Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανός συνταγματάρχης κατηγορεί τις ΗΠΑ για το χτύπημα στους Nord Stream

Αμερικανός συνταγματάρχης κατηγορεί τις ΗΠΑ για το χτύπημα στους Nord Stream
Πολλές χώρες είχαν κίνητρο να διαπράξουν αυτό το σαμποτάζ, είπε ο απόστρατος συνταγματάρχης, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το πιο ξεκάθαρο κίνητρο.
Σχετικά Άρθρα
Η Ουάσιγκτον βρίσκεται πιθανότατα πίσω από το σαμποτάζ στο Nord Stream, δήλωσε ο απόστρατος γερουσιαστής του αμερικανικού στρατού και συνταγματάρχης Richard Black.
«Υποθέτω ότι το έκαναν οι ΗΠΑ», είπε.
Ο πολιτικός είπε ότι μόνο λίγες χώρες του Βορειοατλαντικού μπλοκ θα μπορούσαν να οργανώσουν κάτι τέτοιο λόγω τεχνολογικής πολυπλοκότητας.
«Ποιος είχε τα χρήματα για να ανατινάξει τον αγωγό φυσικού αερίου;
Σίγουρα όχι η Ουκρανία , μόνο αν κάποιος δεν τη βοηθούσε», πρόσθεσε ο Black.
Πολλές χώρες είχαν κίνητρο να διαπράξουν αυτό το σαμποτάζ, είπε ο απόστρατος συνταγματάρχης, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το πιο ξεκάθαρο κίνητρο.
«Είναι αυτοί που έχουν τα μέσα, την ευκαιρία και το κίνητρο», επιβεβαίωσε ο γερουσιαστής.
Ο Richard Black υπενθύμισε επίσης ότι ο Joe Biden ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή του να καταστρέψει το Nord Stream 2 σε περίπτωση « ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
Ένας δημοσιογράφος στη συνάντηση όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε την ανακοίνωση ρώτησε πώς ήταν δυνατό αυτό εάν το έργο ήταν υπό γερμανικό έλεγχο , στον οποίο ο Biden απάντησε: «Σας διαβεβαιώνω ότι μπορούμε να το κάνουμε».

«Είμαι πατριώτης, έχω διακινδυνεύσει τη ζωή μου εκατοντάδες φορές για τη χώρα μου, αλλά ανησυχώ για την εξωτερική πολιτική της χώρας μου», είπε ο γερουσιαστής

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, σημειώθηκαν εκρήξεις σε δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου, τον Nord Stream και τον Nord Stream 2, στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας , οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις κύριες γραμμές.
Στο Βερολίνο, τη Στοκχόλμη και την Κοπεγχάγη δεν αποκλείστηκε η στοχευμένη δολιοφθορά.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Τζέπε Κόφοντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Δανίας δεν σκοπεύει να επιτρέψει στη Ρωσία να συμμετάσχει στην έρευνα για τα αίτια της έκρηξης.
Στη Μόσχα, με τη σειρά τους, τονίζουν ότι χωρίς τη συμμετοχή Ρώσων ειδικών, καμία έρευνα δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη και αντικειμενική.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα , στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις του ΝΑΤΟ με χρήση εξοπλισμού βαθέων υδάτων. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Putin, «οι κυρώσεις δεν αρκούν για τους Αγγλοσάξονες», έχουν αρχίσει να καταστρέφουν την πανευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης