Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Συμφωνία κυβέρνησης, εργοδοτών, συνδικάτων για αύξηση 5,1% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα το 2023

Πορτογαλία: Συμφωνία κυβέρνησης, εργοδοτών, συνδικάτων για αύξηση 5,1% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα το 2023
Οι αυξήσεις, που συμφωνήθηκαν με τις ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις της βιομηχανίας, του τουρισμού, της γεωργίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών, είναι ένα ορόσημο για τα τέσσερα εκατομμύρια εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα της Πορτογαλίας

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, οι μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις και το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας UGT κατέληξαν σε συμφωνία για την αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά 5,1% το 2023.
Η τετραετής συμφωνία, που ανακοινώθηκε αργά χθες, Κυριακή 9/10, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, περιλαμβάνει επίσης μια συνδυασμένη αύξηση 20% έως το 2026, στην προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της εκτίναξης του ετήσιου πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε σε υψηλό τριών δεκαετιών, στο 9,3%, τον Σεπτέμβριο 2022.
Οι αυξήσεις, που συμφωνήθηκαν με τις ισχυρές εργοδοτικές οργανώσεις της βιομηχανίας, του τουρισμού, της γεωργίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών, είναι ένα ορόσημο για τα τέσσερα εκατομμύρια εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα της Πορτογαλίας.
Οι προτεινόμενες μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα για το 2023 υπερβαίνουν κατά 3,6% τη μέση αύξηση που προτίθεται να χορηγήσει η Πορτογαλία στους τουλάχιστον 733.000 δημόσιους υπαλλήλους.
Τον Ιούνιο, ο μέσος μηνιαίος μισθός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν μια μέση αύξηση κατά 1,4% στον μισθό τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε πως, σε αντάλλαγμα για τις μισθολογικές αυξήσεις, η κυβέρνηση θα δώσει φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις ιδιαίτερα για επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και κίνητρα για ενίσχυση των κεφαλαιακών θέσεών τους.
Ο Kosta είπε πως οι εταιρίες που θα αυξήσουν τους μισθούς όπως έχει συμφωνηθεί και θα μειώσουν το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στους υψηλότερα και τους χαμηλότερα αμειβόμενους θα έχουν φορολογική ελάφρυνση της τάξης του 50% των μισθολογικών αυξήσεων.
«Η συμφωνία είναι ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, δίνει σε όλους τη βεβαιότητα για τους στόχους της βελτίωσης του εισοδήματος (των εργαζομένων) και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», είπε ο Κόστα.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την αύξηση του μηνιαίου κατώτατου μισθού στα 760 ευρώ τον Ιανουάριο του 2023 από 705 που είναι σήμερα και τη σταδιακή αύξησή του στα 900 ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης