Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μηνύσεις κατά Volkswagen από επενδυτές για αθέτηση της πράσινης ατζέντας

Μηνύσεις κατά Volkswagen από επενδυτές για αθέτηση της πράσινης ατζέντας
Ειδικότερα, μια ομάδα δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων της Σουηδίας, το συνταξιοδοτικό ταμείο ακαδημαϊκών της Δανίας και το συνταξιοδοτικό συμβούλιο της Εκκλησίας της Αγγλίας κατέθεσαν αγωγή σε γερμανικό δικαστήριο ζητώντας να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη της συνέλευσης των μετόχων οι παρασκηνιακές δραστηριότητες (λόμπι) της VW

Θεσμικοί επενδυτές υπέβαλαν μήνυση στη Volkswagen υποστηρίζοντας ότι παρασκηνιακά η αυτοκινητοβιομηχανία ενδέχεται να υπονομεύει τις δημόσιες δεσμεύσεις της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικότερα, μια ομάδα δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων της Σουηδίας, το συνταξιοδοτικό ταμείο ακαδημαϊκών της Δανίας και το συνταξιοδοτικό συμβούλιο της Εκκλησίας της Αγγλίας κατέθεσαν αγωγή σε γερμανικό δικαστήριο ζητώντας να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη της συνέλευσης των μετόχων οι παρασκηνιακές δραστηριότητες (λόμπι) της VW.
Εάν τα καταφέρουν οι ενάγοντες, το καταστατικό της VW θα τροποποιηθεί ώστε να επιτραπεί η επίμαχη αποκάλυψη, ανέφεραν σε δήλωση οι «πράσινοι» δικηγόροι της ClientEarth που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.
Όπως λένε, οι επενδυτές «ανησυχούν ότι, ενώ ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας υπερασπίζεται δημοσίως την πράσινη μετάβαση, ίσως διεξάγει δραστηριότητες λόμπι που έρχονται σε αντίθεση με τις δηλωμένες φιλοδοξίες του για το κλίμα. Αυτή η πιθανή αντίφαση εκθέτει τη φήμη της εταιρείας, προκαλεί λειτουργική ζημιά και θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των επενδύσεών της».
Η Volkswagen απέρριψε ως απαράδεκτη την πρόταση των εναγόντων, επειδή θα παραβίαζε τις εξουσίες του διοικητικού συμβουλίου και οι μέτοχοι δεν θα είχαν νομικό έρεισμα για να την αποδεχτούν, ακόμη κι αν ήθελαν. Ωστόσο, η εταιρεία συμμερίζεται την άποψη ότι η προστασία του κλίματος αξίζει να προβληθεί περισσότερο και εξετάζει διάφορες προσεγγίσεις επί τούτου, ανέφερε.
Οι επενδυτές έχουν θέσει το επίμαχο ζήτημα στη VW εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να παραδώσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με την ClientEarth. Πρόσφατα η VW απέρριψε την πρόταση της για προσθήκη του θέματος στην ημερήσια διάταξη της συνέλευσης τω μετόχων.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης