Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoJ: Έκτακτες αγορές ομολόγων για 2η ημέρα - Σε χαμηλά 32 ετών το γεν

BoJ: Έκτακτες αγορές ομολόγων για 2η ημέρα - Σε χαμηλά 32 ετών το γεν
Κόντρα στο ρεύμα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών παραμένει η Bank of Japan
Σε έκτακτες πράξεις αγοράς ομολόγων για δεύτερη ημέρα, θα προβεί η Bank of Japan,καθώς η απόδοση των 20ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε σε νέο υψηλό επίπεδο, σε μια περαιτέρω πρόκληση για την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να υπερασπιστεί την χαλαρή πολιτική της.
Στην τελευταία της κίνηση για να περιορίσει τις αυξημένες αποδόσεις, η BOJ δήλωσε ότι θα διεξάγει επείγουσες πράξεις, και θα αγοράσει 100 δισεκατομμύρια γιεν (665,56 εκατομμύρια δολάρια) ομολόγων με λήξεις μεταξύ 10 και 25 ετών.
Η BOJ σε μία αντίστοιχη κίνηση την Πέμπτη μόνο και μόνο για να δει τις αποδόσεις ορισμένων ομολόγων να αυξάνονται σε υψηλά πολλών ετών.
"Στο μέλλον, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει να επαναλάβει τις έκτακτες πράξεις για να περιορίσει την απότομη άνοδο των αποδόσεων των υπερμακροπρόθεσμων JGB", δήλωσε ο Ataru Okumura, στρατηγικός αναλυτής της SMBC Nikko Securities, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
"Όμως οι ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων γίνονται ισχυρότερες, επειδή όχι μόνο οι αποδόσεις των υπερμακροπρόθεσμων, αλλά και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων αυξάνονται".

Κόντρα στο ρεύμα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών  η BoJ

Η κεντρική τράπεζα παραμένει μια εξαίρεση μεταξύ ενός παγκόσμιου κύματος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που εκτινάσσεται στα ύψη, καθώς επικεντρώνεται στη στήριξη μιας εύθραυστης οικονομίας.
Η απόκλιση στην πολιτική και το διευρυνόμενο χάσμα αποδόσεων μεταξύ των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έχουν οδηγήσει σε απότομη πτώση του γεν έναντι του δολαρίου φέτος, με το γεν να κατρακυλά σε νέο χαμηλό 32 ετών πέραν των 150 γεν ανά δολάριο την Πέμπτη.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς έφτασε σε νέα υψηλά 14 ετών την Πέμπτη.
Μετά την ανακοίνωση της BOJ, οι αποδόσεις των 20ετών ομολόγων αυξήθηκαν στο 1,170%, το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο του 2015, μετά την ανακοίνωση.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς βρίσκονται στο 0,25% στην κορυφή του ανώτατου ορίου της ζώνης πολιτικής της BOJ, έχοντας παραβιάσει το επίπεδο αυτό για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα.
Οι αποδόσεις των εννεαετών ομολόγων, τα οποία βρίσκονται εκτός του παραθύρου-στόχου της BOJ, αυξήθηκαν στο 0,321%.
Στο πλαίσιο της πολιτικής ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, η BOJ δεσμεύεται να περιορίσει την απόδοση των 10ετών JGB γύρω στο 0% για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και να τονώσει την οικονομία.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε επίσης τα ποσά των ομολόγων που θα αγοράσει στις προγραμματισμένες πράξεις της, προσφέροντας να αγοράσει 500 δισ. γεν ομολόγων με διάρκεια από ένα έως τρία έτη και 575 δισ. γεν ομολόγων με διάρκεια από 3 έως 5 έτη.

www.bankingnews.gr

Επιπλέον, η τράπεζα θα προσέφερε να αγοράσει 650 δισεκατομμύρια γιεν ομολόγων διάρκειας 5 έως 10 ετών, από 550 δισεκατομμύρια γιεν που είχε προγραμματίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης