Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία και Ολλανδία ακροβατούν στην ύφεση, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες τους ζητούν να... φρενάρει η ανάπτυξη

Γερμανία και Ολλανδία ακροβατούν στην ύφεση, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες τους ζητούν να... φρενάρει η ανάπτυξη

Ο Knot δήλωσε επίσης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν θα πρέπει να σταματήσουν στο ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο είναι απροσδιόριστο και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει πιθανότατα να εισέλθει σε μια περιοχή που θα φρενάρει την ανάπτυξη

Δύο από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκαν υπέρ της δραστικής μείωσης του υπερμεγέθους ισολογισμού της τράπεζας, υποδεικνύοντας ότι η επόμενη βασική συζήτηση πολιτικής θα αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί η έκθεση της ΕΚΤ στα ομόλογα αξίας άνω των 5 τρισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot δήλωσαν αμφότεροι ότι πλησιάζει η ώρα για το λεγόμενο ποσοτικό σφίξιμο, ενώνοντας μια ακόμη μικρή αλλά αυξανόμενη ομάδα που υποστηρίζει την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων.
"Μόλις θα έχουμε φτάσει σε ουδέτερο έδαφος με το επιτόκιο πολιτικής μας, είναι λογικό να εξετάσουμε την κατάργηση των αγορών περιουσιακών στοιχείων περιορίζοντας τις επανεπενδύσεις", δήλωσε ο Knot.

Από το QE στο QT

Η εκκαθάριση του ισολογισμού, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, είναι απαραίτητη καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 10% και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια.
Στο 0,75%, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τις περισσότερες εκτιμήσεις για τα ουδέτερα εδάφη, το οποίο ούτε τονώνει ούτε συγκρατεί την ανάπτυξη, αλλά οι αυξήσεις των επιτοκίων τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο θα το φέρουν κοντά στο 2%, το ανώτερο άκρο των εκτιμήσεων.
"Καθώς η νομισματική πολιτική συνεχίζει να εξομαλύνεται, θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μείωσης των διακρατούμενων περιουσιακών στοιχείων του Ευρωσυστήματος, τα οποία ανέρχονται σε σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο Nagel.

Πότε θα ξεκινήσει η σύσφιξη

Μια παρουσίαση προς τους φορείς χάραξης πολιτικής νωρίτερα αυτό το μήνα παρείχε ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για την μείωση του ισολογισμού που θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Κι άλλοι τραπεζίτες στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν επίσης μιλήσει υπέρ της ποσοτικής σύσφιξης, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα, αλλά κανείς δεν ζήτησε άμεση δράση, γεγονός που δείχνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμούν να τελειώσουν με τον κύριο όγκο των αυξήσεων των επιτοκίων πριν ασχοληθούν με τον ισολογισμό.
Η ποσοτική σύσφιξη δεν θα ξεκινήσει με άμεσες πωλήσεις ομολόγων, αλλά με μείωση της επανεπένδυσης κεφαλαίων που λήγουν.

Να φρενάρει η ανάπτυξηΣε ουδέτερο έδαφος τα επιτόκια

Ο Knot δήλωσε επίσης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν θα πρέπει να σταματήσουν στο ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο είναι απροσδιόριστο και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει πιθανότατα να εισέλθει σε μια περιοχή που θα φρενάρει την ανάπτυξη.
"Είμαι όλο και περισσότερο πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα από την απλή άρση της διευκόλυνσης για να εκπληρώσουμε την εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών", δήλωσε ο Knot.
Ενώ ο Knot στο παρελθόν έκανε λόγο για μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις 27 Οκτωβρίου, είπε επίσης ότι οι κινήσεις θα πρέπει τελικά να είναι μικρότερες καθώς η ΕΚΤ πλησιάζει σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε αξιόπιστα να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης