Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έγγραφο ΕΕ: Ριζική αλλαγή πολιτικής από την Ευρώπη προς την Κίνα - Αντί για «στρατηγικό εταίρο», θα τη θεωρεί «ανταγωνιστή»

Έγγραφο ΕΕ: Ριζική αλλαγή πολιτικής από την Ευρώπη προς την Κίνα - Αντί για «στρατηγικό εταίρο», θα τη θεωρεί «ανταγωνιστή»
Μεγαλώνει η απόσταση ΕΕ - Κίνας...
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βλέπει την Κίνα πρωτίστως ως ανταγωνιστή και να περιορίσει τη συνεργασία της με το Πεκίνο σε λίγους συγκεκριμένους τομείς, αναφέρει έγγραφο που ετοίμασε η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ προς τους Υπουργούς Εξωτερικών πριν τη σύνοδο για την κατάσταση των σινοευρωπαϊκών σχέσεων που θα γίνει σήμερα 17/10/22.
Το συγκεκριμένο non-paper που στάλθηκε στα κράτη μέλη και είδε το EURACTIV καθιστά σαφές ότι η Κίνα έχει γίνει ακόμη ισχυρότερος παγκόσμιος ανταγωνιστής για την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της Δύσης.
«Είναι, επομένως, σημαντικό να αξιολογήσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στις τρέχουσες και προβλέψιμες προκλήσεις», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι οι τρέχουσες προκλήσεις είναι πιθανό «να διευρύνουν την απόκλιση μεταξύ των πολιτικών επιλογών και των θέσεων της Κίνας και των δικών μας πολιτικών επιλογών».
Η σύσταση έρχεται επειδή οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τη στρατηγική του μπλοκ έναντι του Πεκίνου
Το ευρωπαϊκό έγγραφο δίνει μια μάλλον σκοτεινή εικόνα της σχέσης ΕΕ-Κίνας από το 2019, όταν μεταξύ ΕΕ και Κίνας άρχισαν οι εμπορικές διαμάχες.
«Έως πρότινος ήμασταν λίγο πιο συγκεντρωμένοι στο κομμάτι του Πεκίνου ως εταίρου, τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην Κίνα ως αντίπαλο», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, μεταξύ Κίνα και ΕΕ πλέον θα υπάρχει περιορισμένη συνεργασία κυρίως στους τομείς της επισιτιστικής ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής, της ανθρωπιστικής βοήθειας, της μείωσης του κινδύνου καταστροφών και την υγεία.
Η νέα κατεύθυνση αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στον τόνο σε σύγκριση με την έως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική, βάσει της οποίας η Κίνα αποτελούσε «στρατηγικό εταίρο της ΕΕ για την αντιμετώπιση παγκόσμιων και διεθνών προκλήσεων», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Ταυτόχρονα, στο ίδιο έγγραφο η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ συμβουλεύει τις χώρες του ερυωπαϊκού μπλοκ να «εντείνουν τις προσπάθειές της για τη μείωση των τρωτών σημείων» στην τεχνολογία, τη θαλάσσια και διαστημική ασφάλεια, την καινοτομία και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης