Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανικές προκλήσεις στον Καύκασο, με εμπλοκή στη Μολδαβία – Κρίσιμη παρέμβαση Ρωσίας για Υπερδνειστερία

Ουκρανικές προκλήσεις στον Καύκασο, με εμπλοκή στη Μολδαβία –  Κρίσιμη παρέμβαση Ρωσίας για Υπερδνειστερία
Η Μόσχα καταγγέλλει ευθέως το Κίεβο, πως προσπαθεί να προκαλέσει πολεμικά επεισόδια στη Μολδαβία
Σχετικά Άρθρα

Το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να προκαλέσει τη Μολδαβία να καταφύγει στη χρήση βίας στην Υπερδνειστερία, δήλωσε στο Tass την Κυριακή ο διευθυντής του δεύτερου τμήματος χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Alexey Polishchuk.
Το διάστημα Απριλίου -Ιουνίου, μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην Υπερδνειστερία και τα ίχνη τους, όπως λέει το Τίρασπολ, οδηγούν στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, το Κίεβο ισχυρίζεται πως υπάρχει απειλή από το ρωσικό στρατιωτικό σώμα που βρίσκεται σε υπηρεσία στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείστερου.
«Ο στόχος είναι προφανής: να προσπαθήσουν να προκαλέσουν τις μολδαβικές αρχές στη χρήση βίας (στην Υπερδνειστερία)», είπε ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

Κίνδυνος κλιμάκωσης

Ο κίνδυνος της κλιμάκωσης στην Υπερδνειστερία παραμένει, προειδοποίησε. «Αυτό σχετίζεται με τις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων, πρώτα απ' όλα του Κιέβου, να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή», επεσήμανε.
«Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι το Κισινάου κατανοεί τις συνέπειες του μίας σύγκρουσης στην περιοχή του Δνείστερου και δεν αντιδρά σε τέτοιες προκλήσεις», δήλωσε ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική στη μορφή 5+2 (που περιλαμβάνει τη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία ως μέρη στη σύγκρουση, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας ΟΑΣΕ ως μεσολαβητές και τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητές», τόνισε.
«Παρά την παύση του της διπλωματικής διαδικασίας, (η μορφή 5+2) παραμένει ο μοναδικός πολυμερής μηχανισμός του οποίου το πλαίσιο επιτρέπει την αναζήτηση μιας συνολικής λύσης στο ζήτημα του Δνείστερου», εξήγησε.

Ανάγκη διαλόγου

Στην παρούσα κατάσταση, είναι σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε «να αναπτυχθεί ένας παραγωγικός διάλογος μεταξύ των δύο όχθεων του Δνείστερου», δήλωσε ο Polishchuk.
«Αυτό δεν σχετίζεται μόνο με την αλληλεπίδραση όσον αφορά την επίλυση πρακτικών ζητημάτων στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας, των μεταφορών και της επιμελητείας, της ιατρικής και άλλων τομέων που επηρεάζουν άμεσα τους απλούς κατοίκους της περιοχής.
Υπάρχει ακόμη κάτι που πρέπει να εργαστεί σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.
Όπως υπενθύμισε ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης, το Τιρασπόλ «έχει επανειλημμένα καλέσει τη Μολδαβία να ξεκινήσει ουσιαστικές συνομιλίες για τις παραμέτρους της συνολικής διευθέτησης στην περιοχή του Δνείστερου», είπε.
«Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση από τη μολδαβική πλευρά μέχρι σήμερα και χωρίς αμοιβαία εποικοδομητικά βήματα δύσκολα μπορεί να αναμένονται αλλαγές στη διευθέτηση της Υπερδνειστερίας», είπε ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης