Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξανεμίστηκαν 800 δισ. μέσα σε μία εβδομάδα από τις Big Tech

Εξανεμίστηκαν 800 δισ. μέσα σε μία εβδομάδα από τις Big Tech

Μόνο η Apple κατάφερε να αντέξει ανακοινώνοντας έσοδα και κέρδη πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών

Σχεδόν 1 τρισ. δολάρια, 800 δισ. πιο συγκεκριμένα, εξανεμίστηκαν από την αξία των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας αυτή την εβδομάδα, με την αλματώδη ανάπτυξη να σταματά εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των αυξανόμενων πιέσεων κόστους.

Οι απώλειες στο χρηματιστήριο επιταχύνθηκαν αργά την Πέμπτη, αφού η Amazon σόκαρε τη Wall Street με μια αδύναμη πρόβλεψη εσόδων για το σημαντικό τέταρτο τρίμηνο του έτους, όταν οι αγορές των διακοπών συνήθως ενισχύουν τα έσοδά της.
Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου ανέφερε ότι τα έσοδα κατά την περίοδο αυτή είναι πιθανό να είναι έως και 15 δισ. δολάρια χαμηλότερα από τα 155 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Η είδηση επέκτεινε μια εκπληκτικά αδύναμη περίοδο κερδών από τους τεράστιους αμερικανικούς ψηφιακούς ομίλους, τερματίζοντας ένα κύμα ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι θα αντέξουν τον πληθωρισμό και την εξασθένηση της ανάπτυξης που πλήττουν την ευρύτερη οικονομία.
Η Amazon και η Microsoft δήλωσαν ότι η ανάπτυξη στις επιχειρήσεις τους στον τομέα του cloud computing επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι πελάτες έψαχναν να περιορίσουν τις δαπάνες τους.
Η είδηση πρόσθεσε στους φόβους ότι ορισμένες από τις επιχειρήσεις που θεωρούνταν πιο ανθεκτικές σε μια επιβράδυνση, όπως το cloud computing και η διαφήμιση αναζήτησης της Google, άρχισαν να υποφέρουν.
Η δυσμενής πρόβλεψη της Amazon επέκτεινε επίσης τον πόνο στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και η αντίδραση στα νέα για τα κέρδη της άφησε τη συνδυασμένη αξία των πέντε μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας - στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης οι Alphabet, Apple, Meta και Microsoft - περίπου 950 δισ. δολάρια χαμηλότερα από ό,τι όταν ξεκίνησε η περίοδος των κερδών.
Μόνο η Apple κατάφερε να αντέξει ανακοινώνοντας έσοδα και κέρδη πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Προειδοποιήσεις από τους αναλυτές

Η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, επέφερε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην πίστη της Wall Street στην ανθεκτικότητα της Μεγάλης Τεχνολογίας αργά την Τετάρτη, όταν ανακοίνωσε πτώση των περιθωρίων κέρδους της λόγω της υποχώρησης των διαφημιστικών εσόδων και της εκτίναξης του κόστους.
Αντανακλώντας το επιφυλακτικό κλίμα στο τέλος μιας δύσκολης τηλεφωνικής συνδιάλεξης για τα κέρδη, ο Brent Thill, αναλυτής της Jefferies, δήλωσε: "Υπάρχουν απλώς πάρα πολλά πειραματικά στοιχήματα σε σχέση με τα αποτελέσματα".
Σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές, οι αναλυτές της Morgan Stanley πρόσθεσαν ότι έσπασαν τη συνήθη πρακτική τους να μην εκδίδουν άμεσες υποβαθμίσεις αξιολογήσεων ως απάντηση σε κακές ειδήσεις, επειδή τα σχέδια δαπανών της Meta ήταν μια στιγμή που "άλλαζε τη θέση".
Η απώλεια εμπιστοσύνης της Wall Street στην πρόοδο του οράματος του metaverse εξαφάνισε 24,6% από τις μετοχές της Meta την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, μειώνοντας 84,6 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία.
Αυτό άφησε τις μετοχές της Meta 74% κάτω από το ρεκόρ που σημείωσαν πριν από 14 μήνες και επέκτεινε τη διήμερη πτώση των Big Tech που ξεκίνησε την Τρίτη με τα αδύναμα κέρδη της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google.
Οι φόβοι ότι οι Big Tech κάνουν πολύ λίγα για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των δαπανών της πυροδοτήθηκαν όταν η Alphabet δήλωσε ότι πρόσθεσε σχεδόν 13.000 νέους υπαλλήλους μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, μια από τις μεγαλύτερες προσλήψεις που έχει κάνει ποτέ, παρά την πρόσφατη εσωτερική έκκληση του διευθύνοντος συμβούλου Sundar Pichai προς την εταιρεία να γίνει πιο "εστιασμένη" στις δαπάνες της.
Όπως και η Meta, η Google δήλωσε επίσης ότι οι μαζικές κεφαλαιουχικές δαπάνες της θα συνεχιστούν, εντείνοντας τον αγώνα των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης