Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία κατηγορεί επισήμως τη Βρετανία πως εκείνη ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream - Εμπλοκή και στην επίθεση της Κριμαίας

Η Ρωσία κατηγορεί επισήμως τη Βρετανία πως εκείνη ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream - Εμπλοκή και στην επίθεση της Κριμαίας
Aντιπρόσωποι της μονάδας του Βρετανικού (Βασιλικού) Ναυτικού συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική, σύμφωνα με τη Μόσχα
Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε το Σάββατο (29/10/2022) ότι «εκπρόσωποι» μιας μονάδας του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας ανατίναξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Θάλασσα της Βαλτικής ενώ η Μόσχα εγκαλεί το Λονδίνο και για συμμετοχή στην επίθεση της Κριμαίας.
«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αντιπρόσωποι αυτής της μονάδας του Βρετανικού (Βασιλικού) Ναυτικού συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ανατινάζοντας τους αγωγού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βρετανική διάψευση

Η Βρετανία διαψεύδει τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι προσωπικό του βρετανικού πολεμικού ναυτικού ανατίναξε τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream τον περασμένο μήνα, χαρακτηρίζοντάς τους «ψευδείς ισχυρισμούς επικής κλίμακας», το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2022.
«Για να αποσπάσει την προσοχή από τον καταστροφικό χειρισμό της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καταφεύγει στο να πλασάρει ψευδείς ισχυρισμούς επικής κλίμακας» δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το Reuters.
«Αυτή η τελευταία επινοημένη ιστορία, λέει περισσότερα για τις διαφωνίες που γίνονται στο εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης παρά για τη Δύση».

Zakharova: Το θέμα στον ΟΗΕ

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, αλλά και το θέμα των εκρήξεων από τις οποίες προκλήθηκαν ζημίες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, τον Σεπτέμβριο.
«Η ρωσική πλευρά σκοπεύει να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, μέσω κυρίως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθησαν εναντίον της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική, με την εμπλοκή της Βρετανίας» ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι απώθησε μια «μαζική» επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία, την οποία απέδωσε στην Ουκρανία και τη Βρετανία.

Η Δύση συγκαλύπτει τη συμμετοχή της Βρετανίας στο σαμποτάζ - Έχουμε ζητήσει κοινή διερεύνηση

Απορρίπτοντας μια κοινή έρευνα με τη Ρωσία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι δυτικές χώρες προσπάθησαν να αποκρύψουν τη συμμετοχή Βρετανών ειδικών στις εκρήξεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova
«Ρώσοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν ότι έχουν πληροφορίες για τη συμμετοχή των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, επίσης, στη σειρά εκρήξεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει κοινή έρευνα για αυτούς τους τρομοκράτες επιθέσεις», είπε η διπλωμάτης, υποδεικνύοντας ότι παρόμοιες προτάσεις είχαν υποβληθεί στην κυβέρνηση της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας.
«Το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες απέρριψαν αυτήν την πρόταση αποδεικνύει ότι έχουν κάτι να κρύψουν.
Τώρα καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κρύβουν», τόνισε η Zakharova.

Γαλλία: Καμία αξιοπιστία στις ρωσικές κατηγορίες

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Elisabeth Borne δήλωσε ότι δεν προσδίδει «καμία αξιοπιστία» στους ισχυρισμούς του ρωσικού στρατού που κατηγόρησε το Λονδίνο ότι εμπλέκεται στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα τον Σεπτέμβριο 2022.
«Υπάρχει μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και, εγώ, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε όσα μπορεί να ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί», τόνισε η επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πορτογάλο ομόλογό της, Antonio Costa στο περιθώριο ταξιδιού της Γαλλίδας πρωθυπουργού στη Λισαβόνα.

Με 500 κιλά ΤΝΤ

Σύμφωνα με το Der Spiegel μέχρι και 500 κιλά ΤΝΤ πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν μεγάλες εκρήξεις και να καταστραφούν οι αγωγοί στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με πηγές από γερμανικές αρχές ασφαλείας.
Στην εκτίμηση αυτή συμπεριλήφθηκαν και τα σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν από διάφορους σταθμούς μέτρησης.
Σημειώνεται, επίσης, ότι μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις για τις διαρροές αερίου από τους αγωγούς υποστηρίζουν ότι μόνο ένας κρατικός φορέας μπορεί να βρίσκεται πίσω από την συγκεκριμένη ενέργεια.
Για την ώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προχωρά σε εικασίες για το παρασκήνιο της διαρροής των αγωγών Nord Stream, με τις περισσότερες από αυτές να «φωτογραφίζουν» την Ρωσία.
Από την πλευρά της, πάντως, μέχρι τώρα η Ρωσία και πριν κατονομάσει τη Βρετανία χαρακτήριζε τη διαρροή και τα σενάρια που την φέρουν ως υπεύθυνη για αυτήν, ως διεθνή τρομοκρατία που στρέφεται κατά του Κρεμλίνου, ενώ δεν δίσταζε να κατηγορήσει και τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι διαρροές εντοπίστηκαν σε πεδίο που ελέγχεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
nord_1.jpg
Η Zakharova είχε «φωτογραφήσει» τη Βρετανία

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022 υποκριτική είχε χαρακτηρίσει η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει τη Δανία στην έρευνα για δολιοφθορές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόσφερε τη βοήθειά του στη Δανία στη διερεύνηση της δολιοφθοράς στον Nord Stream, ανέφερε το γραφείο της (τότε) πρωθυπουργού Liz Truss.
Οι αλεπούδες αγωνίζονται για τα δικαιώματα των κοτόπουλων», σημείωσε η Zakharova.
Εξάλλου και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υποστήριξε ότι η Δύση είναι υπεύθυνη για την κατάσταση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη «αρχίσει πρακτικά να καταστρέφει τις κοινές ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές».
Τόνισε ότι «είναι προφανές σε όλους όσους επωφελούνται από αυτό».

Οι Ευρωπαίοι θα εκπλαγούν

Το Κρεμλίνο έχει επίσης αποκαλύψει, πως οι Ευρωπαίοι θα εκπλαγούν όταν μάθουν την «αλήθεια» για τις εκρήξεις τον περασμένο μήνα που προκάλεσαν τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου οι οποίοι κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει να συμπεριληφθεί στη διεθνή έρευνα για αυτές τις διαρροές που σημειώθηκαν ενώ μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με φόντο τη «μάχη» για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι η Μόσχα εργάζεται «εντατικά» για να συμπεριληφθεί στην έρευνα, την οποία έχει κατηγορήσει στο παρελθόν ότι «κανονίστηκε» για να φορτώσει την ευθύνη στη Ρωσία.
«Γίνονται εργασίες μέσω διπλωματικών διαύλων», σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
«Αλλά μέχρι στιγμής, συναντούν έναν τοίχο απροθυμίας για να ριχτεί από κοινού φως στην αλήθεια, κάτι που σίγουρα θα εκπλήξει περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες αν δημοσιοποιηθεί», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Σουηδοί, ούτε οι Δανοί μοιράζονται πληροφορίες μαζί μας», είπε ο Peskov.

Κατηγορίες και για την Κριμαία

Εξάλλου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν την Ουκρανία και τη Βρετανία για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, από την επίθεση αυτή προκλήθηκαν «μικρές ζημιές» σε ένα πλοίο.
«Η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έγιναν από Βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στο Ochakov, στην περιοχή του Mykolaiv της Ουκρανίας» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα πλοία που στοχοθετήθηκαν συμμετείχαν στην προστασία των νηοπομπών που έχουν αναλάβει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Απετράπη η επίθεση με drone στη Σεβαστούπολη

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό απώθησε την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στον κόλπο της Σεβαστούπολης, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης αυτής της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας.
«Σκάφη του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απώθησαν μια επίθεση με drone στον κόλπο της Σεβαστούπολης», δήλωσε στο Telegram ο Mikhail Razvozhaev.
«Καμία εγκατάσταση στην πόλη δεν επλήγη. Παραμένουμε ψύχραιμοι. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», πρόσθεσε.
Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως πορθμεία και σκάφη σταμάτησαν προσωρινά να διέρχονται από τον κόλπο της Σεβαστούπολης.
Η Σεβαστούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.
Η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία τον 18ο αιώνα και αποτέλεσε αργότερα τμήμα της Ρωσίας στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το 1954, όταν παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας από τον Nikita Khrushchev.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης