Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bαρουφάκης: Η ΕΕ οδηγείται... μαθηματικά σε οικονομική κατάρρευση λόγω ενεργειακής κρίσης - Η αποτυχία είναι εγγυημένη

Bαρουφάκης: Η ΕΕ οδηγείται... μαθηματικά σε οικονομική κατάρρευση λόγω ενεργειακής κρίσης - Η αποτυχία είναι εγγυημένη
"Η αποτυχία είναι εγγυημένη. Βλέπουμε ήδη μια απότομη αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη", είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Σχετικά Άρθρα
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας (2015) και επικεφαλής του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης  πιστεύει ότι η οικονομική κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι προδιαγεγραμμένη.
Αυτό δήλωσε το Σάββατο 22/10  στον αέρα του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού n-tv και μεταφέρει το πρακτορείο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Η αποτυχία είναι εγγυημένη».

«Βλέπουμε ήδη μια απότομη αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Επισήμανε ότι «οι επιχειρήσεις της ΕΕ πληρώνουν δέκα φορές περισσότερα για το φυσικό αέριο από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ ή την Κίνα».
"Υπάρχει ήδη μια διακοπή της παραγωγής και πολύ σύντομα θα δούμε πώς τα εργοστάσια θα αρχίσουν να αναζητούν νέες θέσεις στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες.
Η ΕΕ βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση, η οποία μπορεί να μην γίνει εμφανής αυτόν τον χειμώνα, αλλά τον επόμενο", πιστεύει ο πρώην υπουργός.
Εξήγησε ότι αυτό το καλοκαίρι ήταν δυνατό να γεμίσουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά το επόμενο έτος, κατά τη γνώμη του, θα κοστίσει πολύ περισσότερο.
"Το πρόβλημα με την ΕΕ είναι ότι δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση ως τέτοια.
Μόνο όνομα, αλλά όχι στην πραγματικότητα", είπε ο Βαρουφάκης.
Υπενθύμισε ότι αυτό ισχύει τόσο για τη μεταχείριση μεμονωμένων χωρών με μετανάστες, όσο και για τη μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας ή την ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος. Και φυσικά σε περιόδους κρίσης αυτό γίνεται ακόμα πιο εμφανές», δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Παράλληλα, ο Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψη ότι το γερμανικό οικονομικό μοντέλο απέτυχε.

«Βασίστηκε στη φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, στην πώληση αγαθών στην Κίνα και στους χαμηλούς μισθούς στη Γερμανία.
Η τρέχουσα κατάσταση μοιάζει με αυτό: ο πληθωρισμός έχει καταστήσει αδύνατη τη συγκράτηση των μισθών, το φυσικό αέριο έχει γίνει πιο ακριβό και η Κίνα εξαφανίζεται ως αγορά για τη Γερμανία λόγω ενός νέου ψυχρού πολέμου μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος πλέον επιδεινώνεται από τη διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden», εξήγησε ο πρώην υπουργός.
Την ίδια ώρα, ο Βαρουφάκης κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές για διπλά μέτρα και μέτρα.
"Η Γερμανία επέμενε στη δημοσιονομική της ισχύ, την οποία δεν είχαν άλλα μέρη της ΕΕ.
Με άλλα λόγια, η Γερμανία παραμέλησε τις ίσες ανταγωνιστικές ευκαιρίες εντός της ΕΕ.
Αυτό είναι ένα διπλό πρότυπο", είπε.
Ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Γερμανία ανέκαθεν τόνιζε τη σημασία της εσωτερικής αγοράς και των ίσων ανταγωνιστικών ευκαιριών, αλλά ταυτόχρονα αύξησε τη βοήθεια για τη βιομηχανία και τους καταναλωτές της.
Σε συνέντευξή του, ο Βαρουφάκης αποκάλεσε επίσης «πολιτικό νάνο» τον σημερινό καγκελάριο Olaf Scholz και κατηγόρησε την πρώην επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Angela Merkel, ότι «ξοδεύει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης