Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών υποστήριξε πως τα σενάρια ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί είναι ψέματα.
«Καθίσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ουκρανική αντιπροσωπεία στα τέλη Μαρτίου, όταν συμφωνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη να γίνει μια προσέγγιση για την επίλυση αυτής της άσχημης κατάστασης, αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν με «άμεση εντολή» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι δύο αυτές χώρες είναι «υπεύθυνες» αυτής της σύγκρουσης, τόνισε ο Lavrov.
Έκτοτε, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για διαπραγμάτευση με τη Ρωσία και πρόσφατα νομοθέτησε μάλιστα αυτή την άρνηση, υπενθύμισε ο Ρώσος υπουργός.
Τώρα, γίνονται δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για άνοιγμα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την ανάγκη για πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, σημείωσε ο Lavrov.
Μάλιστα ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών υποστήριξε πως τα σενάρια ότι η χώρα τουδεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί είναι ψέματα.
«Δεν έχουμε λάβει καμία σοβαρή πρόταση για να έρθουμε σε επαφή.
Υπήρξαν κάποιες όχι πολύ σοβαρές εκκλήσεις, στις οποίες δεν απαντήσαμε αρνητικά, αλλά προτείναμε να διατυπωθούν συγκεκριμένες προτάσεις», πρόσθεσε ο Lavrov.
Τι υποστηρίζουν οι ΗΠΑ
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η λύση στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να αναζητηθεί μέσω διπλωματίας και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν σοβαρές προθέσεις από τη ρωσική πλευρά για διαπραγμάτευση.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε τέτοιες εκκλήσεις ως υποκρισία και «μια κακώς καμουφλαρισμένη προσπάθεια παράτασης της σύγκρουσης».
Το ιστορικό των διαπραγματεύσεων
Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η Ρωσία και η Ουκρανία διεξήγαγαν πολλές φορές διαπραγματεύσεις.
Οι τρεις πρώτες συναντήσεις, πρόσωπο με πρόσωπο, πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2022 και ο τέταρτος γύρος του ρωσο-ουκρανικού διαλόγου πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.
Αργότερα, η διαδικασία πάγωσε, καθώς η Ουκρανία αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις.
Έκτοτε, οι ρωσικές αρχές έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τις δυτικές χώρες ότι προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Lavrov σημείωσε ότι δίνοντας όπλα στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες δεν της επιτρέπουν να κάνει εποικοδομητικά βήματα και δεν της επιτρέπουν να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών