Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Ο Khamenei προειδοποιεί τους διαδηλωτές - «Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν ξεριζώνεται»

Ιράν: Ο Khamenei προειδοποιεί τους διαδηλωτές - «Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν ξεριζώνεται»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προειδοποιεί τους διαδηλωτές

Σαφή προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές απηύθυνε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Ali Khamenei, δηλώνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να ξεριζώσει την Ισλαμική Δημοκρατία.
Οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή ανθρώπων απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα, τις οποίες προκάλεσε ο θάνατος της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Mahsa Amini, έχουν εξελιχθεί σε αίτημα για την πτώση του Ali Khamenei, με συνθήματα όπως «Θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία».
Η Mahsa πέθανε τρεις μέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη επειδή, σύμφωνα με τις αρχές, παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, που τους επιβάλλει κυρίως να φορούν τη μαντίλα.
Οι διαδηλώσεις σηματοδοτούν μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις στη θεοκρατική εξουσία από την επανάσταση του 1979, ακόμα κι αν οι αναταραχές δεν φαίνονται να βρίσκονται κοντά στην ανατροπή του συστήματος.
Ο Ali Khamenei συνέκρινε την Ισλαμική Δημοκρατία με ένα άκαμπτο δέντρο. «Είναι ένα δέντρο πανίσχυρο, που κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να το ξεριζώσει», είπε σε δηλώσεις που προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση.
Ορισμένες από τις πιο πολύνεκρες ταραχές έχουν σημειωθεί σε περιοχές όπου ζουν εθνοτικές μειονότητες, με μακροχρόνιες δυσαρέσκειες κατά του κράτους, όπως Κούρδοι στα βορειοδυτικά και Μπαλούτσι στα νοτιοανατολικά.
Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την καταστολή των αρχών, συμπεριλαμβανομένων εφήβων κοριτσιών.
Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 παιδιά έχουν πεθάνει.
Η ιρανική ηγεσία έχει κατηγορήσει εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως αυτονομιστές και δυτικές δυνάμεις, για βία και συνωμοσία κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης