Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε απόγνωση η πρόεδρος της Μολδαβίας παραδέχεται: Η χώρα αντιμετωπίζει την χειρότερη κρίση στην ιστορία της - Απειλή τα μπλακ αουτ

Σε απόγνωση η πρόεδρος της Μολδαβίας παραδέχεται: Η χώρα αντιμετωπίζει την χειρότερη κρίση στην ιστορία της - Απειλή τα μπλακ αουτ
Και ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά
Σχετικά Άρθρα
Τα μεγάλα μπλακ άουτ στη Μολδαβία έχουν αποτραπεί μέχρι στιγμής, αλλά παραμένουν πιθανά, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αυτό που η Πρόεδρος Μάγια Σαντού αποκάλεσε ως τη «χειρότερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία».
Η χώρα έχασε τις εισαγωγές της από την Ουκρανία αφού οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας και η περικοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στη Μολδαβία ανάγκασε τον κύριο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας - που προηγουμένως παρείχε περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της Μολδαβίας - να μειώσει την παραγωγή.
«Η Μολδαβία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της και η αντιμετώπιση του ερχόμενου χειμώνα εξαρτάται από τον καθένα μας», δήλωσε η Πρόεδρος Μάγια Σαντού στην αρχή της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας (CSS), που συγκλήθηκε στις 24 Οκτωβρίου για να συζητήσει τις τρέχουσες απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η προεδρία στις 25 Οκτωβρίου.
Αυτή η κατάσταση αναγκάζει την κυβέρνηση της Μολδαβίας να περιορίσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς.

Αναπροσαρμογή 

Οι βιομηχανικές εταιρείες καλούνται να επαναπρογραμματίσουν τις ενεργοβόρες διεργασίες τους εκτός των ωρών αιχμής και οι κάτοικοι να μην χρησιμοποιούν ανελκυστήρες τις ίδιες ώρες αιχμής για να αποφύγουν τον εγκλωβισμό τους λόγω μπλακ άουτ, με απόφαση της επιτροπής εξαιρετικών καταστάσεων (CSE).
Η Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου κατά 30% στις αρχές Οκτωβρίου και ενδέχεται να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές τον Νοέμβριο.
Ο χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και οι βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις της Μολδαβίας στο ρωσικό αέριο είναι τεχνικά περιορισμένες.
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής MoldGRES στην Υπερδνειστερία ελέγχεται από τη ρωσική InterRAO, αλλά λειτουργεί στην αυτονομιστική περιοχή, η οποία μέχρι στιγμής έχει δράσει για να αποτρέψει οποιαδήποτε περιττή σύγκρουση με τις αρχές στο Κισινάου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι εντάσεις που σχετίζονται με τον διαχωρισμό των σπάνιων προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μεταξύ της Υπερδνειστερίας και της υπόλοιπης Μολδαβίας, μέχρι στιγμής είναι ήπιες όμως, ενδέχεται να αυξηθούν εάν η Gazprom μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις της από την 1η Νοεμβρίου.
Επίσης, τον Οκτώβριο, επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας άφησαν πάνω από ένα εκατομμύριο ουκρανικά νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η στόχευση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας σημαίνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει τις εξαγωγές στη Μολδαβία.
Το ηλεκτρικό δίκτυο της Μολδαβίας λειτουργεί επί του παρόντος υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης, με υποστήριξη έκτακτης ανάγκης από τη Ρουμανία.
Ένα νέο συμβόλαιο ισχύος 50 MW έχει επίσης υπογραφεί από την OMV Petrom με τον κρατικό έμπορο ενέργειας της Μολδαβίας Energocom.
Η Energocom ανακοίνωσε ότι το buffer φυσικού αερίου της αυξήθηκε στα 89,5 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η Μολδαβία χρειάζεται 2,36 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα μόνο για θέρμανση, επιπλέον των 5 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως που έλαβε τον Οκτώβριο από την Gazprom. Από τα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, τα δύο τρίτα πηγαίνουν στην Υπερδνειστερία και το ένα τρίτο στη Μολδαβία, η οποία έχει περιορισμένη δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας (100 MW).

Ο ρόλος της Ρουμανίας 

Τεχνικά προβλήματα στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής MoldGRES στην αυτονομιστική Υπερδνειστερία - η κύρια πηγή ενέργειας για τη Μολδαβία - ανάγκασαν τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας να ζητήσει περισσότερη υποστήριξη από τη Ρουμανία στις 25 Οκτωβρίου, η οποία βοήθησε στην εξισορρόπηση του συστήματος για την απώλεια 100 MW μεταξύ 9:30 και 12:00.
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Nicolae Ciuca εκτίμησε ότι η Ρουμανία μπορεί να παραδίδει περίπου 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό κατά τη χειμερινή περίοδο εάν η Gazprom μειώσει τις παραδόσεις της και ακόμη και η Ρουμανία χρειάζεται φυσικό αέριο κατά τις κρύες μέρες του χειμώνα, όταν ο ρυθμός εξόρυξης από ίδιες καταθέσεις δεν αρκεί.
Η Energocom είχε ήδη υπογράψει συμβόλαιο 100 MW με τη ρουμανική Hidroelectrica μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Όλοι οι Ρουμάνοι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να πωλούν ηλεκτρική ενέργεια στη Μολδαβία σε τιμή όχι μεγαλύτερη από 450 RON (90 €) ανά MWh — που είναι το ανώτατο όριο τιμής και για την εγχώρια αγορά.
Ωστόσο, τεχνικά η διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να φέρει ηλεκτρική ενέργεια σε ρυθμό υψηλότερο από 225 MW στη Μολδαβία, ακόμη και αν υποτεθεί ότι η συμπληρωματική ισχύς των 100 MW που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ρουμανία είναι σταθερή (μέχρι τώρα, η διασύνδεση ονομαζόταν 125 MW, αλλά προστέθηκαν 100 MW, πιθανώς χρησιμοποιώντας τμήματα του δικτύου της Ουκρανίας).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης