Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπερδνειστερία: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης... λόγω φυσικού αερίου

Υπερδνειστερία: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης... λόγω φυσικού αερίου
Οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανέφεραν ότι «η περιοχή προετοιμάζεται για μια δύσκολη κατάσταση τον Νοέμβριο, καθώς η Gazprom προειδοποίησε για μείωση κατά 40% των προμηθειών φυσικού αερίου».
Σχετικά Άρθρα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω δυσχερών οικονομικών συνθηκών και συγκεκριμένα λόγω μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου  κηρύχθηκε η Υπερδνειστερία.
Αυτή η απόφαση ελήφθη την Παρασκευή 21/10 από το Ανώτατο Συμβούλιο του μη αναγνωρισμένου PMR, το οποίο ενέκρινε το διάταγμα του ηγέτη της Tiraspol Vadim Krasnoselsky.
Σύμφωνα με το διάταγμα, στην περιοχή επιβάλλεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω «υψηλού κινδύνου γενικής οικονομικής κρίσης που προκαλείται από τη μείωση κατά 30% των προμηθειών φυσικού αερίου».
Μια τέτοια απόφαση ελήφθη για πρώτη φορά στην ιστορία τηςη Υπερδνειστερίας και υπολογίζεται πως θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ποια μέτρα προβλέπονται

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται στο διάταγμα είναι η ανακατανομή των προμηθειών φυσικού αερίου μεταξύ βιομηχανικών και οικιακών καταναλωτών για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή αερίου και θερμότητας στον πληθυσμό, καθώς και η προτεραιότητα της οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το Moldavskaya GRES.

Το έγγραφο περιορίζει ορισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες

Ειδικότερα, «το δικαίωμα στην ελευθερία της εργασίας, το δικαίωμα επιλογής του είδους της δραστηριότητας και του επαγγέλματος, το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα ανάπαυσης, το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να χρησιμοποιεί και να διαθέτει την περιουσία του κατά την κρίση του».
Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Sergey Obolonik, δήλωσε ότι λόγω της αναδυόμενης έλλειψης φυσικού αερίου, επιχειρήσεις όπως το Moldavian Metallurgical Plant (MMZ) και το Rybnitsa Cement Plant (RCC) διακόπηκαν και η έναρξη της περιόδου θέρμανσης αναβλήθηκε .
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το τέλος του μήνα το έλλειμμα θα είναι έως και 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σε σχέση με το οποίο δεν θα είναι δυνατό να εφοδιαστούν πλήρως όλες οι επιχειρήσεις με φυσικό αέριο.
Αναγνώρισε επίσης ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων θα οδηγήσει επίσης σε μείωση των πληρωμών φόρων και των εσόδων του προϋπολογισμού.

Η Gazprom έχει μειώσει τον όγκο των παραδόσεων

Νωρίτερα, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανέφεραν ότι «η περιοχή προετοιμάζεται για μια δύσκολη κατάσταση τον Νοέμβριο, καθώς η Gazprom προειδοποίησε για μείωση κατά 40% των προμηθειών φυσικού αερίου».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου δήλωσε ότι η Gazprom δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τον όγκο των προμηθειών φυσικού αερίου στη Μολδαβία τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Υπερδνειστερίας.
Όπως αναφέρθηκε, από την 1η Οκτωβρίου, η Gazprom μείωσε τον ημερήσιο όγκο προμήθειας στη Μολδαβία κατά 30% - σε 5,7 εκατομμύρια m3 φυσικού αερίου την ημέρα, ενώ η ζήτηση είναι 8,06 εκατομμύρια m3.
Η Gazprom το εξήγησε με τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με τον περιορισμό της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης