Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία - Πολλά πρατήρια ξεμένουν από καύσιμα - Η TotalEnergies επιχερεί να παρακάμψει το συνδικάτο CGT

Γαλλία - Πολλά πρατήρια ξεμένουν από καύσιμα - Η TotalEnergies επιχερεί να παρακάμψει το συνδικάτο CGT
Η TotalEnergies μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για τους μισθούς χωρίς τη συγκατάθεση της CGT, αν καταφέρει να εξασφαλίσει την τελική έγκριση των άλλων συνδικάτων
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζονται οι απεργίες των εργαζομένων στα διυλιστήρια στη Γαλλία προκαλώντας προβλήματα σε πολλά πρατήρια καθώς ξεμένουν από καύσιμα. Τις τελευταίες ώρες η TotalEnergies επιχειρεί να παρακάμψει το συνδικάτο CGT προσεγγίζοντας τα πιο μετριοπαθή συνδικάτα CFDT και CFE-CGC.
Tο γαλλικό συνδικάτο CGT, στο επίκεντρο μιας απεργίας που διαρκεί ήδη μερικές εβδομάδες στον πετρελαϊκό κολοσσό TotalEnergies, αποχώρησε το βράδυ της Πέμπτης (13/10/2022) από τις συνομιλίες για μισθολογικές αυξήσεις, διαλύοντας τις ελπίδες για ένα τέλος σε μια αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα.
«Είδαμε μια μασκαράτα... οι προσφορές στο τραπέζι είναι σαφώς ανεπαρκείς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της CGT, Alexis Antonioli, μετά την αποχώρηση του συνδικάτου από τις συνομιλίες.

Η παράκαμψη του συνδικάτου CGT

Μερικές ώρες μετά, τα πιο μετριοπαθή συνδικάτα CFDT και CFE-CGC που εκπροσωπούν μια πλειονότητα εργαζομένων κατέληξαν σε συμφωνία με την TotalEnergies η οποία, αν εγκριθεί από τα μέλη των συνδικαλιστικών ενώσεων, προβλέπει αύξηση μισθών κατά 7% και καταβολή μπόνους.
Από νομική άποψη, η TotalEnergies μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για τους μισθούς χωρίς τη συγκατάθεση της CGT, αν καταφέρει να εξασφαλίσει την τελική έγκριση των άλλων συνδικάτων.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι απεργίες θα τελειώσουν σύντομα καθώς η αντιπαράθεση με το συνδικάτο επιμένει.
Η CGT είχε πει προηγουμένως πως διεκδικεί αύξηση μισθών κατά 10%, επικαλούμενη τον πληθωρισμό και τα έκτακτα κέρδη που αποκόμισε η εταιρία ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με έναν στατιστικό μέσο όρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ένα στα τρία πρατήρια βενζίνης στη Γαλλία δυσκολευόταν να προμηθευτεί καύσιμα αυτή την εβδομάδα, όμως σε πολλά μέρη τα πρατήρια έχουν ξεμείνει εντελώς από καύσιμα.
Στη βόρεια περιοχή Ο-ντε-Φρανς και στην περιοχή του Παρισιού, οι γονείς δεν μπορούσαν να πάνε τα παιδιά τους με το αυτοκίνητο σε αθλητικούς αγώνες, οι υπάλληλοι αγωνίζονταν να πάνε στη δουλειά τους και άλλοι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ταξίδια.

«Όχι» σε νέες επιτάξεις

Η υπουργός Ενέργειας, Agnes Pannier-Runacher, δήλωσε σήμερα πως σε αυτό το στάδιο η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω επιτάξεις, όμως είπε πως οι επικεφαλής της TotalEnergies και οι αξιωματούχοι της CGT πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο των συνομιλιών παρά τα εμπόδια. Η κυβέρνηση έχει καλέσει την Total να αυξήσει τους μισθούς.
«Η εταιρεία είναι σε καλή κατάσταση και οι μέτοχοι ανταμείβονται για πολύ καιρό», είπε ο Philippe Martinez, επικεφαλής της CGT, στον ραδιοφωνικό σταθμό franceinfo.

Κάλεσμα σε πανεθνικές απεργίες

Το συνδικάτο CGT, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γαλλίας, επιδιώκει να διευρύνει τις κινητοποιήσεις και καλεί για πανεθνικές απεργίες σε διάφορους τομείς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε ένα τμήμα των υποδομών της χώρας αυτό το φθινόπωρο.
Απεργίες είναι ήδη σε εξέλιξη σε κάποιους πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF, απειλώντας με διακοπές ρεύματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης