Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall, παρά την αύξηση του ΑΕΠ - Στο -0,35% ο S&P 500, ο Nasdaq -1,39% - Στο -26% η Meta

Νευρικότητα στη Wall, παρά την αύξηση του ΑΕΠ - Στο -0,35% ο S&P 500, ο Nasdaq -1,39% - Στο -26% η Meta
Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά 75 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν.
Σχετικά Άρθρα
Με μικτά πρόσημα διαπραγματεύονται σήμερα Πέμπτη 27/10 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρότι τα στοιχεία για το γ' τρίμηνο «έδειξαν» ανάπτυξη καλύτερη του αναμενομένου.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ «έτρεξε» με ρυθμό 2,6% σε ετήσια βάση, τερματίζοντας δύο συνεχόμενες τριμηνιαίες μειώσεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Morgan Stanley, η bear market στη Wall Street θα τελειώσει νωρίτερα από ό,τι νομίζουν οι επενδυτές
«Πιστεύουμε ότι τελικά η bear market θα τελειώσει πιθανότατα κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023» δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας Wilson, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, προσθέτοντας:
«Όλα αυτά υπόκεινται σε αναθεώρηση.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, αν ο S&P 500 σπάσει την αντίσταση των 3.650 μον., θα είμαστε και πάλι bearish».

Σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο +0,94%, στις 32.139 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,35%, στις 3.817 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχει απώλειες -1,39%, στις 10.818 μονάδες
21.42.JPG

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί στο 3,98% από 4,06% προηγουμένως.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Meta δέχεται αναταράξεις από το βράδυ της Τετάρτης 26/10, όταν και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της για τη χρήση του γ' τριμήνου και έρχονται να προστεθούν στην αξία που έχει χάσει η μητρική εταιρεία της Facebook και ο ιδιοκτήτης της, Mark Zuckerberg.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η περιουσία του έχει υποχωρήσει κατά 100 δισ. δολάρια μέσα στους τελευταίους 13 μήνες, αφήνοντας τον επικεφαλής της Meta με συνολική περιουσία 38,1 δισ. δολαρίων όταν τον Σεπτέμβριο του 2021 αυτή ανερχόταν σε 142 δισ. δολάρια.
Ο Mark Zuckerberg έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, φέρνοντας τον στη 23η θέση του σχετικού πίνακα.

Αντίθετα, κέρδη 45 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Shell για το γ' τρίμηνο, μειωμένα από το ρεκόρ του προηγούμενου τριμήνου λόγω της ασθενέστερης διύλισης και των συναλλαγών φυσικού αερίου.
Παράλληλα ανακοίνωσε σχέδια για σημαντική αύξηση του μερίσματός της μέχρι το τέλος του έτους, όταν ο διευθύνων σύμβουλός της αποχωρήσει.
Η Shell επέκτεινε επίσης το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της, ανακοινώνοντας σχέδια για αγορά μετοχών ύψους 4 δισ. δολαρίων τους επόμενους τρεις μήνες, μετά την ολοκλήρωση 6 δισ. δολαρίων το προηγούμενο τρίμηνο.
3_214.jpg
Μειωμένα καθαρά κέρδη κατά 52% σε ετήσια σύγκριση κατέγραψε η Meta (μητρική της Facebook) για το γ’ τρίμηνο 2022, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 4,4 δισεκ. δολάρια.
Η επίδοση ήταν κατώτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με αποτέλεσμα η μετοχή να σημειώνει «βουτιά» 12% μετα-συνεδριακά στη Wall Street.
Τα έσοδα της Meta ωστόσο κινήθηκαν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, στα 27,71 δισ. δολάρια έναντι των 27,38 που περίμενε η αγορά.
Για το δ’ τρίμηνο του 2022, η Meta εκτίμησε ότι τα έσοδά της θα κινηθούν στο εύρος των 30 με 32,5 δισ. δολαρίων, όταν οι εκτιμήσεις των αναλυτών τα τοποθετούσαν στα 32,2 δισ.

Στα μάκρο, τις 217.000 έφτασαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.
Πρόκειται για οριακή άνοδο καθώς αυξήθηκαν κατά 3.000 συγκριτικά με την προηγούμενη καταμέτρηση.
Επιπλέον, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν στα 1,438 εκατ. έναντι 1,390.
1_226.jpg
2_275.jpg

Επίσης, άνω των εκτιμήσεων κινήθηκε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά το γ' τρίμηνο του 2022, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, ανακάμπτοντας από δύο διαδοχικές μειώσεις κατά το α' εξάμηνο του έτους, που αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για το εάν οι ΗΠΑ έχουν βυθιστεί σε ύφεση.
Η επίσημη ανάκαμψης της οικονομίας έρχεται λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Κογκρέσου τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι τα καλά νέα μπορεί να μην έχουν διάρκεια: Η πλειοψηφία των οικονομολόγων πιστεύει ότι η ύφεση θα έρθει το επόμενο έτος.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας.
Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 0,998 δολ./ευρώ.
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στο +3,7% στα 108 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +1% στα 94,74 δολ.το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +1,5% στα 89,22 δολ. το βαρέλι.

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά 75 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν.
αλλά και από τα επιπλέον μέτρα για περιορισμένη πρόσβαση σε ρευστότητα
Η προσοχή στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα, με την Credit Suisse να σημειώνει πτώση -12% μετά την παρουσίαση των σχεδίων αναδιάρθρωσης.
Η Credit Suisse υποχώρησε κατά 18%, αφού ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αντλήσει 4 δισ. ελβετικά φράγκα (4,05 δισ. δολάρια) από την πώληση μετοχών, ενώ παράλληλα θα περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αποσχίσει την επενδυτική της τράπεζα, σε μια προσπάθεια να ανακάμψει από τις μεγάλες ζημιές.
Από την άλλη, η ενεργειακή εταιρεία Shell ανακοίνωσε κέρδη τρίτου τριμήνου ύψους 9,45 δισ. δολαρίων ενώ σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά το μέρισμά της έως το τέλος του έτους και παράλληλα να επέκτεινε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Ο δείκτης DAX στη Γερμανία διαπραγματεύτηκε στο +0,21%, στις 13,223 μονάδες
Ο δείκτης CAC στο Παρίσι σημεώσε πτώση -0,51%, στις 6,244 μονάδες
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει άνοδο +0,93%, στις 22.598 μονάδες
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σε οριακή άνοδο +0,25%, στις 7,073 μονάδες
europe_klisimo_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης