Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη τροπή στην Ουκρανία - Eμπλοκή του Ιράν καταγγέλλουν ΕΕ και Κίεβο - Podolyak: Ευθύνονται για δολοφονίες Ουκρανών

Επικίνδυνη τροπή στην Ουκρανία - Eμπλοκή του Ιράν καταγγέλλουν ΕΕ και Κίεβο - Podolyak: Ευθύνονται για δολοφονίες Ουκρανών
Διαψεύδει η Τεχεράνη ότι προμηθεύει τη Ρωσία με drones
Σχετικά Άρθρα

Περιπλέκεται η σύγκρουση στην Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητά αποδείξεις για εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο, μέσω της προμήθειας drones στη Ρωσία, τα οποία χρησιμοποιούνται στις ρωσικές επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων.
Η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένες αποδείξεις για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, αν και η Τεχεράνη διέψευσε ότι έχει προμηθεύσει drones στη Ρωσία, την ώρα που το Κιέβο ασκεί πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων. 
Σημειώνεται ότι την Κυριακή η Washington Post ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι το Ιράν φέρεται να σχεδιάζει την αποστολή πυραύλων Fateh-110 και Zolfaghar στη Ρωσία για να συνδράμει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Ο Borell επεσήμανε επίσης ότι δεν αναμένει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Θα αναζητήσουμε συγκεκριμένες αποδείξεις για την εμπλοκή (του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο)», σημείωσε ο Borrell, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός Dmitro Kuleba.
«Δεν αναμένω κάποια κίνηση, είναι κρίμα διότι βρισκόμασταν πάρα πολύ κοντά», πρόσθεσε αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη έχουν περιέλθει σε τέλμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ρωσικές επιθέσεις με ιρανικά drones - Διαψεύδει το Ιράν

Η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.
Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που συμμετείχαν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, η ΕΕ ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν για τα drones.
Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ δήλωσε από την πλευρά του ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει έντονα στις νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Κιέβου από τις οποίες επλήγησαν σήμερα το πρωί κτίρια κατοικιών κοντά σε έναν κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.
«Αυτό που μπορούμε να δούμε τώρα: ιρανικά drones να χρησιμοποιούνται σε επίθεση στο κέντρο του Κιέβου, πρόκειται για μια φρικαλεότητα», τόνισε ο Κόφοντ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει «συγκεκριμένα βήματα» σε απάντηση, όπως και για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν.
Η όποια χρήση ιρανικών drones στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα αποτελούσε κλιμάκωση της σύγκρουσης, δήλωσε σήμερα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
"Τρία καμικάζι drones που προφανώς βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία - αυτό είναι κλιμάκωση", είπε ο Σάλενμπεργκ νωρίτερα σήμερα προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Όπως είπε ο ίδιος, η προμήθεια εξοπλισμού στη Ρωσία θα συνιστούσε ενεργό υποστήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Νάσερ Καναανί, δήλωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη έχει προσφέρει drones στη Ρωσία είναι ψευδείς.
«Οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν προσφέρει στη Ρωσία drones είναι πολιτικά υποκινούμενες και κυκλοφορούν από δυτικές πηγές.
Δεν έχουμε προσφέρει οπλισμό σε καμία πλευρά», υπογράμμισε.

Το Ιράν θα στείλει πυραύλους στη Ρωσία;

Η Washington Post ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι το Ιράν φέρεται να σχεδιάζει την αποστολή πυραύλων Fateh-110 και Zolfaghar στη Ρωσία για να συνδράμει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «συμφώνησε μυστικά με τη Μόσχα να αυξήσει την προμήθεια όπλων, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών» και «αυτό που ορισμένοι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως τους πρώτους ιρανικής κατασκευής βαλλιστικούς πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, που προορίζονται για χρήση εναντίον ουκρανικών πόλεων και θέσεων στρατευμάτων».
Η εφημερίδα, επικαλούμενη εκπροσώπους των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας και συμμάχων, οι οποίοι δέχθηκαν να μιλήσουν υπό τον όρο της ανωνυμίας, κάνει λόγο «για την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους, που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300-700 χιλιομέτρων».
Η Washington Post σημειώνει ότι στις 18 Σεπτεμβρίου, το Ιράν έστειλε μυστικά αντιπροσωπεία στη Μόσχα η οποία συμφώνησε να αυξήσει την προμήθεια ιρανικών όπλων στη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων.

Podolyak (Ουκρανία): Το Ιράν ευθύνεται για «δολοφονίες Ουκρανών»

Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Zelensky, δήλωσε ότι το Ιράν ευθύνεται για «δολοφονίες Ουκρανών» αφού η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν στο Ιράν, σύμφωνα με το Κίεβο, με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα να ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση των ρωσικών επιθέσεων με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136 τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.
«Το Ιράν ευθύνεται για τις δολοφονίες των Ουκρανών. Η χώρα που καταπιέζει τον ίδιο της τον λαό δίνει τώρα όπλα στα ρωσικά τέρατα για μαζικές δολοφονίες στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτό σημαίνουν οι ατέλειωτες δουλειές και οι παραχωρήσεις στον ολοκληρωτισμό. Αυτό συμβαίνει όταν οι κυρώσεις δεν επαρκούν», έγραψε ο Podolyak στο Twitter.
Από την πλευρά του ο Kuleba ζήτησε από την ΕΕ την επιβολή περισσότερων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, μετά τις πρωινές επιθέσεις με ιρανικά drones που σκότωσαν τουλάχιστον τρία άτομα.
Είναι απαραίτητο «να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν επειδή προμήθευσε drones στη Ρωσία», υπογράμμισε στο Twitter ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

 

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης