Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισημερινός: Διαρροή πετρελαίου μολύνει ποταμό στο δάσος του Αμαζονίου – Εργασίες καθαρισμού

Ισημερινός: Διαρροή πετρελαίου μολύνει ποταμό στο δάσος του Αμαζονίου – Εργασίες καθαρισμού
H Petroecuador ανακοίνωσε ότι εκτιμάται πως η διαρροή οφειλόταν «σε δολιοφθορά» στον αγωγό

Διαρροή αργού πετρελαίου, άγνωστης μέχρι στιγμής ποσότητας, μόλυνε τον ποταμό Teteye, στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που βρίσκεται στην επικράτεια του Ισημερινού, στην επαρχία Σουκούμπιος (γειτονεύει με την Κολομβία), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, διαβεβαιώνοντας ότι οι εργασίες περισυλλογής του αργού έχουν ολοκληρωθεί κατά το 94%.
«Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες ανάκτησης και καθαρισμού του αργού στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο στις 7/10, σημειώνοντας πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που άρχισε να εκδηλώνεται στις 25/9 και ανακοινώθηκε χθες, «έπληξε τον ποταμό Teteye».
Από την πλευρά της, η εθνική επιχείρηση πετρελαίου, η Petroecuador, ανακοίνωσε ότι εκτιμάται πως η διαρροή οφειλόταν «σε δολιοφθορά» στον αγωγό, που ξεκινά από την πετρελαιοπηγή Lago 032, αλλά και πως το προσωπικό της συνεχίζει «να καθαρίζει τις όχθες του ποταμού Teteye ε και παραποτάμων του για να μειωθούν οι ζημιές».
Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, θραύση αγωγού της ιδιωτικής εταιρείας Oleoducto de Crudos Pesados (OCP) είχε αποτέλεσμα να διαρρεύσουν περίπου 6.300 βαρέλια αργού στο εθνικό πάρκο Καγιάμπε-Κόκα, στον Αμαζόνιο, με αποτέλεσμα να μολυνθούν οι ποταμοί Κίχος και Κόκα.

Οι αγωγοί

Ο Ισημερινός διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, που είναι το βασικό εξαγωγικό προϊόν του, συγκεντρωμένα τα περισσότερα σε δασικές εκτάσεις του Αμαζονίου.
Δύο αγωγοί μεταφέρουν αργό από πετρελαιοπηγές στο δάσος του Αμαζονίου (βορειοανατολικά) προς τα λιμάνια της και συγκεκριμένα, ένας δημόσιος (SOTE), με δυναμικότητα 360.000 βαρελιών την ημέρα και ένας ιδιωτικός της OCP με δυναμικότητα 160.000 βαρέλια/ημέρα.
Η Texaco, θυγατρική της Chevron, από το 1960 έως το 1990 εκμεταλλευόταν τα κοιτάσματα στο δάσος του Αμαζονίου και είχε κατηγορηθεί ότι κατέστρεψε τμήμα του δάσους και έριξε εσκεμμένα εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων στη ζούγκλα ή σε ποτάμια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης