Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενεργειακό σοκ και δέος: Χωρίς θέρμανση το χειμώνα 26 εκατομμύρια Βρετανοί - Μηνύματα τρόμου από BBC

Ενεργειακό σοκ και δέος: Χωρίς θέρμανση το χειμώνα 26 εκατομμύρια Βρετανοί - Μηνύματα τρόμου από BBC

Τι σημαίνει του ανώτατου ορίου για τους λογαριασμούς ενέργειας – Εκτοξεύεται το κόστος διαβίωσης

Σχετικά Άρθρα

Η κατάργηση της εγγύησης για ύψος των τιμών της ενέργειας από τον Απρίλιο του επόμενου έτους (2023) θα μπορούσε να οδηγήσει σχεδόν 11 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά να περιέλθουν σε ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με καταγγελία καταναλωτικών οργανώσεων.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από ένα στα τρία βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζοφερή προοπτική όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών: υπολογίζεται ότι υπάρχουν 28,1 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μέσο νοικοκυριό στη Βρετανία έχει 2,36 άτομα.
Η οργάνωση End Fuel Poverty περιέγραψε την προοπτική ως «ιδιαίτερα τρομακτική» και προέτρεψε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί σε ένα νέο πακέτο στήριξης και μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, παράλληλα με τις επενδύσεις σε μόνωση κατοικιών και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η προβλεπόμενη αύξηση από τα σημερινά επτά εκατομμύρια νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια σε 10,7 εκατομμύρια μετά την άρση της εγγύησής της που περιορίζει τον μέσο λογαριασμό ενέργειας των νοικοκυριών στις 2.500 στερλίνες από τον Απρίλιο θα μειωθεί ελαφρώς – αλλά θα συνεχίσει να αφήνει 10,1 εκατομμύρια νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια το χειμώνα του 2023/24, είπε η ομάδα.

Διαμαρτυρία στο Λονδίνο

Τα στοιχεία έρχονται καθώς διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο Λονδίνο για να ζητήσουν από τους βουλευτές να υποστηρίξουν σχέδια για καθολική βασική ενεργειακή αποζημίωση για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, μαγειρέματος και φωτισμού, σύμφωνα με την έκθεση «Energy For All» που θα παραδοθεί στην Downing Street την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 με περισσότερα από 600.000 υπογραφές.
Η εκστρατεία Warm This Winter ζήτησε την άμεση αναστολή όλων των αναγκαστικών μεταφορών νοικοκυριών σε ακριβότερους μετρητές με προπλητωμενες χρεώσεις, επισήμανε με δικαστικό ένταλμα είτε εξ αποστάσεως μέσω έξυπνων μετρητών.
Η Ruth London, από την Fuel Poverty Action, δήλωσε: «Η προοπτική είναι ειλικρινά τρομακτική.
Είναι πλέον ακόμη πιο ουσιαστικό –και πιο δυνατό– να κερδίσουμε ένα εντελώς νέο πλαίσιο τιμολόγησης όπως το Energy For All.
Τέλος, υπάρχει τώρα υποστήριξη για αυτό μέσα στο Κοινοβούλιο».
Ο Simon Francis, συντονιστής του End Fuel Poverty Coalition, είπε:
«Η κυβέρνηση μπορεί να έφερε κάποια σταθερότητα στις αγορές, αλλά έχει κόστος η τεράστια αστάθειας στα οικονομικά των νοικοκυριών».

Οικονομική υποστήριξη 

«Ο νέος υπουργός Οικονομικών πρέπει να εργαστεί γρήγορα, και με ομάδες καταναλωτών και φιλανθρωπικές οργανώσεις, για να σχεδιάσει ένα νέο πακέτο στήριξης και μεταρρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά που θα βοηθήσει όσους βρίσκονται σε αδυναμία τώρα και μετά τον Απρίλιο.
«Αλλά ενώ η εστίαση στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί τώρα να έχει μετατοπιστεί στον ερχόμενο Απρίλιο, εκατομμύρια από τους πιο ευάλωτους θα ζουν σε κρύα και υγρά σπίτια αυτόν τον χειμώνα και θα χρειαστούν περαιτέρω οικονομική και μη οικονομική υποστήριξη».
Οι εταιρείες προτρέπονται να χρεώσουν στους πελάτες τώρα τα ποσά των ενισχύσεων.

Οι πληρωμές

Εν τω μεταξύ, ο ιστότοπος καταναλωτών MoneySavingExpert (MSE) προέτρεψε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας να επιτρέψουν στους πελάτες με έξυπνους μετρητές να χρησιμοποιήσουν την πληρωμή κρατικής υποστήριξης 400 λιρών για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να διατηρήσουν τη θέρμανση αυτό το χειμώνα.
Οι πελάτες με παραδοσιακούς μετρητές μπορούν να αποφασίσουν πού θα χρησιμοποιήσουν καλύτερα τις πληρωμές, οι οποίες πραγματοποιούνται σε έξι μηνιαίες δόσεις  από τώρα έως τον Μάρτιο του 2023, καθώς αποστέλλονται ως κουπόνι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας ή αερίου.
Ωστόσο, για όσους διαθέτουν έξυπνους μετρητές, η πληρωμή συνήθως εφαρμόζεται στον μετρητή ηλεκτρικής τους ενέργειας με προεπιλογή, επομένως έχουν λιγότερες επιλογές.
Ο Gary Caffell, επικεφαλής ενέργειας της MSE, δήλωσε: «Εκτιμούμε ότι οι προμηθευτές ενήργησαν γρήγορα για να παράσχουν την πρώτη από αυτές τις κρίσιμες ενυσχίσεις.

Χρειάζεται ευελίξία

«Αλλά σε συνδυασμό με την ευρύτερη κρίση κόστους ζωής – που επηρεάζει όλους τους άλλους τομείς των οικονομικών των ανθρώπων – το να μην επιτρέπει στους πελάτες την ευελιξία να μεταφέρουν ορισμένες ή όλες αυτές τις πληρωμές σε μετρητές φυσικού αερίου θέτει αυτούς τους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι ευάλωτοι, σε πολύ υψηλότερο κίνδυνο φθάνοντας σε σημείο κρίσης τους επόμενους μήνες.
«Μερικοί μπορεί απλώς να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους».

Μηνύματα τρόμου από BBC

Tο BBC φέρεται να ετοίμασε κρυφά μηνύματα έκτακτης ανάγκης που θα διαβαστούν στο ραδιόφωνο σε περίπτωση μεγάλης διακοπής ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτόν τον χειμώνα, λόγω ενεργειακών ελλείψεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Guardian, το BBC, ως μέρος του προγραμματισμού για σενάρια έκτακτης ανάγκης, έχει δημιουργήσει σενάρια που θα βοηθούσαν «να καθησυχάσουν το κοινό» εάν επρόκειτο να υπάρξει «μεγάλη απώλεια ισχύος» στο Εθνικό Δίκτυο, το οποίο προμηθεύει με ρεύμα Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία.
Η Βόρεια Ιρλανδία δεν αποτελεί μέρος του ίδιου ηλεκτρικού δικτύου και επομένως δεν θα επηρεαστεί.
Κατά τη διάρκεια εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, το BBC έχει την ευθύνη να παρέχει πληροφορίες στη χώρα, ως μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Τα μηνύματα του BBC, τα οποία θα μεταδίδονται σε συχνότητες των FM θα προειδοποιούν το κοινό ότι η διακοπή ρεύματος μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες.
Ένα σενάριο για ένα υποθετικό δελτίο ειδήσεων προειδοποιεί ότι «οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση… οι άνθρωποι καλούνται να μην επικοινωνούν μαζί τους εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο».
Ένα άλλο σενάριο σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ελπίζει να αποκατασταθεί η ισχύς τις επόμενες 36 έως 48 ώρες».
Energy Price Guarantee changes: What do they mean for you?
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης