Τελευταία Νέα
Διεθνή

Credit Suise: Την «κάρφωσαν» πρώην τραπεζίτες για φοροδιαφυγή - Στο στόχαστρο του Department of Justice

Credit Suise: Την «κάρφωσαν» πρώην τραπεζίτες για φοροδιαφυγή - Στο στόχαστρο του Department of Justice
 «Η Credit Suisse δεν ανέχεται φοροδιαφυγή», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά εάν ο πιστωτικός Όμιλος Suisse AG συνέχισε να βοηθά τους πελάτες των ΗΠΑ να αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία από τις αρχές, οκτώ χρόνια αφότου η τράπεζα πλήρωσε ένα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια διευθέτηση της φοροδιαφυγής και δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
Οι ερευνητές εξετάζουν εάν η τράπεζα βοήθησε τους κατόχους λογαριασμών των ΗΠΑ, ιδιαίτερα με διαβατήρια της Λ. Αμερικής, οι οποίοι μπορεί να μην είχαν ενημερώσει την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων για περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg πρώην τραπεζίτες «κάρφωσαν» την τράπεζα.
Η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη αρνείται ανάρμοστη συμπεριφορά και λέει ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές.
«Η Credit Suisse δεν ανέχεται φοροδιαφυγή», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
«Έχουμε εφαρμόσει εκτεταμένες βελτιώσεις από το 2014, για να ξεριζώσουμε τα άτομα που επιδιώκουν να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία από τις φορολογικές αρχές.
Η σαφής πολιτική μας είναι να κλείνουμε αδήλωτους λογαριασμούς όταν εντοπίζονται και να πειθαρχούμε κάθε υπάλληλο που δεν συμμορφώνεται με την τραπεζική πολιτική ή υπολείπεται των υψηλών προτύπων συμπεριφοράς της Credit Suisse».

Κατ' επανάληψη παραβάτες

Η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λίζα Μονακό έχει δεσμευτεί να πατάξει τους επαναλαμβανόμενους εταιρικούς παραβάτες, αλλά δεν είναι σαφές εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει δράση εναντίον της τράπεζας.
Οι εξωτερικοί δικηγόροι της τράπεζας έχουν υποβάλει την υπόθεσή τους σε εισαγγελείς στην Ουάσινγκτον, υποστηρίζοντας, ότι δεν παραβίασε κανέναν νόμο και δεν αξίζει περαιτέρω τιμωρία, ενώ συναντήθηκαν επίσης με ερευνητές από την Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, η οποία θα εκδώσει έκθεση τις επόμενες εβδομάδες.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει. 
Οι αμερικανοί φορολογούμενοι υποτίθεται ότι πληρώνουν φόρους εισοδήματος οπουδήποτε στον κόσμο και οι ξένες τράπεζες πρέπει να ειδοποιούν το IRS για τους αμερικανικούς λογαριασμούς.
Η επιτροπή ερευνά πληροφορίες «υποδηλώνοντας ότι η Credit Suisse συνέχισε να εξυπηρετεί αμερικανούς πολίτες που έκρυβαν αδήλωτους λογαριασμούς offshore», ανέφερε ο Wyden σε δήλωσή του. «Οποιεσδήποτε συστημικές αποτυχίες για την πάταξη των αδήλωτων λογαριασμών των ΗΠΑ από την τράπεζα θα αποτελούσαν σαφή παραβίαση της συμφωνίας της με το υπουργείο Δικαιοσύνης».

«Πλήρης έρευνα»

Υπό το φως της δέσμευσης του υπουργείου Δικαιοσύνης να πατάξει τους επαναλαμβανόμενους εταιρικούς παραβάτες, «αυτή η υπόθεση απαιτεί πλήρη διερεύνηση και λογοδοσία», δήλωσε ο Wyden .
Πέρυσι, η επιτροπή του Wyden άρχισε να ερευνά την αποτυχία της Credit Suisse να αποκαλύψει την ύπαρξη το 2014 περισσότερων από 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε λογαριασμούς που κατείχε ένας αμερικανός πολίτης, ο Dan Horsky, ο οποίος αργότερα ομολόγησε την ενοχή του και εξέτισε ποινή φυλάκισης επτά μηνών. Η έρευνα επεκτάθηκε σε συναφείς πρακτικές που αφορούν δύο πολίτες.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέτασε τους ισχυρισμούς, ότι οι τραπεζίτες της Credit Suisse «συνέχισαν να βοηθούν επιπλέον Αμερικανούς με την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το 2014», σύμφωνα με δικαστική κατάθεση τον περασμένο Νοέμβριο.
«Παρά τις πρόσφατες σκληρές συζητήσεις από το DOJ σχετικά με τη λογοδοσία των επαναλαμβανόμενων εταιρικών παραβατών, τίποτα δεν έχει συμβεί στην Credit Suisse», δήλωσε ο Jeffrey Neiman, δικηγόρος των πληροφοριοδοτών.
«Έχουν ξεφύγει με το να λένε ψέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες εις βάρος του Αμερικανού φορολογούμενου».
Η τράπεζα στράφηκε στο δικηγορικό γραφείο Κίρκλαντ & Έλις να υποβάλει την υπόθεσή της στους εισαγγελείς και στην επιτροπή του Wyden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης