Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης Merkel - Δεν έβλεπε κίνδυνο... ενεργειακού εκβιασμού από τη Ρωσία

Η απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης Merkel - Δεν έβλεπε κίνδυνο... ενεργειακού εκβιασμού από τη Ρωσία
Η χρονική στιγμή της δημοσίευσης είναι προβληματική για τον Scholz , ο οποίος ισχυρίστηκε αυτή την Τρίτη ότι "ήταν πάντα σίγουρος" ότι ο Putin θα χρησιμοποιούσε τον ενεργειακό εφοδιασμό "ως όπλο"
Η γερμανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε την Πέμπτη μια άκρως απόρρητη αξιολόγηση ασφαλείας για τον αγωγό Nord Stream 2 από το 2021, μόλις τέσσερις μήνες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, η οποία υποστήριζε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός "δεν θα τεθεί σε κίνδυνο" από την αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το έγγραφο, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2021, εγκρίθηκε τις τελευταίες ημέρες της απερχόμενης κυβέρνησης της πρώην καγκελαρίου Angela Merkel, στην οποία ο σημερινός ηγέτης της Γερμανίας Olaf Scholz διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως αντικαγκελάριος.
Η αμφιλεγόμενη γνωμοδότηση εμφανίζει μια εξαιρετικά αφελή άποψη για τους κινδύνους που εγκυμονεί η σημαντική εξάρτηση της Γερμανίας από τις ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου, η οποία αυξανόταν συνεχώς τα χρόνια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Απορρίπτει επίσης τις ανησυχίες των ανατολικοευρωπαίων εταίρων, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2 που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη βόρεια Γερμανία θα αύξανε τον κίνδυνο ενεργειακού εκβιασμού από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
"Συνολικά, η αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση της πιστοποίησης [για τον Nord Stream 2] δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρεται στο έγγραφο.

Σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού

"Τόσο για τη γερμανική όσο και για τις γειτονικές αγορές, ο κίνδυνος σοβαρών ζημιών στην ασφάλεια εφοδιασμού λόγω της αποτυχίας μεμονωμένων υποδομών εφοδιασμού εισαγωγών είναι πολύ περιορισμένος", ανέφερε το κυβερνητικό έγγραφο - μια εκτίμηση που διαψεύδεται από την τρέχουσα διακοπή των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου στη Γερμανία και την επακόλουθη έλλειψη φυσικού αερίου και ενεργειακή κρίση, η οποία ανάγκασε το Βερολίνο να υιοθετήσει ένα τεράστιο, πρωτοφανές πακέτο ελάφρυνσης των τιμών του φυσικού αερίου ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ νωρίτερα αυτό το μήνα για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την εκτίναξη των τιμών.
Η δημοσίευση της εκρηκτικής αξιολόγησης έρχεται μετά από αίτημα δημοσιογράφων του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που ζήτησαν πρόσβαση στο έγγραφο και απείλησαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης εάν δεν δημοσιεύσει το αρχείο.
Αλλά η χρονική στιγμή της δημοσίευσης είναι προβληματική για τον Scholz , ο οποίος ισχυρίστηκε αυτή την Τρίτη ότι "ήταν πάντα σίγουρος" ότι ο Putin θα χρησιμοποιούσε τον ενεργειακό εφοδιασμό "ως όπλο".
Ο τολμηρός ισχυρισμός του Scholz είχε ήδη προκαλέσει επικρίσεις λόγω του κορυφαίου ρόλου του στην προηγούμενη κυβέρνηση και του ιστορικού του, καθώς προωθούσε και υπερασπιζόταν τον Nord Stream 2 μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Αν και η κυβερνητική αξιολόγηση συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομίας υπό τον πρώην υπουργό Peter Altmaier, από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Merkel, θα δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το πόσο στενά συμμετείχε ο Scholz στην έγκρισή της ως πρώην αντικαγκελάριος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης