Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέσω «σφαλμάτων και παραλείψεων» γλιτώνει η Τουρκία την κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών - Όλα νόμιμα διαβεβαιώνει ο Nebati

Μέσω «σφαλμάτων και παραλείψεων» γλιτώνει η Τουρκία την κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών - Όλα νόμιμα διαβεβαιώνει ο Nebati
Ο Nebati προέβλεψε ότι το σερί των εισροών θα συνεχιστεί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα αποφύγει "πολύ άνετα" μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών
Μέσω μιας σπάνιας συνέντευξης στους Financial Times υπερασπίστηκε τις πολιτικές της Άγκυρας ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Nureddin Nebati, διαβεβαιώνοντας ότι οι οικονομικοί δεσμοί με την Ρωσία είναι καθόλα νόμιμοι.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Nebati, οι δεσμοί με τη Ρωσία είναι στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, απορρίπτοντας τις ανησυχίες που εκφράζουν οι δυτικές κυβερνήσεις ότι η χώρα χρησιμεύει ως κερκόπορτα για τη Μόσχα προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις.
Παραδέχθηκε όμως ότι υπήρξε ένα είδος... βιασύνης στην εισροή μετρητών στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ ανησυχούν ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Μαύρη Θάλασσα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακουφίζει τις οικονομικές πιέσεις στη Μόσχα με το να μην συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις, ο Nebati επέμεινε ότι οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών ήταν "νόμιμοι".
"Η Τουρκία είναι μια χώρα που ενεργεί πολύ προσεκτικά στο πλαίσιο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Δεν είναι μια χώρα που συμπεριφέρεται με τρόπους που θα προκαλέσουν παραβιάσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Είμαστε πολύ σαφείς σε αυτό", δήλωσε ο Nebati σε μια σπάνια συνέντευξη.
"Όλα έρχονται σε εμάς μέσω νόμιμων οδών", πρόσθεσε.

Η συμβολή των εισροών

Η οικονομία της Τουρκίας, η οποία βασίζεται στις εισροές ξένων κεφαλαίων, δέχεται μεγάλη πίεση από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, την εκτίναξη του αμερικανικού δολαρίου και τις ανορθόδοξες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές που έχουν οδηγήσει τους παραδοσιακούς επενδυτές να εγκαταλείψουν μία από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές του κόσμου.

Ο Nebati, ο οποίος διορίστηκε τον Δεκέμβριο, έριξε επίσης φως στα μυστηριώδη κεφάλαια που έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - το οποίο προκαλείται από έναν λογαριασμό εισαγωγών που υπερβαίνει την αξία των εξαγωγών της χώρας.
Οι καθαρές εισροές που κατηγοριοποιούνται από την τουρκική κεντρική τράπεζα ως "καθαρά σφάλματα και παραλείψεις" - χρήματα των οποίων η προέλευση είναι ασαφής - έφτασαν το ρεκόρ των 28 δισ. δολαρίων τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022.
Οι εισροές αυτές χρηματοδότησαν περίπου το 70% του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ύψους 40 δισ. δολαρίων κατά την ίδια περίοδο και έχουν προκαλέσει την ενόχληση των οικονομολόγων και των δυτικών κυβερνήσεων.
Ο Nebati δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα μη καταγεγραμμένα έσοδα από τον τουρισμό αποτελούν βασική συνιστώσα.
Μερικά προέρχονταν από Ρώσους, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούσαν μετρητά επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, είπε.
Οι Ρώσοι ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα ξένων επισκεπτών της Τουρκίας φέτος.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ως άλλη πηγή εισροών το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν "περικυκλωμένη από πολέμους" στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ.
Πρόσθεσε ότι τουρκικές εταιρείες και ιδιώτες είχαν επαναπατρίσει χρήματα που διατηρούνταν σε υπεράκτιες περιοχές πίσω στη χώρα - ένα φαινόμενο που, όπως είπε, ήταν επίσης μερικές φορές βασισμένο σε μετρητά.
Όλα τα χρήματα ήταν νόμιμα, παρά τις ανησυχίες στις δυτικές πρωτεύουσες ότι η χρήση μετρητών καθιστά αδύνατο τον εντοπισμό της πραγματικής προέλευσης των κεφαλαίων, είπε.
Ο Nebati προέβλεψε ότι το σερί των εισροών θα συνεχιστεί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα αποφύγει "πολύ άνετα" μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών κατά το επόμενο έτος, παρά τον λογαριασμό εισαγωγών ενέργειας ύψους 100 δισ. δολαρίων που αντιμετωπίζει.

Ενεργειακή κρίση

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Τουρκία πιέζει σκληρά για μια έκπτωση στην τεράστια ποσότητα φυσικού αερίου που αγοράζει από τη Ρωσία - η οποία θα μείωνε την πίεση στην τουρκική λίρα και θα ενίσχυε τον πρόεδρο Erdogan ενόψει των κρίσιμων εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο καλοκαίρι.

Η Τουρκία ζητά επίσης από τη ρωσική Gazprom τη δυνατότητα να καθυστερήσει την πληρωμή.
Ο Nebati δήλωσε ότι αναμένει "καλά νέα" και στα δύο μέτωπα.
Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι χρήματα έχουν μεταφερθεί από την κρατική πυρηνική υπηρεσία της Ρωσίας στην Τουρκία για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στη νότια ακτή της χώρας - μια κίνηση που, σύμφωνα με αναλυτές, έχει ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας κατά περίπου 5 έως 10 δισ. δολάρια.
Ο ίδιος αρνήθηκε να προσδιορίσει το ποσό.

Νομισματική ανορθοδοξία

Ο Nebati, ο οποίος είναι ο τρίτος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας μέσα σε τρία χρόνια, προέβη σε μια σθεναρή υπεράσπιση της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής του Erdogan, επιμένοντας ότι η χώρα περνάει έναν "μετασχηματισμό".
Ο Erdogan, ο οποίος απορρίπτει την καθιερωμένη οικονομική αρχή ότι η αύξηση των επιτοκίων περιορίζει τον πληθωρισμό, έχει προεδρεύσει μιας σειράς νομισματικών κρίσεων και περιόδων εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού, καθώς επέμεινε στη μείωση του κόστους δανεισμού για την προώθηση της ανάπτυξης.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 83% τον Σεπτέμβριο.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι ακολουθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει την αδύναμη λίρα -η οποία έχει χάσει περίπου το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε 12 μήνες- για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να τονώσει τις εξαγωγές.
Όμως η αναταραχή έχει προκαλέσει απότομη πτώση της ευημερίας, με το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να μειώνεται από το ανώτατο επίπεδο των περίπου 12.500 δολαρίων το 2013 σε περίπου 9.500 δολάρια πέρυσι.

Ο Nebati δήλωσε ότι η φαινομενική ευημερία πριν από μια δεκαετία ήταν ένας "εικονικός πλούτος", επειδή η χώρα είχε μια υπερβολικά ισχυρή λίρα, υψηλό εξωτερικό χρέος, μεγάλες ποσότητες εισαγωγών, χαμηλή εγχώρια παραγωγή και "ο πλούτος μεταφερόταν εκτός της χώρας".
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι πολλοί Τούρκοι περνούν μια "επώδυνη περίοδο" - και ότι ο ίδιος είχε αναγκαστεί να περιορίσει τις αγορές του όταν ταξίδευε στο εξωτερικό.
Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τον πόνο μέσω κοινωνικών μεταβιβάσεων, συμπεριλαμβανομένων δύο αυξήσεων του κατώτατου μισθού φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης