Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκαλεί παγκόσμιο δέος ο χάρτης του πληθωρισμού – Που βρίσκεται στο …285%

Προκαλεί παγκόσμιο δέος ο χάρτης του πληθωρισμού – Που βρίσκεται στο …285%
Oι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη παραπαίουν, προκαλώντας φόβους για παγκόσμιο στασιμοπληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει ότι αναμένει πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι σημαντικές σε όλο τον κόσμο καθ' όλη τη διάρκεια του 2022.
Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει η Katharina Buchholz της Statista, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι χειρότερος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου οι αυξήσεις των τιμών προβλέπεται να φτάσουν το 9,9% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, ο αριθμός αυτός υπολογίστηκε στο 7,2% από το ΔΝΤ.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο 2022, ο οργανισμός αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό προς τα πάνω - κατά 3,3% για τις ανεπτυγμένες χώρες και 4% για τις αναπτυσσόμενες.

Υψηλές πιέσεις πριν από τον πόλεμο

Αυτό δείχνει, ότι ακόμη και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό ήταν ήδη αρκετά υψηλές με το «έμφραγμα» στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω των αυξημένων καταναλωτικών αναγκών, που ακολούθησαν τα lockdowns για τον Covid.
Ήδη έχει προκληθεί άνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί από τη Μεγάλη Ύφεση.
Ακόμη χειρότερα, οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη παραπαίουν, προκαλώντας φόβους για παγκόσμιο στασιμοπληθωρισμό.
Επειδή πολλές αναπτυσσόμενες χώρες βιώνουν οικονομική ανάπτυξη, ο πληθωρισμός είναι γενικά υψηλότερος κατά μέσο όρο σε αυτήν την ομάδα κρατών.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πληθωρισμός δεν μπορεί να πλήξει σκληρά τις μη βιομηχανικές χώρες, εάν συμβεί σε μια εποχή που οι οικονομίες τους δοκιμάζονται.

Το ...284,9%

Οι χώρες που αντιμετωπίζουν συγκρούσεις, αναταραχές ή μεγάλα οικονομικά προβλήματα το 2022 αναμένεται να δουν ρυθμούς πληθωρισμού πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 8,8%. Ανάμεσά τους η Βενεζουέλα, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε, η Τουρκία και η Αργεντινή.
Εντυπωσιακό είναι το 284,9% στη Ζιμπάμπουε, όπως και το 210% στη Βενεζουέλα.
infla.jpeg
Συνολικά 95 χώρες – από τον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο – προβλέπεται να δουν πληθωρισμό πάνω από 5% αλλά κάτω από 10%.
Αυτές βέβαια είναι περισσότερες από τις 80 που αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο ή κάτω από το όριο του 5 %.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης