Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπουργός Εξωτερικών Σλοβενίας: Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2030

Υπουργός Εξωτερικών Σλοβενίας: Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2030
Η Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους

Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ έως το 2030 είναι ένας ρεαλιστικός και εφικτός στόχος, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Tanja Fajon στις 18 Οκτωβρίου στα Σκόπια.
Η Σλοβενία ​​είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια, η Tanja Fajon συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών  Bujar Osmani και άλλους αξιωματούχους.
Η Tanja Fajon συνεχάρη την κυβέρνηση και τους πολίτες της πΓΔΜ για την ιστορική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, αφού η Βουλγαρία ήρε το βέτο της στη διαδικασία.
«Γνωρίζω ότι η αρχή της διαδικασίας ήταν επώδυνη και δύσκολη, αλλά τώρα είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, η οποία είναι προς όφελος όλων των πολιτών», είπε η Fajon, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να τροποποιήσει το σύνταγμα για να μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω στην πορεία της προς την ΕΕ, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας.
Υπάρχει έντονη αντιπαράθεση στη Βόρεια Μακεδονία σε ορισμένες από τις αλλαγές που πρέπει να κάνει η χώρα για να προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Η Fajon είπε ότι η Σλοβενία ​​θα συνεχίσει να βοηθά τη Βόρεια Μακεδονία στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Φαγιόν και Οσμάνι εκτίμησαν ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλή, ιδιαίτερα στον πολιτικό και οικονομικό τομέα.
"Θα ήθελα η ετήσια ανταλλαγή εισαγωγών μεταξύ της Σλοβενίας και της Βόρειας Μακεδονίας να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ. Είμαι έτοιμος να βοηθήσω σλοβενικές εταιρείες στις αγορές της Βόρειας Μακεδονίας", ανέφερε σε tweet ο Fajon μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για Οικονομικές Υποθέσεις. Fatmir Bytyqi.
Η χώρα που τώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα από το 2005 , αλλά η διαδικασία ένταξής της έχει καθυστερήσει επανειλημμένα από διμερείς διαμάχες με τους γείτονές της.
Πρώτα η Ελλάδα και αργότερα η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους ως μέλη της ΕΕ για να μπλοκάρουν την πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης