Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιο είναι το μυστικό των ιρανικών Drones αυτοκτονίας Shahed ή Geranium στα Ρωσικά… που έχει τρομοκρατήσει τους Ουκρανούς

Ποιο είναι το μυστικό των ιρανικών Drones αυτοκτονίας Shahed ή Geranium στα Ρωσικά… που έχει τρομοκρατήσει τους Ουκρανούς
Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί το ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας Shahed-136, βαμμένο σε ρωσικά χρώματα και μετονομασμένο σε Geranium-2

Τελικά μια ακόμη φορά τα drones δηλαδή ιπτάμενα εναέρια μη επανδρωμένα μέσα… αλλάζουν την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων…
Η πρώτη φορά ήταν στην ένοπλη σύγκρουση Αρμενίας με Αζερμπαϊτζάν όπου οι αζέροι χρησιμοποιώντας τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης Bayraktar TB2 επέφεραν μεγάλο πλήγμα στους αρμένιους στο Nagorno Karabakh…
H δεύτερη φορά είναι στο ουκρανικό μέτωπο όπου οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων και κυρίως τα ιρανικά Drones αυτοκτονίας Shahed ή Geranium στα Ρωσικά έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις…
Παρ΄ ότι τεχνολογικά δεν θεωρείται... εξελιγμένο έχει ένα πλεονέκτημα είναι drones αυτοκτονίας... δεν επιστρέφει ποτέ πίσω καθώς στόχος του να χτυπήσει στόχο που έχει ήδη καθοριστεί...
Ωστόσο οι Ιρανοί εξελίσσονται αφού ήδη έχουν κατασκευάσει το Arash-2 επίσης UAV αλλά πιο ανώτερο τεχνολογικά...

Τι αναφέρει ο δυτικός τύπος…

Τα πρόσφατα αποκτηθέντα drones αυτοκτονίας του ρωσικού στρατού προκαλούν μεγάλες απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις, ανέφερε η Wall Street Journal στις 17 Σεπτεμβρίου.
Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί το ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας Shahed-136, βαμμένο σε ρωσικά χρώματα και μετονομασμένο σε Geranium-2, για να στοχεύσει θέσεις ουκρανικών τεθωρακισμένων και πυροβολικού στην περιοχή του Kharkiv.
Ο συνταγματάρχης Rodion Kulagin, διοικητής του πυροβολικού της 92ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας, τόνισε ότι οι δυνάμεις του έχασαν δύο αυτοκινούμενα οβιδοβόλα των 152 mm, δύο αυτοκινούμενα οβιδοβόλα 122 mm και δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR αποτέλεσμα επιθέσεων ρωσικών drones αυτοκτονίας.

Τι βρήκαν οι Ουκρανοί….

Τα συντρίμμια μιας ύποπτης ρωσικής έκδοσης του drone Shahed-136 αξιολογούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Το Shahed-136 έχει βεληνεκές άνω των 2.500 χιλιομέτρων και μπορεί να οπλιστεί με κεφαλή βάρους περίπου 50 κιλών.
Το drone καθοδηγείται από ένα δορυφορικά υποβοηθούμενο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης, έχει υψηλή αντοχή στο μπλοκάρισμα.
Αξιωματούχοι των αμερικανικών και άλλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν είχε μεταφέρει τουλάχιστον 300 UAV στη Ρωσία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, επρόκειτο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης Shahed-129, Shahed-191 και Mohajer-6.
Κανένας από αυτούς τους τύπους δεν έχει εντοπιστεί σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό, μέχρι στιγμής.
Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί drones αυτοκτονίας, όπως τα τοπικά κατασκευασμένα KUB-BLA και Lancet, με καλά αποτέλεσμα από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, τα UAV Geranium (καθώς τα drones από το Ιράν μετονομάστηκαν στη Ρωσία) κατέστρεψαν αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Οδησσού, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγείου της διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων στην Οδησσό.

Οι ειδικοί σημειώνουν τη δυσκολία στόχευσης UAV με συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας λόγω της ταχύτητάς τους και του χαμηλού ύψους πτήσης τους.
Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της χρήσης των νέων UAV είναι το χτύπημα στόχων στα εχθρικά μετόπισθεν, προκαλώντας δυσκολίες στον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού και απενεργοποιώντας τα συστήματα πυροβολικού και MLRS.

Σύμφωνα με πηγές, το Geranium-2 δεν έχει δική του βιντεοκάμερα και καθοδηγείται στον στόχο με δορυφορική πλοήγηση.
Από αυτή την άποψη, για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Geranium, ο ρωσικός στρατός πρέπει να λύσει το πρόβλημα της έγκαιρης ανίχνευσης στόχων με την ταχύτερη δυνατή μετάδοση συντεταγμένων στο drone για να ολοκληρώσει την επίθεση.
Είναι επίσης προφανές ότι η χρήση drones καμικάζι πρέπει να είναι μαζική και συστηματική προκειμένου να προκληθούν ευαίσθητες ζημιές στα ουκρανικά στρατεύματα.

Ο ακριβής αριθμός των UAV που δόθηκαν από το Ιράν είναι άγνωστος.
Άγνωστες παραμένουν επίσης οι συνθήκες υπό τις οποίες η Ρωσία παρέλαβε τα drones, τα οποία προκαλούν τόσο ευαίσθητα πλήγματα στον ουκρανικό στρατό.

Τα νέα UAV Geranium-2 συμπληρώνουν τα UAV Russian Cube και Lancet της ελαφριάς κατηγορίας που αναπτύσσονται επίσης στην ουκρανική πρώτη γραμμή.
Προφανώς, το Geranium-2 είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο από το Cube ή το Lancet.
Φέρει επίσης πιο ισχυρή κεφαλή και έχει αυξημένη εμβέλεια.
Έτσι, ο Ρωσικός Στρατός έχει πλέον στη διάθεσή του αρκετά πυρομαχικά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Αυτό καθιστά δυνατή την αύξηση της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας της χρήσης τέτοιων όπλων, καθώς και τη βελτιστοποίηση της χρήσης άλλων κρουστικών μέσων.

Μάλιστα, είναι σε θέση να συμπληρώσει τις επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι περίφημοι πύραυλοι Kalibr που εκτοξεύονται από το ρωσικό ναυτικό από τη Μαύρη Θάλασσα.
Η απλότητα και το χαμηλό κόστος των UAV, τους δίνουν ορισμένα πλεονεκτήματα.
Τα UAV παραμένουν απαρατήρητα από την ουκρανική αεράμυνα.

Οι Ιρανοί… ετοιμάζουν να στείλουν νέα ισχυρότερα drones αυτοκτονίας στην Ρωσία

Το Ιράν πρόκειται να προμηθεύσει τη Ρωσία με νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας Arash-2 που μπορούν να πλήξουν στόχους χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Πολύ λίγα είναι γνωστά για τα Arash-2, τα οποία έχουν εμβέλεια περίπου 2.000 χιλιομέτρων.
Η κεφαλή του Arash-2 λέγεται ότι είναι πιο βαριά από εκείνες των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυτοκτονίας Shahed-131 και 136, που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό ως Geranium -1 και 2.

Το Shahed -131 έχει βεληνεκές 900 χιλιομέτρων και κεφαλή 15 κιλών, ενώ το Shahed -136 έχει βεληνεκές έως 2.500 χιλιόμετρα και κεφαλή 40 κιλών.

Ιρανικές πηγές ανέφεραν ότι ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας Arash-2 στην Ουκρανία όπου διεξάγει αυτήν τη στιγμή ειδική επιχείρηση. Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες ρωσικά drones Geranium -1 και 2 χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή στόχων των ουκρανικών δυνάμεων.

Ακριβώς όπως τα Shahed-131 και 136, η βασική έκδοση του Arash-2 καθοδηγείται από ένα δορυφορικά υποβοηθούμενο σύστημα αδρανειακής πλοήγησης.
Πολύ πρόσφατα, το Ιράν παρουσίασε νέες εκδόσεις του drone εξοπλισμένου με τηλεοράσεις και ανιχνευτές υπέρυθρων. Θεωρητικά, αυτές οι νέες εκδόσεις θα πρέπει να μπορούν να ανιχνεύουν στατικούς και κινούμενους στόχους και να τους εμπλέκουν μετά την εκτόξευση.

Σύμφωνα με την Washington Post στις 16 Οκτωβρίου, η Ρωσία δεν επιδιώκει μόνο να αποκτήσει περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν, αλλά και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Το Ιράν ετοιμάζει επί του παρόντος μια αποστολή πυραύλων Fateh-110 και Zolfaghar για τη Ρωσία.

Ο πύραυλος Fateh-110 έχει βεληνεκές 300 χιλιομέτρων και κεφαλή βάρους 650 κιλών, ενώ ο Zolfaghar έχει βεληνεκές 700 χιλιόμετρα και είναι οπλισμένος με κεφαλή 450 κιλών.

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-6 ιρανικής κατασκευής εναντίον των δυνάμεων της Ουκρανίας.
Το μαχητικό drone είναι ικανό να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο πολυφασματικής επιτήρησης και έως και τέσσερα πυρομαχικά ακριβείας.
Το drone έχει αντοχή πάνω από 12 ώρες και επιχειρησιακή εμβέλεια 200-500 χιλιόμετρα.

Ιρανοί αξιωματούχοι έφτασαν στη Ρωσία στις 18 Σεπτεμβρίου για να οριστικοποιήσουν τους όρους για πρόσθετες αποστολές όπλων, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων Fateh-110 και Zolfaghar.
UAV-3-1-e1663518287378-768x511.jpg

ukraine_publishes_photos_of_iranian_drone_used_by_russia.jpg

shahed-136-main-9-696x476-1.jpg

e1bd515cca776be7d3fd27e6995891253de660bb-768x432.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης