Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρελάνς Putin για παροχή αερίου στην ΕΕ μέσω του Nord Stream 2 - Τεράστιος ενεργειακός κόμβος η Τουρκία, αναβαθμίζει Erdogan

Ρελάνς Putin για παροχή αερίου στην ΕΕ μέσω του Nord Stream 2 - Τεράστιος ενεργειακός κόμβος η Τουρκία, αναβαθμίζει Erdogan
Πίσω από το σαμποτάζ στους Nord Stream αυτοί που θέλουν το τέλος των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας – Ευρώπης είπε ο Putin
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως οι ΗΠΑ θα αναγκάσουν την Ευρώπη να αγοράσει το υγροποιημένο φυσικό τους αέριο (LNG) σε πολύ υψηλότερες τιμές διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, αναφέροντας πως εφόσον οι Ευρωπαίοι το επιθυμούν, η Ρωσία είναι έτοιμη να τους παράσχει επιπλέον ποσότητες αερίου μέσω του Nord Stream 2.
Όπως είπε ο Putin, είναι φανερό πως αυτοί που κρύβονται πίσω από την καταστροφή και τη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream είναι αυτοί που θέλουν «να κόψουν τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης», επισημαίνοντας ότι οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες υποφέρουν από τις πολύ υψηλές τιμές στην ενέργεια, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση η Ρωσία.
Μάλιστα ο Putin υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή έτοιμη να παράσχει περισσότερες ποσότητες αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2, καθώς η μια γραμμή του αγωγού είναι ανέπαφη από την πρόσφατη δολιοφθορά, τονίζοντας ότι θα μπορούσε η Ρωσία να μεταφέρει το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και μέσω των αγωγών της Μαύρης Θάλασσας, κίνηση που εφόσον υλοποιηθεί, θα οδηγήσει στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας.

Έτοιμος ο Nord Stream 2 - Αν θέλετε, η κάνουλα θα ανοίξει

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη, τόσο το φθινόπωρο όσο και τον χειμώνα.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος δεν έχει υποστεί βλάβες.
Η χωρητικότητα του είναι 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, δηλαδή περίπου το 8% όλων των εισαγωγών στην Ευρώπη.
Η Ρωσία είναι έτοιμη για την έναρξη αυτών των παραδόσεων.
Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν θέλουν, ας ανοίξουν την κάνουλα.
Αυτό είναι.
Δεν περιορίζουμε κανέναν, σε τίποτα» υπογράμμισε ο Putin, αναφέροντας πως η Ρωσία εκπληρώνει πάντα τις υποχρεώσεις της ως πάροχος ενέργειες, κάτι που διαφέρει σε σχέση με τη Δύση.

Οι ΗΠΑ πίσω από το σαμποτάζ

Όσον αφορά τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream ο Putin είπε ότι πίσω από αυτήν είναι εκείνοι που θέλουν να κόψουν τους δεσμούς της Ρωσίας με την ΕΕ, που θέλουν να υπονομεύσουν και να εξαφανίσουν την πολιτιή υπόσταση της Ευρώπης, να της εξασθενήσουν τη βιομηχανία και να κερδίσουν όλη την αγορά.
«Αυτοί που κερδίζουν από την έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream είναι οι ΗΠΑ και οι χώρες με εναλλακτικούς δρόμους αγωγών.
Η γεωπολιτική σημασία των υποδομών αερίου που έχουν παραμείνει, αυξάνεται.
Αυτοί περνούν μέσα από το έδαφος της Πολωνίας, πρόκειται για τους αγωγούς Yamal και δύο αγωγούς που περνούν από το έδαφος της Ουκρανίας, οι οποίοι κατασκευάστηκαν από τη Ρωσία με δικά της χρήματα.
Και φυσικά, κερδισμένες είναι και οι ΗΠΑ, οι οποίες τώρα μπορούν να προμηθεύουν με ενέργεια σε πολύ υψηλές τιμές» είπε ο Putin.

Αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας - Αναβάθμιση Τουρκίας

Μάλιστα ο Putin υποστήριξε πως η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει το φυσικό αέριο της στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.
Όπως είπε είναι σε λειτουργία οι αγωγοί Power of Siberia και Turkish Stream, ενώ σημείωσε πως υπάρχει και ο αγωγός Blue Stream, ο οποίος προορίζεται για την αγορά της Τουρκίας.
«Ο χαμένος όγκος των ποσοτήτων αερίου μέσω των αγωγών Nord Stream, κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, θα μπορούσε να μεταφερθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. 
Και να κάνουμε αυτούς τους αγωγούς, τους κύριους δρόμους για την προμήθεια των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, δημιουργώντας στην Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη, αν, φυσικά, οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό» υποστήριξε ο Putin.

Μη αξιόπιστοι οι Αμερικάνοι

Ως παράδειγμα ανέφερε το αμερικανικό LNG, του οποίου η προμήθεια, όπως είπε, μπορεί ανά πάσα στιγμή να κατευθυνθεί προς άλλες περιοχές.
«Παρεμπιπτόντως, το είδαμε αυτό, και πιο πρόσφατα, όταν αμερικανικά τάνκερ που μετέφεραν LNG στην Ευρώπη γύρισαν στα μισά του δρόμου και άλλαξαν προορισμούς, επειδή στους πωλητές LNG προσφέρθηκε υψηλότερη τιμή αλλού» είπε ο Putin.

Τι είπε για απόφαση ΟΠΕΚ+

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΟΠΕΚ+ ο πρόεδρος Putin υποστήριξε ότι η συνεργασία της Ρωσίας με τον ΟΠΕΚ+ θα συνεχιστεί, επισημαίνοντας πως η ρωσική παραγωγή πετρελαίου είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρσι.
Όπως είπε, η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει στα σημερινά επίπεδα τις συνολικές εξαγωγές πετρελαίου έως το 2025, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του ΟΠΕΚ+ θα είναι θετική τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παραγωγούς.
Μάλιστα ο Putin τόνισε ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ λαμβάνει υπόψη τη ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου, αναφέροντας πως η Ρωσία έχει ανοιχτό διάλογο με τον ΟΠΕΚ+.
«Η Ρωσία δεν πρόκειται να δώσει πετρέλαιο στις χώρες εκείνες που θα επιβάλλουν πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως η επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο, θα επιδεινώσει το επενδυτικό κλίμα στον παγκόσμιο τομέα της ενέργειας, θα προκαλέσει έλλειψη σε ενεργειακούς πόρους παγκοσμίως και σε μια περαιτέρω αύξηση του κόστους, κάτι που θα πλήξει περισσότερο, όπως είπε, τις φτωχότερες χώρες.

Τρομοκρατική η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας

Ο πρόεδρος Putin αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίθεση στην γέφυρα της Κριμαίας, η οποία όπως είπε, ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια από την Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας με στόχο να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια μιας ολόκληρης ηπείρου.
Ο υπολογισμός πίσω από αυτήν κίνηση ήταν αρκετά κυνικός.
Να μπλοκάρουν και να καταστρέψουν φθηγές πηγές ενέργειας και να στερήσουν την πρόσβαση σε αέριο, θέρμανση, ενέργεια και άλλες πηγές σε εκατομμύρια ανθρώπους και βιομηχανικούς καταναλωτές» είπε ο Putin, επισημαίνοντας ότι η επίθεση στους αγωγούς Nord Stream δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς δείχνει ότι οποιαδήποτε υποδομή κρίσημης μεταφοράς ενέργειας ή υποδομή επικοινωνιών είναι σε κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης