Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kalin (Τουρκία): Μπορούμε να γίνουμε κόμβος αερίου για την Ευρώπη – Σημαντική η πρόταση Putin

Kalin (Τουρκία): Μπορούμε να γίνουμε κόμβος αερίου για την Ευρώπη – Σημαντική η πρόταση Putin
Διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες υποδομές υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Erdogan
Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία διαθέτει όλες τις υποδομές έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα μεγάλο διεθνή κόμβο φυσικού αερίου, από τον οποίο θα προμηθεύεται ενέργεια η Ευρώπη υποστήριξε ο Ibrahim Kalin , ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Rejep Tayip Erdogan, αναφερόμενος στην πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin.
«Για την Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική πρόταση.
Έχουμε την υποδομή για αυτό.
Μαζί με το ρωσικό αέριο μπορεί να παρέχεται αέριο στην Ευρώπη και μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ (Trans Anatolian).
Εάν αυξηθεί η χωρητικότητα αυτού του αγωγού φυσικού αγωγού, θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ευρώπη.
Επίσης, είναι δυνατό να παρέχουμε φυσικό αέριο από τη Μεσόγειο» υποστήριξε μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Α – Haber ο Kalin, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική την πρόταση του Putin.
Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας για τις πληρωμές αερίου συνεχίζονται κανονικά, «δεν υπάρχει πρόβλημα».
Η Τουρκία έχει αναφέρει πως ο κόμβος αυτός θα μπορούσε να δημιουργηθεί στη Θράκη.

Πρόταση Putin

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνάντηση που είχαν στις 12 Οκτωβρίου στο Καζακστάν, οι πρόεδροι Putin και Erdogan, o Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να δημιουργηθεί στην Τουρκία ένα «hub» για την προμήθεια αερίου, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία αποδεικνύεται η πιο αξιόπιστη οδός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην ΕΕ.
«Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτού του κόμβου, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε από κοινού, φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για τις προμήθειες, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής, διότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα - το ζήτημα της τιμής», δήλωσε ο Putin και συνέχισε «σήμερα, οι τιμές αυτές είναι στα ύψη. Θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις».
Το σχέδιο βασίζεται στην ανακατεύθυνση των προμηθειών που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις τον περασμένο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας ερευνούν τις εκρήξεις αυτές ως πράξεις δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν ακόμη αναφέρει ποιος πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω από αυτές.

Ο αγωγός Turkish Stream και η απόπειρα δολιοφθοράς

Σε δηλώσεις του ο Putin έχει εκθειάσει τα ρωσοτουρκικά κοινά έργα.
Όπως είπε, «ο Turkish Stream λειτουργεί με επιτυχία, παρόλο που προσπάθησαν να τον ανατινάξουν, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία προχωρούν πλήρως, σύμφωνα με τα αιτήματα, οι εργασίες στον (πυρηνικό σταθμό) του Ακουγιού προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο, θα είναι δυνατή η εκπλήρωση των συμφωνιών και η έναρξη της επόμενης μονάδας ισχύος μέχρι την 100η επέτειο της Τουρκίας».

Gazprom: Ανακατεύθυνση αερίου

Πρόσφατα ο Alexei Miller, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, είχε αναφέρει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του συστήματος αγωγών Nord Stream 1 και 2 πιθανότατα δεν θα αποκατασταθούν ενώ θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν σε αγωγούς μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την Τουρκία.
«Μιλάμε για εκείνους τους όγκους που χάσαμε χάρη στις ενέργειες διεθνούς τρομοκρατίας κατά των αγωγών Nord Stream, επομένως αυτοί μπορεί να είναι σημαντικοί όγκοι», δήλωσε ο Miller στη ρωσική τηλεόραση, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι έχουμε την εμπειρία προετοιμασίας για την υλοποίηση του έργου South Stream, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να έχει χωρητικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων [ετησίως].
Επομένως, αν μιλάμε ακόμη σχετικά με την τεχνική τεκμηρίωση για την ανάπτυξη της διαδρομής, για το South Stream - όλα αυτά είχαν γίνει ήδη κάποτε», συνέχισε ο Miller.
Το South Stream ήταν ένα έργο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2012 αλλά ακυρώθηκε το 2014 λόγω ευρωπαϊκών κυρώσεων και περιορισμών από Βρυξέλλες.
Το δίκτυο αγωγών μήκους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μήκους 1.500 μιλίων, θα μπορούσε να μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία. Τελικά αντικαταστάθηκε από τον TurkStream, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης