε», κατέληξε.

Ken Griffin, διευθύνων σύμβουλος Citadel
3_266.JPG
Ο Ken Griffin πιστεύει ότι θα υπάρξει ύφεση.
Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένους επενδυτές και οικονομολόγους, που περιφρονούν τους αξιωματούχους της Federal Reserve για τις προσπάθειές τους να ψυχράνουν την οικονομία, ο CEO της Citadel λέει ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα της, ακόμη και μετά την πρόσφατη σειρά μεγάλων αυξήσεων επιτοκίων.
«Σε όλους αρέσει να προβλέπουν ύφεση, και θα υπάρξει μία.
Είναι απλώς ένα ερώτημα το πότε και πόση βαθιά», δήλωσε ο Griffin την περασμένη εβδομάδα στο CNBC Delivering Alpha Investor Summit.
Λόγω της «ψυχολογικής συνιστώσας του πληθωρισμού», υποστήριξε ο Griffin, η Fed θα πρέπει να συνεχίσει το έργο της για τη μείωση των τιμών καταναλωτή και την «επαναπροσαρμογή των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».
Ξεχωριστά, υποστήριξε ότι εάν η οικονομία των ΗΠΑ βιώσει μια δεύτερη ύφεση τόσο σύντομα μετά την πανδημία, θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς Αμερικανούς να πιστέψουν ότι το αμερικανικό όνειρο έχει τελειώσει.
«Το να μείνεις άνεργος δύο φορές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι το αμερικανικό όνειρο δεν είναι εφικτό - αυτές οι πολιτιστικές και απτές επιπτώσεις είναι πραγματικά καταστροφικές» είπε ο Griffin.

Ο Nouriel Roubini ή Dr Doom
4_203.JPG
Πότε θα πρέπει να περιμένουν oι αγορές να υπάρξει ύφεση;
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Nouriel Roubini, θα μπορούσε να χτυπήσει τις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του 2022 πριν εξαπλωθεί παγκοσμίως το επόμενο έτος, με τη δυναμική να διαρκέσει ολόκληρο το 2023.
«Δεν πρόκειται να είναι μια σύντομη και ρηχή ύφεση.
Θα είναι σοβαρή, βαθιά και άσχημη», είπε ο Roubini κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg τον Σεπτέμβριο.
Διαβόητος για τις ζοφερές οικονομικές του προβλέψεις, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates απεκόμισε το προσωνύμιο «Dr. Doom» επειδή ήταν ένας από τους πρώτους που προέβλεψαν σωστά το κραχ της στεγαστικής αγοράς το 2007 - 2008.
Ο Roubini είπε ότι αναμένει «μια πραγματική σκληρή προσγείωση» κατά την οποία ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει 40%.

Kristalina Georgieva, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ
5_154.JPG
Ακόμη και αν η παγκόσμια οικονομία αποφύγει τεχνικά την ύφεση, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να φαίνονται σαν ύφεση, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva.
Σε συνέντευξή της στο Bloomberg τον Σεπτέμβριο, η Georgieva είπε ότι τα αυξημένα επιτόκια θα «τσιμπήσουν», επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη.
«Για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους θα αισθάνεται σαν ύφεση» είπε η Kristalina Georgieva.
«Ας ελπίσουμε ότι, εάν θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, τότε μπορούμε να δούμε τα θεμέλια για ανάπτυξη και ανάκαμψη».
Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, η Georgieva αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ θα μειώσει ξανά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023 σε μια επερχόμενη έκθεση, λέγοντας σε ακροατήριο στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, «οι κίνδυνοι της ύφεσης αυξάνονται» ως αποτέλεσμα της πανδημίας, του αυξανόμενου πληθωρισμού. και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Πολλαπλοί κραδασμοί, μεταξύ των οποίων ένας παράλογος πόλεμος, άλλαξαν εντελώς την οικονομική εικόνα», είπε η Georgieva και κατέληξε:
«Ο πληθωρισμός δεν είναι παροδικός».

David Malpass, πρόεδρος Παγκόσμιας Τράπεζας
φδσαφσδα_3.JPG
Ένας αυξανόμενος αριθμός παγκόσμιων ιδρυμάτων προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για επικείμενη παγκόσμια ύφεση και καλούν τα πλούσια κράτη να εξετάσουν πώς οι προσπάθειές τους να μειώσουν τον πληθωρισμό εντός των συνόρων τους επηρεάζουν την ευρύτερη παγκόσμια οικονομία.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass προειδοποίησε ότι μια «τέλεια καταιγίδα» αυξανόμενων επιτοκίων, υψηλού πληθωρισμού και επιβράδυνσης της ανάπτυξης θα μπορούσε να πυροδoτήσει μια παγκόσμια ύφεση.
«Μια σκληρή πραγματικότητα αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία — και ειδικά ο αναπτυσσόμενος κόσμος.
Μια σειρά σκληρών γεγονότων και άνευ προηγουμένου μακροοικονομικές πολιτικές απειλούν να ρίξουν την ανάπτυξη σε κρίση», είπε ο Malpass, προσθέτοντας:
«Αυτό έχει συνέπειες για όλους μας λόγω της αλληλένδετης φύσης της παγκόσμιας οικονομίας και των πολιτισμών σε όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές, είπε ο Malpass, η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας μπορεί να πάρει χρόνια για να διαφοροποιηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτό σημαίνει μια «εξαιρετικά προκλητική βραχυπρόθεσμη προοπτική», ειδικά για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, που θα μπορούσε να προκαλέσει τον συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού που είναι γνωστός ως στασιμοπληθωρισμός.

Ngozi Okonjo-Iweala, γενική διευθύντρια ΠΟΕ
7_80.JPG
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έχει επίσης δώσει μια ζοφερή εικόνα για την παγκόσμια οικονομία.
«Οι δείκτες δεν φαίνονται καλοί», δήλωσε η γενικός διευθύντρια Ngozi Okonjo-Iweala στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
«Πιστεύω ότι βαίνουμε προς μια παγκόσμια ύφεση – σε αυτό νομίζω ότι μπαίνουμε».
Ο συνδυασμός των αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα και στην ενέργεια, αλλά και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλούν χώρες, σύμφωνα με την Okonjo-Iweala.
Τον Απρίλιο, ο ΠΟΕ μείωσε τις προσδοκίες του για την ανάπτυξη του εμπορίου εμπορευμάτων το 222 στο 3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 4,7%.
Ο ΠΟΕ αναμένει επίσης να μειώσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του εμπορίου για το 2022, δήλωσε ο Okonjo-Iweala.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης