Τελευταία Νέα
Διεθνή

Meta: Πέρασε η εποχή που το Facebook ήταν γίγαντας – Tώρα δεν είναι καν στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ

Meta: Πέρασε η εποχή που το Facebook ήταν γίγαντας – Tώρα δεν είναι καν στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ
Η αλήθεια είναι πως διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016, όταν ο Obama ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ.
Δεκαέξι μήνες αφότου το Facebook ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και μπήκε μετά βαΐων και κλάδων στο αποκλειστικό κλαμπ που αποτελείται από την Apple, τη Microsoft, την Alphabet και την Amazon, η μητρική της εταιρεία, η Meta αξίζει λιγότερο από το Home Depot και μόλις λίγο περισσότερο από την Pfizer και την Coca-Cola.

Η Meta δεν είναι πλέον μεταξύ των 20 πιο πολύτιμων εταιρειών των ΗΠΑ, μετά και την πτώση της μετοχής κατά 23% την Πέμπτη 27/10.
Η εταιρεία έχει χάσει το 70% της αξίας της φέτος και το 74% από τότε που η μετοχή κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.
Αυτό σε απλά «οικονομικά» μεταφράζεται σε απώλειες συνολικού ύψους άνω των 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η αλήθεια είναι πως διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016, όταν ο Obama ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το ιστορικό της πτώσης

Η εκπληκτική κατάρρευση της τιμής της μετοχής της Meta θυμίζει τις ημέρες κατάρρευσης της dot-com, αλλά πολύ μεγαλύτερη από την άποψη της αξίας που διαγράφεται από μία μόνο εταιρεία.
Η διολίσθηση ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας και επιταχύνθηκε στις αρχές του 2022 αφού η εταιρεία είπε ότι η αλλαγή απορρήτου της Apple σε iOS θα είχε ως αποτέλεσμα έσοδα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg δεν μπόρεσε να σταματήσει την αιμορραγία και φαίνεται να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Από τότε που άλλαξε το όνομα της εταιρείας σε Meta πριν από ένα χρόνο, ο Zuckerberg είπε ότι το μέλλον της είναι το metaverse, ένα εικονικό σύμπαν εργασίας, παιχνιδιού και εκπαίδευσης.
Αλλά οι επενδυτές το βλέπουν απλώς ως ένα λάκκο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η βασική διαφημιστική επιχείρηση συρρικνώνεται.
Το Facebook προβλέπει τρίτη συνεχόμενη πτώση των εσόδων για το τέταρτο τρίμηνο.

Ένας κάπως μπερδεμένος Zuckerberg παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση και στον κόσμο».

«Υπάρχουν μακροοικονομικά ζητήματα, υπάρχει πολύς ανταγωνισμός, υπάρχουν προκλήσεις για τις διαφημίσεις που προέρχονται ειδικά από την Apple και, στη συνέχεια, υπάρχουν μερικά από τα πιο μακροπρόθεσμα πράγματα που αναλαμβάνουμε τα έξοδα επειδή πιστεύουμε ότι θα προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου », είπε ο Zuckerberg.
«Εκτιμώ την υπομονή και πιστεύω ότι όσοι είναι υπομονετικοί και επενδύουν μαζί μας θα ανταμειφθούν».

Πόσο πιο χαμηλά;

Η Meta διαπραγματεύεται πλέον με μόλις τριπλάσια έσοδα, λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου όρου της πενταετίας.
Τώρα αξίζει το μισό από το Berkshire Hathaway και έχει μικρότερη κεφαλαιοποίηση από εταιρείες όπως η UnitedHealth, η Chevron, η Έλι Λίλι, η Procter & Gamble, η Τράπεζα της Αμερικής και η AbbVie

Οι άλλες τέσσερις εταιρείες τεχνολογίας που ξεπέρασαν το όριο του τρισεκατομμυρίου δολαρίων εξακολουθούν να υπάρχουν και παραμένουν οι τέσσερις πιο πολύτιμες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, παρόλο που έχουν λάβει μεγάλες επιτυχίες φέτος μαζί με την υπόλοιπη αγορά.

Στον τομέα της τεχνολογίας, οι άλλες δύο εταιρείες που έχει μείνει πίσω η Meta είναι η Tesla και η Nvidia.
Επόμενη εταιρεία στη λίστα θα είναι η Oracle, η οποία σήμερα αποτιμάται σε λίγο πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ή 70 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από το Meta.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης