Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικός Αρμαγεδδώνας σαρώνει την Ευρώπη: Θερμός χειμώνας με ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό – Ντόμινο αναταραχών

Πολιτικός Αρμαγεδδώνας σαρώνει την Ευρώπη: Θερμός χειμώνας με ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό – Ντόμινο αναταραχών

Η πολιτική ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές κρίσεις που πλήττουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα - Αναστροφή της υποστήριξης της Ουκρανίας, βλέπουν αναλυτές των στάσεων της κοινής γνώμης.

Σχετικά Άρθρα

(upd) Στη Ρουμανία, οι διαδηλωτές κόρναραν και χτυπούσαν τύμπανα για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Τα λαϊκά στρώματα σε όλη τη Γαλλία βγήκαν στους δρόμους ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς που να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.
Τσέχοι διαδηλωτές, επίσης, συγκεντρώθηκαν κατά των κυβερνητικών πολιτικών κατά της ενεργειακής κρίσης.
Το προσωπικό των βρετανικών σιδηροδρόμων και οι Γερμανοί πιλότοι πραγματοποίησαν απεργίες για να πιέσουν για καλύτερους μισθούς καθώς αυξάνονται οι τιμές και το κόστος ζωής είναι μη αντιμετωπίσιμο και από τα μέλη της πάλαι ποτέ μεσαίας τάξης.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο αυξανόμενος πληθωρισμός κρύβεται πίσω από ένα κύμα διαμαρτυριών και απεργιών που υπογραμμίζει την ενετινόμενη δυσαρέσκεια για το αυξανόμενο κόστος ζωής και απειλεί να προκαλέσει μείζονα πολιτική αναταραχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Market Watch το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022
Καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Liz Truss αναγκάστηκε να παραιτηθεί λιγότερο από δύο μήνες από την πρωθυπουργία, αφού τα οικονομικά της σχέδια για εκτεταμένες φοροαπαλλαγές προκάλεσαν χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και έπληξαν περαιτέρω μια προβληματική οικονομία, ο κίνδυνος ανατροπής για τους ηγέτες των κυβερνήσεων στην Γηραιά Ήπειρο έγινε σαφέστερος καθώς η πολιτική ελίτ αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τα σωρευμένα προβλήματα των πολλαπλών κρίσεων (ενεργκειακή, πληθωρισμός, ύφεση, πόλεμος στην Ουκρανία).

Οι τιμές της ενέργειας και το βιοτικό επίπεδο

Οι Ευρωπαίοι έχουν δει τους λογαριασμούς ενέργειας και τις τιμές των τροφίμων να εκτοξεύονται λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν από τα υψηλά του καλοκαιριού και οι κυβερνήσεις χορηγούν 576 δισεκατομμύρια ευρώ (πάνω από 566 δισεκατομμύρια δολάρια) για στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με το think tank Bruegel αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για μεγάλα κοινωνικά στρώματα.
Οι τιμές της ενέργειας οδήγησαν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη σε ποσοστό ρεκόρ 9,9%, καθιστώντας δύσκολη την κάλυψη βασικών βιοτικών ακαγκών.
Κάποιοι πολίτες βλέπουν ως μόνη επιλογή να βγουν στους δρόμους.

Άσκηση (ασφυκτικής) πίεσης

«Σήμερα, οι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τακτικές πίεσης για να λάβουν αυξήσεις στους μισθούς, είπε ο Rachid Ouchem, γιατρός που ήταν ανάμεσα σε περισσότερα από 100.000 άτομα που συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας αυτή την εβδομάδα σε πολλές γαλλικές πόλεις.
Οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Verisk Maplecroft.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν σθεναρά την Ουκρανία, στέλνοντας στη χώρα όπλα και δεσμεύτηκαν ή αναγκάστηκαν να απογαλακτίσουν τις οικονομίες τους από το φτηνό ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά η μετάβαση σε νέο ενεργειακό μείγμα δεν ήταν εύκολη και απειλεί να διαβρώσει τη δημόσια υποστήριξη στον πόλεμο αλλά και την κοινωνική συνοχή.
«Δεν υπάρχει ταχεία λύση για την ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο Torbjorn Soltvedt, αναλυτής της Verisk Maplecroft.
«Και αν μη τι άλλο, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι μπορεί να είναι χειρότερος το επόμενο έτος από ό,τι φέτος».
Αυτό σημαίνει ότι η σχέση μεταξύ της οικονομικής πίεσης και υποστήριξης της κοινής γνώμης για τον πόλεμο στην Ουκρανία «θα δοκιμαστεί πραγματικά», είπε.

Μισθολογικές διεκδικήσεις

Στη Γαλλία, όπου ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 6,2%, ο χαμηλότερος στα 19 κράτη της ευρωζώνης, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και τις μεταφορές, οι δάσκαλοι γυμνασίων και οι υπάλληλοι των δημόσιων νοσοκομείων υιοθέτησαν το κάλεσμα ενός συνδικάτου εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία να απαιτήσουν αυξήσεις μισθών και να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική παρέμβαση στο απεργίες των εργαζομένων στα διυλιστήρια που έχουν προκαλέσει ελλείψεις βενζίνης.
Μέρες αργότερα, χιλιάδες Ρουμάνοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Βουκουρέστι για να διαμαρτυρηθούν για το κόστος της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών που οι διοργανωτές είπαν ότι οδηγούσαν  εκατομμύρια εργαζομένους στη φτώχεια.
Στην Τσεχία, τεράστια πλήθη που κυματίζουν σημαίες στην Πράγα τον περασμένο μήνα ζήτησαν την παραίτηση της φιλοδυτικής κυβέρνησης συνασπισμού, επικρίνοντας την υποστήριξή της στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας.
France's Inflation Protests Heat Up Europe's Energy Crisis | WPR

Κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που στριμώχνονται από το ενεργειακό κόστος.
Ενώ μια άλλη διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί στην Πράγα την επόμενη εβδομάδα, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δεν έχουν μεταφραστεί σε πολιτική αλλαγή μέχρι στιγμής, με τον κυβερνώντα συνασπισμό της χώρας να κερδίζει το ένα τρίτο των εδρών στην Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια εκλογών αυτόν τον μήνα.
Βρετανοί σιδηροδρομικοί εργαζόμενοι, νοσηλευτές, λιμενικοί, δικηγόροι και άλλοι έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά απεργιών τους τελευταίους μήνες απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς που ταιριάζουν με τον πληθωρισμό στο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών του 10,1%.
Τα τρένα σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των διαμετακομιστικών δράσεων, ενώ πρόσφατες απεργίες των πιλότων της Lufthansa στη Γερμανία και άλλων εργαζομένων σε αεροπορικές εταιρείες και αερολιμένες σε όλη την Ευρώπη που αναζητούσαν υψηλότερους μισθούς ανάλογα με τον πληθωρισμό έχουν διαταράξει τη λειτουργία των αερομεταφορών με δεινές συνέπειες στην τουριστική κίνηση και την οικονομική ανάκαμψη.
Euro Area Annual Inflation Jumps to 9.9% in September, Cost of Bread  Skyrockets, Protests Erupt – Economics Bitcoin News
Inflation protests across Europe threaten political turmoil | The  Columbian-Progress
Μικρός χώρος για πολιτικούς ελιγμούς

Το αποτυχημένο σχέδιο οικονομικής τόνωσης της Truss, το οποίο περιελάμβανε σαρωτικές φορολογικές περικοπές και ενισχύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών για τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων χωρίς σαφές σχέδιο κοστολόγησής τους, δείχνει την πίεση την οποία αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις
«Έχουν πολύ λίγο χώρο για ελιγμούς», είπε ο Soltvedt.
Μέχρι στιγμής, η εξοικονόμηση ενέργειας πηγε καλά καθώς ο καιρός πιο ήπιος από το συνηθισμένο τον Οκτώβριο στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει μικρότερη ζήτηση για φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών, είπε ο Soltvedt.
Ωστόσο, «αν καταλήξουμε σε αιφνίδια πλήρη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, τότε, ξέρετε, πιθανότατα θα δούμε μια ακόμη περαιτέρω αύξηση της πολιτικής αναταραχής, του κινδύνου και της κυβερνητικής αστάθειας», επισήμανε.
France strikes: Transport hit amid nationwide walkout over pay and cost of  living | Euronews
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης