Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2024 προτίθεται να είναι ο Biden

ΗΠΑ: Ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2024 προτίθεται να είναι ο Biden

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2024

Σχετικά Άρθρα

Υποψήφιος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024, διεκδικώντας δεύτερη θητεία σαν πρόεδρος των ΗΠΑ, προτίθεται να είναι ο J. Biden.
Ωστόσο, οριστική απόφαση για έχει λάβει ακόμη, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόθεσή του αυτή έρχεται στο προσκήνιο.
«Δεν έχω πάρει επίσημη απόφαση, αλλά αυτή είναι η πρόθεσή μου. Πρόθεσή μου είναι να υποβάλω υποψηφιότητα ξανά και έχουμε χρόνο να πάρουμε αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στις 21/10 στο MSNBC.
Κληθείς να απαντήσει εάν η σύζυγός του σχετίζεται με την πιθανή συμμετοχή του στις επόμενες εκλογές, ανέφερε πως «η σύζυγός μου πιστεύει ότι κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το αρνηθώ».
Σημειώνεται ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο του 2024 και την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε αυτές την είχε γνωστοποιήσει και στις 19/1 σε συνέντευξή του στο CBS.
Επιπλέον, το ίδιο είχε δηλώσει ο Biden κατά την ιδιωτική συνάντηση που είχε με τον ακτιβιστή, πολιτικό και τηλεπαρουσιαστή Al Sharpton στον Λευκό Οίκο, όπως είχε μεταδώσει πρόσφατα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Σε κάθε περίπτωση, εάν ο Biden κάνει πράξη την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στο τιμόνι του Λευκού Οίκου στις προεδρικές εκλογές του 2024, θα είναι 81 ετών, κάτι θα συνεκτιμηθεί από τους Αμερικάνους ψηφοφόρους.

Θα ασκήσει veto ο Biden αν οι Ρεπουμπλικάνοι αποπειραθούν να θέσουν εκτός νόμου την άμβλωση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden θα ασκήσει βέτο αν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου εξασφαλίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου κaι αποπειραθούν να θέσουν εκτός νόμου την άμβλωση.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden, δεσμεύθηκε στις 21/10 ότι θα ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει για να προστατεύσει το δικαίωμα στην άμβλωση σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές στις 8/11 και προωθήσουν νομοσχέδια για την απαγόρευσή της σε εθνική κλίμακα.
Κληθείς να απαντήσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC τι θα έκανε εάν οι Ρεπουμπλικάνοι προχώραγαν στην έγκριση νομοσχεδίων προς τον σκοπό αυτό αν, όπως αναμένεται, πάρουν τον έλεγχο του κοινοβουλίου, ο Biden είπε ότι θα ασκήσει «βέτο σε οτιδήποτε κάνουν».
Ο πρόεδρος Biden προσπαθεί τελευταία να βάλει σε πρώτο πλάνο το γυναικείο ζήτημα, καθώς το δικαίωμα στην άμβλωση υπέστη πλήγμα λόγω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες να ανατρέψει την ιστορική ετυμηγορία στην υπόθεση Roe εναντίον Wade, με την οποία είχε κατοχυρωθεί.
Μάλιστα, επιδίωξε αυτή την εβδομάδα να κινητοποιήσει τη βάση του κόμματός του υποσχόμενος ότι θα υπογράψει νόμο που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση σε όλη τη χώρα στην περίπτωση που η παράταξή του θριαμβεύσει στις εκλογές του επόμενου μήνα, αν και οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να υποδεικνύουν ότι το κόμμα του οδεύει να απολέσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και πιθανόν της Γερουσίας.
Στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί εκλέξουν περισσότερους γερουσιαστές και διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής, ο Biden υποσχέθηκε πως θα υπογράψει νόμο που θα εγγυάται το δικαίωμα κάθε Αμερικανίδας στην άμβλωση σε όλη τη χώρα.
Πάντως, για να θέσουν εκτός νόμου την άμβλωση, οι Ρεπουμπλικάνοι, που γενικά εναντιώνονται σε αυτό το δικαίωμα, θα χρειαστεί να περάσουν νομοσχέδια, αν και κανένα δεν θα γίνει νόμος του κράτους εάν δεν το υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Θα ασκήσω βέτο» σε οποιοδήποτε τέτοιο κείμενο, επέμεινε ο Biden, αν και τους Αμερικανούς ψηφοφόρους απασχολεί κυρίως ο πληθωρισμός και οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν, σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, βάσει της οποίας το 8% του δείγματος ανέφερε πως το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνική κλίμακα θα επηρεάσει περισσότερο το τι θα ψηφίσει τον Νοέμβριο, σε αντίθεση και το 27% που εστίασε στον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης