Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian (Allianz): Νέες αυξήσεις επιτοκίων με τον φόβο του στασιμοπληθωρισμού - Η Fed απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

El-Erian (Allianz): Νέες αυξήσεις επιτοκίων με τον φόβο του στασιμοπληθωρισμού - Η Fed απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve ενδέχεται να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποίησε ο Mohamed El-Erian

Τα λάθη του παρελθόντος της Federal Reserve έχουν δημιουργήσει απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποίησε ο Mohamed El-Erian.
Ο οικονομολόγος επέκρινε τη Fed ότι δεν αύξησε επιθετικά τα επιτόκια μέχρι τον Ιούνιο – και είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε τώρα να καταλήξει να «υπερβάλλει» τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς αγωνίζεται να τιθασεύσει τον καυτό πληθωρισμό.
"Θα καταλήξουν να το παρακάνουν; Πιθανότατα ναι", δήλωσε ο El-Erian στο CNBC. "Έτσι έχουν μπει σε αυτήν την τρύπα και δυστυχώς δεν ξέρουν πώς να βγουν από αυτήν την τρύπα. Δεν υπάρχει σκάλα από αυτήν την τρύπα."
«Δεν έχετε άλλη επιλογή από το να πληρώσετε για τα λάθη τους και αυτή είναι μια από τις τραγωδίες της κατάστασης», πρόσθεσε.
"Δεν πρόκειται μόνο για τον πληθωρισμό και την ύφεση, αλλά για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό είναι το τρίτο σκέλος αυτού του πράγματος."

Μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, ο πρόεδρος της Fed J.Powell χαρακτήριζε επανειλημμένα τον πληθωρισμό ως παροδικό, απορρίπτοντας τις προβλέψεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να παγιωθούν.
Αλλά από τότε, η Fed αύξησε τα επιτόκια πέντε φορές το 2022, συμπεριλαμβανομένων κατά 75 μονάδες βάσης σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τις αυξανόμενες τιμές.
"Δεν ξέρω πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πληρώσουμε για αυτό το λάθος, επειδή άργησαν, χαρακτήρισαν εσφαλμένα τον πληθωρισμό ως παροδικό και όταν τελικά αναγνώρισαν αυτό το λάθος, δεν ενήργησαν", είπε ο El-Erian.
«Στα μέσα Μαρτίου, όταν τυπώσαμε το έντυπο πληθωρισμού Φεβρουαρίου πάνω από 7%, εξακολουθούσαν να διοχετεύουν ρευστότητα σε αυτήν την οικονομία».
Οι προσπάθειες της Fed να καλύψει τη διαφορά έκτοτε έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά κινδυνεύουν επίσης να προκαλέσουν σημαντική αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με τον El-Erian.
Παράλληλα πρόσθεσε στο CNBC ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα καταστήσουν τον δανεισμό σημαντικά πιο ακριβό για τις υπερχρεωμένες εταιρείες – και ότι οι επενδυτές με υπερμόχλευση θα συνεχίσουν να υποφέρουν καθώς η αυστηρότερη εκστρατεία της Fed σκάει φούσκες σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων .
"Οι εταιρείες ζόμπι δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να αναχρηματοδοτήσουν.
Και αν μπορούν να λάβουν αναχρηματοδότηση, το κόστος της αναχρηματοδότησης κάνει τα νούμερα να φαίνονται εντελώς διαφορετικά", είπε ο El-Erian.
«Τότε, μπορείτε να πάτε σε διάφορους επενδυτές που υπερμόλεψαν, αυτό θα είναι ένα θέμα».
"Πρέπει να παρακολουθούμε το τρίτο στοιχείο, που είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Δεν αφορά μόνο τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη", πρόσθεσε.
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed προκαλούν οικονομικό χάος στο εξωτερικό.
Η Τράπεζα της Αγγλίας άρχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα και καθυστέρησε τις προσπάθειές της να μειώσει τον ισολογισμό της σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις αγορές χρέους μετά την πτώση της λίρας και την άνοδο των αποδόσεων των 10ετών χρυσών.
Αυτή η διαταραχή θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για τα πράγματα που θα ακολουθήσουν, προειδοποίησε ο El-Erian.
"Ερχόμαστε από τα επιτόκια 0%. Όλο το σύστημα είχε ρυθμιστεί να πιστεύει ότι τα επιτόκια 0% ήταν για πάντα και τώρα προσαρμόζουμε", είπε.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο μας έδωσε ένα προειδοποιητικό σημάδι».

Ενώ ορισμένοι ζήτησαν από τη Fed να σταματήσει ή να απομακρυνθεί από την εκστρατεία σύσφιξης, ο El-Erian προέβλεψε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της στις 2 Νοεμβρίου.
Είπε ότι οι φόβοι της κεντρικής τράπεζας για στασιμοπληθωρισμό – ένας συνδυασμός ανόδου των τιμών και υποτονικής ανάπτυξης – θα την αποτρέψουν από το να χαλαρώσει τις προσπάθειές της για σύσφιξη.
«Δεν μπορούν», είπε στο CNBC όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. «Αν κάνουν 50, τότε θα είμαστε σε αυτό το τραπέζι και θα μιλάμε για στασιμοπληθωρισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης