Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει το ρήγμα Ρωσίας και Δύσης - Putin: Ανοίξτε τον Nord Stream 2 - Γερμανία: Αποκλείεται - Σε θέση ισχύος κι ο Erdogan

Βαθαίνει το ρήγμα Ρωσίας και Δύσης - Putin: Ανοίξτε τον Nord Stream 2 - Γερμανία: Αποκλείεται - Σε θέση ισχύος κι ο Erdogan

Η Ρωσία πρότεινε τη μετατροπή της Τουρκίας σε... ενεργειακό κόμβο

Σχετικά Άρθρα

Με την Ευρώπη να ετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα (με ένα πληθωρισμό στα ύψη και τα αποθέματα φυσικού αερίου να μην επαρκούν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις) το ρήγμα με τη Ρωσία βαθαίνει όλο και περισσότερο.
Από τη μία πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, σε μια επίδειξη ισχύος ζητά την αδειοδότηση του Nord Stream 2 ώστε να αρχίσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στον αντίποδα, όμως, η Γερμανία αποκλείει κάθε ενδεχόμενο λειτουργίας του εν λόγω αγωγού, διαμηνύοντας πως εάν η Ρωσία θέλει να προμηθεύσει με αέριο την Ευρώπη, μπορεί να το κάνει μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Κι όλα αυτά τη στιγμή, που οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με «μήλον της έριδος» την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμαχία Ρωσίας και Τουρκίας την οποία και επισφράγισε σήμερα (12/10/2022), ο Putin σημειώνοντας ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ήρθε την κατάλληλη στιγμή για τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, η θέση του οποίου ισχυροποιείται τόσο στο εσωτερικό της χώρας του (ενόψει και των εκλογών του 2023) όσο και στην Ευρώπη. Στον αντίποδα, όμως, η πρόταση του Putin ήρθε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η γειτονική χώρα απειλεί ευθέως με πόλεμο την Ελλάδα αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της.

Putin: Άνοιξε τον Nord Stream 2

Νέο μήνυμα προς την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία, που έχει μπλοκάρει την αδειοδότηση του αγωγού Nord Stream 2, απηύθυνε σήμερα (12/10/2022) ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει ενεργειακούς πόρους στην Ευρώπη, τόσο το φθινόπωρο όσο και τον χειμώνα.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος δεν έχει υποστεί βλάβες.
Η χωρητικότητα του είναι 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, δηλαδή περίπου το 8% όλων των εισαγωγών στην Ευρώπη. Η Ρωσία είναι έτοιμη για την έναρξη αυτών των παραδόσεων.
Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν θέλουν, ας ανοίξουν την κάνουλα. Αυτό είναι.
Δεν περιορίζουμε κανέναν, σε τίποτα» υπογράμμισε ο Putin.

Το «όχι» της Γερμανίας

Κατηγορηματική ήταν η απάντηση της Γερμανίας, που απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο λειτουργίας του Nord Stream 2.
Συγκεκριμένα, Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 2. Ο ίδιος υπογράμμισε πως εάν η Ρωσία επιθυμεί να επανεκκινήσει τις ροές αερίου, θα μπορούσε να το κάνει μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Ερωτηθείς εάν η Γερμανία αποκλείει το ενδεχόμενο να λάβει αέριο μέσω του Nord Stream 2, ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε «ναι».
«Δεν έχουμε λάβει αέριο μέσω του Nord Stream 1 διότι η η Ρωσία δεν έχει κάνει παραδόσεις» δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι δεν έχει επιβληθεί embargo στον Nord Stream 1, σε περίπτωση που η Ρωσία θέλει να προμηθεύσει αέριο.

Ισχυροποιείται ο Erdogan

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ενδιαφέρον παρουσιάζει η... πρόταση της Ρωσίας περί μετατροπής της Τουρκίας σε κόμβο φυσικού αερίου.
Συγκεκρικένα, ο Putin υποστήριξε πως η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει το φυσικό αέριο της στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Όπως είπε είναι σε λειτουργία οι αγωγοί Power of Siberia και Turkish Stream, ενώ σημείωσε πως υπάρχει και ο αγωγός Blue Stream, ο οποίος προορίζεται για την αγορά της Τουρκίας.
«Ο χαμένος όγκος των ποσοτήτων αερίου μέσω των αγωγών Nord Stream, κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, θα μπορούσε να μεταφερθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Και να κάνουμε αυτούς τους αγωγούς, τους κύριους δρόμους για την προμήθεια των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, δημιουργώντας στην Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη, αν, φυσικά, οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό» υποστήριξε ο Putin.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, ο οποίος παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Putin, αναφερόμενος στη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία που θα προορίζεται για την Ευρώπη.

Οι... αμφιβολίες από Gazprom για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, επεσήμανε πως οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους αγωγούς Nord Stream θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα χρόνο για την επισκευή τους και ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη πρόσβαση στην περιοχή που προκλήθηκαν οι ζημιές.
Ο επικεφαλής της Gazprom εξέφρασε, επίσης, αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρει η Ευρώπη να επιβιώσει τον χειμώνα με τις ποσότητες φυσικού αερίου που διαθέτει.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο που διαθέτει η Γερμανία στις υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης επαρκεί για 2 -2,5 μήνες, ενώ προειδοποίησε την Ευρώπη για τις συνέπειες που θα υποστεί αρνούμενη το ρωσικό φυσικό αέριο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» για το ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα βασιζόμενη στις τρέχουσες ποσότητες φυσικού αερίου που έχει αποθηκεύσει.

Συνάντηση Putin με Erdogan αύριο (13/10/2022)

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin, αύριο (13/10/2022) στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, στο περιθώριο της συνόδου της «Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία» (CICA), που θα διεξαχθεί μεταξύ 12-13 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση των δύο ηγέτων σε μικρό χρονικό διάστημα καθώς, τον περασμένο μήνα, ο Erdogan συναντήθηκε με τον Putin στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Ουζμπεκιστάν.
Η Τουρκία, η οποία τηρεί ουδέτερη στάση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει προσφερθεί στο παρελθόν να μεσολαβήσει για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα και διατηρεί καλές σχέσεις και με τους δύο γείτονες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης