Τελευταία Νέα
Διεθνή

Peskov: Η Δύση έχει «ουσιαστικά κλέψει» αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος με τις κυρώσεις

Peskov: Η Δύση έχει «ουσιαστικά κλέψει» αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος με τις κυρώσεις
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτόξευσε νέες κατηγορίες κατά της Δύσης

Σφοδρή επίθεση κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι έχουν «ουσιαστικά κλέψει» τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, μέσω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις πληροφορίες της Ρωσίας περί της ύπαρξης «βρώμικης» βόμβας που κατηγορεί το Κίεβο πως έχει στα χέρια του.
Ειδικότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την πρόταση της ΕΕ να περάσουν «παγωμένα» ρωσικά assets στην Ουκρανία, ο Peskov απάντησε «σε γενικές γραμμές, ένα μεγάλο μέρος των assets μας έχει ουσιαστικά κλαπεί από ορισμένες δυτικές χώρες».
Σημειώνεται ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν «παγώσει» περίπου το 50% του ρωσικού χρυσού και των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, που διαμορφώνεται σε περίπου 640 δισ. δολ. πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, δήλωσε ότι το μπλοκ θα πρέπει να σκεφτεί τη μεταφορά «παγωμένων» ρωσικών αποθεμάτων στην Ουκρανία.

Τι είπε για τη «βρώμικη» βόμβα

Ο Peskov έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις καταγγελίες που διατυπώνει η Ρωσία σχετικά με τη «βρώμικη» βόμβα που κατηγορεί το Κίεβο πως έχει στα χέρια του.
«Η δυσπιστία ορισμένων κρατών της Δύσης στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική πλευρά για την ύπαρξη «βρώμικης» βόμβας, δεν σημαίνει ότι παύει να υφίσταται η απειλή χρήσης μιας τέτοιας βόμβας.
Η απειλή είναι προφανής» υποστήριξε ο Peskov, επισημαίνοντας ότι οι πληροφορίες αυτές τέθηκαν υπόψη πολλών ξένων υπουργών Άμυνας από το Ρώσο υπ. Άμυνας, Sergei Shoigu.
«Είναι στο χέρι τους να πιστέψουν ή να μην πιστέψουν» υπογράμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Υπενθυμίζεται πως το State Department, μετά τη σχετική ανακοίνωση που έγινε από τη ρωσική πλευρά, ανακοίνωσε πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες δυτικές χώρες, όπως π.χ. η Μ. Βρετανία και η Γαλλία, δεν θεωρούν δικαιολογημένες τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για το ενδεχόμενο το Κίεβο να κάνει χρήση μιας «βρώμικης» βόμβας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης