Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εκατοντάδες απόστρατοι αξιωματικοί εργάζονται στις υπηρεσίες της Σ. Αραβίας και της Κίνας

ΗΠΑ: Εκατοντάδες απόστρατοι αξιωματικοί εργάζονται στις υπηρεσίες της Σ. Αραβίας και της Κίνας
Η Κίνα προσλαμβάνει πρώην πιλότους των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων για να προσφέρουν στον κινεζικό στρατό την τεχνογνωσία τους ως προς την πτήση δυτικών μαχητικών αεροπλάνων και αεροσκαφών.
Πάνω από 500 απόστρατοι του αμερικανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων στρατηγών και ναυάρχων, έχουν αναλάβει αδρά αμειβόμενες θέσεις σε χώρες που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπίεση πολιτικών αντιπάλων.
Για παράδειγμα, στη Σαουδική Αραβία 15 απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι εργάζονται από το 2016 ως έμμισθοι σύμβουλοι του υπουργείου Άμυνας υπό τον πρίγκιπα Mohammad bin Salman, τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
Μεταξύ των έμμισθων συμβούλων συγκαταλέγονται ο Τζέιμς Τζόουνς, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα και ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) επί προεδρίας Ομπάμα και του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Κίνα

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η Κίνα προσλαμβάνει πρώην πιλότους των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων για να προσφέρουν στον κινεζικό στρατό την τεχνογνωσία τους ως προς την πτήση δυτικών μαχητικών αεροπλάνων και αεροσκαφών.
Το οικονομικό κίνητρο είναι ισχυρό, καθώς η αμοιβή φθάνει τα 270.000 δολάρια, ενώ οι πρώην πιλότοι δεν παραβιάζουν κανέναν νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως διευκρίνισε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο, ωστόσο, προσπαθεί να αποθαρρύνει τους τυχόν ενδιαφερομένους, επισημαίνοντας ότι έχουν δεσμευθεί να μην αποκαλύψουν ευαίσθητα μυστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης