Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Έως τον Δεκέμβριο του 2023 το πλαφόν στο φυσικό αέριο για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ισπανία: Έως τον Δεκέμβριο του 2023 το πλαφόν στο φυσικό αέριο για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Φωτοβολταϊκών (Unef) η εγκατεστημένη ισχύς που προορίζεται για αυτοκατανάλωση έφθασε τα 1.203 μεγαβάτ το 2021 διπλάσια σε σχέση με το 2020 (596 μεγαβάτ)...

Η Ισπανία θα παρατείνει το ανώτατο όριο στις αυξήσεις της εποπτευόμενης τιμής αερίου για τα νοικοκυριά και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά έναν χρόνο μέχρι τα τέλη του 2023 προκειμένου να τα βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στις εκτινασσόμενες τιμές της ενέργειας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το μέτρο, που θα εφαρμοστεί σε όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν εποπτευόμενες τιμές ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, εγκρίθηκε μαζί με ένα σχέδιο για τη δαπάνη άλλων τριών δισεκ. ευρώ προκειμένου να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Οι αυξήσεις των τιμών στο εποπτευόμενο από το κράτος τμήμα της αγοράς προσαρμόζονται σε τριμηνιαία βάση και δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15%. Η τιμή εκεί, περίπου 0,06 ευρώ η κιλοβατώρα, είναι περίπου δύο έως τέσσερις φορές χαμηλότερη απ΄ό,τι στην απελευθερωμένη αγορά όπου οι πάροχοι μπορούν να αλλάζουν οποτεδήποτε τις τιμές.
"Παρατείνουμε τις παροχές τιμολογίων αερίου τελευταίας καταφυγής για τους μικρούς καταναλωτές, είτε είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε οικογένειες", είπε η Ριμπέρα.
Το πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε σήμερα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την καταπολέμηση του πληθωρισμού έπειτα από ένα άλμα στα ενεργειακά κόστη, καθώς το τέλος της πανδημίας της COVID-19 ενίσχυσε τη ζήτηση ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο οδήγησε σε αύξηση της τιμής του αερίου.
Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης σειρά μέτρων που αποσκοπούν να ενθαρρύνουν την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ προκειμένου να ενισχυθεί η αυτοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Το σχέδιο της ισπανικής αριστερής κυβέρνησης απλοποιεί τα διοικητικά βήματα που πρέπει να γίνουν για τη λειτουργία εγκαταστάσεων ισχύος κάτω των 500 κιλοβατώρων και ενθαρρύνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στα δημόσια κτίρια.
Προβλέπει επίσης την ενθάρρυνση της "συλλογικής αυτοκατανάλωσης", υποστηρίζοντας την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στα κτίρια και στις κατοικίες – μια κρίσιμης σημασίας επιλογή καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα των Ισπανών ζουν σε διαμερίσματα.
Η αυτοκατανάλωση ηλεκτρισμού γνωρίζει ισχυρή ανάπτυξη στην Ισπανία από το 2018 όταν η Μαδρίτη κατήργησε ένα διάταγμα που υποχρέωνε τους ιδιώτες που διοχετεύουν ενέργεια στο εθνικό δίκτυο να πληρώνουν έναν φόρο, έναν "φόρο στον ήλιο" σύμφωνα με τους επικριτές του.
Σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Φωτοβολταϊκών (Unef) η εγκατεστημένη ισχύς που προορίζεται για αυτοκατανάλωση έφθασε τα 1.203 μεγαβάτ το 2021 διπλάσια σε σχέση με το 2020 (596 μεγαβάτ).
Ο αριθμός αυτός αναμένεται εξάλλου να ξεπεραστεί το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης